Νίκος Χουζούρης: «Αυτή είναι η αλήθεια για τον Λυώνα και την…«ταβέρνα»
Ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού- Πολιτιστικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων του Όρμου Λυώνα Νάξου αποκαλύπτει στην εφημερίδα Κυκλαδική το παρασκήνιο για το λεγόμενο ιστορικό και δημόσιο κτίσμα που ισοπεδώθηκε και λειτουργεί ως ταβέρνα. Ο Νίκος Χουζούρης τονίζει ότι η αλήθεια είναι διαφορετική και για ιδιοτελείς λόγους αποκρύφτηκε προκαλώντας αλγεινή εντύπωση για την περιοχή του Λυώνα.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ερασιτεχνών αλιέων, το δημοσίευμα του tvxs δεν φανερώνει την αλήθεια. Αντίθετα θεωρεί ότι εσκεμμένα, κάποιοι αποφάσισαν να αναφερθούν σε γεγονότα αλλοιώνοντας την πραγματικότητα.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα
«Συμπληρώνεται ένας χρόνος κυβερνητικής αδιαφορίας, σχετικά με το ιστορικό κτίριο της Σμύριδας στο Λυώνα της Νάξου, το οποίο ισοπεδώθηκε, ονομάστηκε «πλατεία» και λειτουργεί ως βεράντα ταβέρνας με θέα τη θάλασσα. Το ακίνητο με κωδικό ΔΚ 98, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ -ως διάδοχη κατάστασης της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου- είναι έκτασης 3.000 τμ. Πρόκειται για ένα το διώροφο πέτρινο κτίσμα που αφέθηκε να καταστραφεί βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, μπροστά στη θάλασσα, στην παραλία Λυώνα της Νάξου. Αντί όμως για αυτή τη συγκεκριμένη χρήση που όριζε το παραχωρητήριο, αφέθηκε στην τύχη του, κατέρρευσε και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε «αυλή» που χρησιμοποιείται από γειτονική ταβέρνα. Πλέον αναγράφεται ως «πλατεία» στα έγγραφα της Κοινότητας και του Δήμου Νάξου, ενώ δεν είναι σαφής η καταγραφή του στα επίσημα τοπογραφικά της περιοχής. Η υπόθεση έχει απασχολήσει στο παρελθόν και το Συνήγορο του Πολίτη, που ζήτησε τη συμμόρφωση της Κοινότητας Κορώνου με την απόφαση παραχώρησης από την ΚΕΔ -κάτι που δεν συνέβη. Αντιθέτως η προβλεπόμενη χρήση του ως «εκθεσιακού πολιτιστικού χώρου» δεν υλοποιήθηκε ποτέ και στη θέση τού κτιρίου υπάρχει μια τσιμεντένια κατασκευή με σκάλα προς τη θάλασσα».
Ένα κτίριο υπό κατάρρευση με ακαθαρσίες και ποντίκια
«Αυτό ήταν ένα κτίριο του Δημοσίου και ήταν εκεί τα γραφεία του Σμυριδωρυχείου μέχρι το 1910, 1915 κάπου εκεί… Με τα χρόνια είχε καταρρεύσει το κτίριο. Το συγκεκριμένο σημείο λοιπόν που είχε γίνει αυτή η περιβόητη πλατεία, είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και εστία μόλυνσης καθώς υπήρχαν στο σημείο νεκρά ζώα, ποντίκια και σκουπίδια σημειώνει ο πρόεδρος των ερασιτεχνών» αλιέων.
Όπως αναφέρει στην Κυκλαδική κάποια στιγμή ως Κοινότητα σε συνεργασία με τον Δήμο βέβαια, το αναμόρφωσαν, έστρωσαν το χώρο και δημιουργήθηκε ένα μέρος σαν πλατεία. «Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο τότε πρόεδρος της κοινότητας είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της μεταφοράς όλων αυτών από το δημόσιο στην κοινότητα. Μετά φεύγει αυτός και έρχεται κοινοτάρχης ο κ. Μανωλάς. Επί Μανόλη Μανωλά πληρώσαμε 400.000 δραχμές στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για να περάσουν στην κοινότητα από το Δημόσιο».
«Μήλον της έριδος» για ιδιωτικά συμφέροντα
Όπως σημειώνει ο Νίκος Χουζούρης «το 2005 μας έδωσαν τη χρήση και ήρθε ο μηχανικός της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, ο οποίος συνέταξε ένα τοπογραφικό σύμφωνα με το οποίο η πλατεία ήταν έκτασης 47 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με το σχέδιο είναι πρώτα ένα κατάστημα που υπάρχει απέναντι, ένας δρόμος που υπάρχει στη μέση, πλάτους περίπου εφτά μέτρων, και μετά είναι η πλατεία. Η απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η πρώην ΚΕΔ, αναφέρει ότι παραχωρείται η πλατεία έκτασης 47 τ.μ. στον Δήμο για ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση και τα έσοδα που θα εισπράττει ο Δήμος από την ενοικίαση της πλατείας, θα χρησιμοποιούνται για την αναστήλωση του κτιρίου».
Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος των ερασιτεχνών αλιέων, η πλατεία νοικιάστηκε για ένα χρόνο, για μια σεζόν, όμως μετά δεν νοικιάστηκε ξανά, για κομματικούς λόγους. Αυτός που είχε το μαγαζί δεν ήταν με την τότε δημοτική παράταξη, αυτός που είχε το δίπλα μαγαζί διαμαρτυρόταν, οπότε δεν υπήρξε ανανέωση της μίσθωσης από τον Δήμο. «Αυτή είναι η αλήθεια. Οπότε, θα μπορούσε όποιος θέλει να ζητήσει από τον Δήμο (υπο) μίσθωση του χώρου, καθώς ο Δήμος δεν το νοικιάζει, είναι κενός ο χώρος και δεν υπάρχει τίποτα μέσα, ούτε τραπέζι ούτε καρέκλα, τίποτα. Γιατί αυτό το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχουν ταβέρνες κλπ κλπ.; Δεν ισχύει. Αν θέλουν να πάνε στον Εισαγγελέα, όπως λένε, η αλήθεια αποδεικνύεται καθώς δεν υπάρχει κάτι κρυφό, υπάρχουν έγγραφα και αποδείξεις» σημειώνει χαρακτηριστικά. Για τους κατοίκους της περιοχής, πριν ήταν ένας σκουπιδότοπος και εστία μόλυνσης δίπλα στη θάλασσα. Ο οικισμός είχε αρχίσει να αναπτύσσεται και έπρεπε αυτή η κατάσταση να αποκατασταθεί. Αναστηλώθηκε το κτίριο, με τα θεμέλιά του αναλλοίωτα. Για τον Νίκο Χουζούρη, το ζήτημα προέκυψε καθώς το μαγαζί αυτό είναι σε καλύτερη θέση και ο άλλος που έχει το μαγαζί του πιο πέρα ήθελε κάποια στιγμή να το νοικιάσει αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν μπορούσε αφού είναι μπροστά από άλλο μαγαζί.