Εργαζόμενοι Ναυπηγείων Ελευσίνας: Ζούμε την δική μας «Ανάσταση»
Είναι οι πρώτες γιορτές των Χριστουγέννων, μετά από 12 χρόνια, που οι 600 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας θα τις κάνουν έχοντας λάβει δώρο, μισθούς και δεδουλευμένα. Η «Ανάσταση» των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους οφείλεται στον ιδιοκτήτη της ONEX Πάνο Ξενοκώστα και στο σχέδιο διάσωσης του υπουργείου Ανάπτυξης. Η εφημερίδα Κυκλαδική βρέθηκε στα Ναυπηγεία, την ώρα που έξι πλοία ταυτόχρονα επισκευάζονται από τους εργαζόμενους.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Η Εφημερίδα Κυκλαδική βρέθηκε στα Ναυπηγεία, την ώρα που έξι πλοία ταυτόχρονα επισκευάζονται από τους εργαζόμενους. Τα «πέτρινα « χρόνια έχουν μείνει πίσω. Άφησαν όμως μεγάλες πληγές τις οποίες καλούνται να επουλώσουν καθώς πλέον το χαμόγελο έχει επιστρέψει στα χείλη τους. Όπως λέει συγκινημένος ο Παναγιώτης Χατζηλίας «Μιλάμε για κατοχή και τώρα έχουμε αναγέννηση. 12 χρόνια χωρίς νερό, χωρίς ψωμί. Εγώ δεν έζησα κατοχή και όμως αυτό που περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι Κατοχή. Τώρα έχω φως έχω ρεύμα και έχω και χρήματα. Έπαιρνα 50 ευρώ έναντι το τρίμηνο και τώρα παίρνω 2,500. Ζω την δική μου Ανάσταση». Η ιδιοκτησία όχι μόνο πληρώνει στην ώρα της τα πάντα, αλλά εξοφλεί και παλιές οφειλές προς τους εργαζομένους από την προηγούμενη διοίκηση. Ο όμιλος σχεδιάζει να προχωρήσει σε βάθος τριετίας σε επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω δανεισμού, ύψους 125 εκατ. δολαρίων, από την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC).
Αντέξαμε 12 χρόνια και δικαιωθήκαμε
Τον προηγούμενο Μάρτιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πλήρης ανέλκυση της δεξαμενής Νο.1 των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο είχε χαρακτηριστεί «ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν, ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης, σε συνδυασμό με την πολυετή παραμονή της στον βυθό των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας (από την 5η Σεπτεμβρίου του 2018). «Καλύπτουμε όλα τα πλοία. Έχουμε ξεπεράσει το στάδιο των καλύτερων εποχών του ναυπηγείου και θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τον κύριο Πάνο Ξενοκώστα για το ρίσκο που πήρε και μπορέσαμε όλοι εμείς να έχουμε μια καλύτερη μέρα και να έχουμε πολλή δουλειά ώστε και εμείς να προγραμματίζουμε την ζωή μας λέει ο Γιώργος Κλαδάνας προϊστάμενος στην πυρόσβεση. «Μετά από 12 χρόνια μαρτυρίων, ήρθε η λύση και το όραμά μας γίνεται πραγματικότητα. Άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, παιδιά δεν μπορούσαν να σπουδάσουν . Είμαστε ικανοποιημένοι και μπράβο στους συναδέλφους που άντεξαν» τονίζει στην εφημερίδα ο πρόεδρος των εργαζομένων των Ναυπηγείων Νίκος Παπανικολάου.
Πάνω από 300 πλοία ο όμιλος
Οι δεξαμενές που ανακαινίζονται αλλά και οι νέες που θα εξοπλίσουν τα ναυπηγεία θα τα κάνουν ανταγωνιστικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως τον έχει αποκαλύψει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, στα δύο ναυπηγεία του ομίλου θα επισκευάζονται περισσότερα από 300 πλοία σε ετήσια βάση, αφού ο στόχος για την Ελευσίνα είναι να φτάσει τα 200 πλοία, ενώ στη Σύρο έχει ξεπεράσει τα 100 πλοία σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την ONEX, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν μια κρίσιμη υποδομή, ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την παγκόσμια ναυτιλία, ενώ προβλέπεται να ενισχύσει έως και 1% το παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση εντός των επόμενων πέντε ετών. «Αυτή την στιγμή το ναυπηγείο βρίσκεται σε πλήρη εργασία. Φτιάχνεται η δεξαμενή νούμερο 3, ενώ αναμένεται να φτιαχτεί το επόμενο διάστημα και η νούμερο 1» λέει ο Παναγιώτης Κωνσταντώνης αναπληρωτής γραμματέας του σωματείου.
Αιολική ενέργεια
Ο κ. Ξενοκώστας αποκάλυψε πρόσφατα μιλώντας σε συνέδριο του Economist τα σχέδια της εταιρείας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. «Τα σχέδιά μας εκτείνονται πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς της κατασκευής και επιδιόρθωσης πλοίων. Η αιολική ενέργεια πρόκειται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και προβλέπεται να καλύψει το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2030» σημείωσε, ενώ προσέθεσε πως «η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μας επιτρέψει να παράγουμε μεγάλο αριθμό πράσινης, καθαρής ενέργειας, ενώ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την ανάπτυξη αφαλάτωσης θαλασσινού νερού».