Κάν’ το όπως η Αμοργός
Εδώ και χρόνια τα ψάρια λιγοστεύουν στις θάλασσες μας εξαιτίας της υπεραλίευσης καθώς οι ποσότητες που βγαίνουν υπερβαίνουν κατά πολύ τις ποσότητες που μπορούν να αναπληρωθούν με φυσικό τρόπο. Πάνω από το 60% των πληθυσμών ψαριών είναι στο όριο της υπεραλίευσης. Μπροστά στον κίνδυνο τα καΐκια να αποτελέσουν αναμνηστικά μιας….άλλης εποχής, οι ψαράδες της Αμοργού όπως αναφέρει στην εφημερίδα Κυκλαδική ο αλιέας και μέλος του Αμοργοράματος Γιώργος Ρούσσος, για μια ακόμη φορά δείχνουν το δρόμο.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Την ανάγκη περιορισμού της αλιευτικής δραστηριότητας στην Αμοργό με στόχο την αναγέννηση των ιχθυοποθεμάτων, αλλά και εν γένει της θεσμοθέτησης περιοχών περιορισμού της αλιείας που θα συνεισφέρει στο φλέγον ζήτημα της μεγάλης μείωσης των αλιευτικών πόρων στις θάλασσές μας αλλά και της βιοποικιλότητας αναδεικνύει μελέτη που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Agricultural University of Athens -Οfficial, του Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού “Η Χοζοβιώτισσα’, του Cyclades Preservation Fund -CPF και του Blue Marine Foundation (BMF) στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ». Το αίτημα των αλιέων για περιορισμό με σκοπό την εξασφάλιση του εισοδήματος τους ανέλαβε να τεκμηριώσει επιστημονικά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υποστήριξη των περιβαλλοντικών οργανισμών Blue Marine Foundation και Cyclades Preservation Fund.
Η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναδεικνύει τη σημασία της παράκτιας ζώνης και των βιοτόπων της για πολλά είδη που αποτελούν στόχο στην αλιεία και έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα το αίτημα των αλιέων. Στην ημερίδα αποτελεσμάτων του έργου “Αλιευτική Μελέτη Νήσου Αμοργού” ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δρ Στέφανος Καλογήρου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της δωδεκάμηνης έρευνας, η οποία κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης.
Κύριε Ρούσσο, δώστε μου μερικά στοιχεία για την πρωτοβουλία και τι σημαίνει αυτή η θέσπιση θαλάσσιων περιοχών για την Αμοργό;
Η δουλειά δεν πάει καλά, τα αποθέματα δεν πάνε καλά και είπαμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα πιλοτικό, αφού βρήκαμε την ευκαιρία, ώστε να κλείσουμε κάποιες ζώνες σε κάποιες περιοχές να δούμε τι θα γίνει.
Ουσιαστικά αυτοπεριορίζεστε εσείς οι ίδιοι οι ψαράδες…
Περιοριζόμαστε σίγουρα γιατί οι περιοχές που κλείνουμε είναι έξω από τα λιμάνια μας.
Το σημαντικό είναι ότι το κάνετε γιατί θέλετε να υπάρχουν αλιείς, να συνεχίσετε και στις επόμενες γενιές το ψάρεμα.
Ακριβώς. Όπως-όπως βαδίζει η θάλασσα τώρα, ειδικά στην Αμοργό, δεν θα υπάρξει άλλη γενιά πέρα από εμάς. Κι εμείς πλέον που έχουμε μείνει, στην πλειοψηφία μας, κοντεύουμε τα 60. Αν δεν φτιάξει η κατάσταση, εγώ δεν θέλω το παιδί μου να μείνει (εργαστεί) στη θάλασσα.
Αυτό που λέτε είναι πολύ σημαντικό και άρα δείχνει και το πού βρίσκεται πια η κατάσταση στη θάλασσα, με τα αποθέματα να εκλείπουν λόγων της υπεραλίευσης, και αυτό δεν αφορά μόνο τη θάλασσα της Αμοργού και τις Κυκλάδες αλλά αφορά όλο το Αιγαίο.
Πιστεύω ότι πιο πολύ στις Κυκλάδες αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα.
Αυτό οφείλεται πιστεύετε στον υπερτουρισμό και άρα στη ζήτηση που έχει το καλοκαίρι το ψάρι;
Πολλοί παράγοντες έχουν επηρεάσει τις θάλασσές μας που ολοένα και στερεύουν. Σίγουρα οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση- δουλεύεται η θάλασσα περισσότερο τώρα, στην υπεραλίευση, αλλά και στη κλιματική αλλαγή, καθώς αλλού τα βρίσκαμε τα ψάρια παλαιότερα, αλλού τα βρίσκουμε τώρα.
Επιπλέον, έχουν έρθει και τα ξενικά είδη μέσα στη θάλασσα που έχουν διώξει τα ψάρια τα δικά μας.
Ποιο θα είναι το διάστημα κ. Ρούσσο που θα κλείσουν οι αλιευτικές ζώνες στην Αμοργό;
Τον Απρίλιο και τον Μάιο, πάει για ολοκληρωτικό κλείσιμο η αλίευση σε όλο το νησί και στις αρχές του Ιουνίου, θα ξεκινήσει πάλι το ψάρεμα στην Αμοργό, όμως θα μείνουν τρεις (αλιευτικές) ζώνες κλειστές.
Αυτές οι ζώνες για πόσο καιρό θα είναι κλειστές; Μόνιμα;
Θα παραμείνουν κλειστές για μια πενταετία. Όμως κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται μελέτες στη θάλασσα και ανάλογα με τα αποτελέσματα, αν δηλαδή υπάρχει αύξηση στα αλιεύματα περιμετρικά, τότε μπορεί να παραμείνουν οι ζώνες αυτές κλειστές κάποια χρόνια ώστε να γεννήσουν ψάρια. Αυτό θα το δούμε.
Κε Ρούσσο θα απαγορεύεται το ψάρεμα και για τους ερασιτέχνες αλιείς;
Ναι. Οι ζώνες θα είναι κλειστές και για τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες αλιείς.
Ναι, γιατί κάποιος θα πάει στην Αμοργό για τις διακοπές του, λέει θα πάρω και τη βάρκα μου, θα βγω να ψαρέψω.
Θα πρέπει να πάει να ψαρέψει πιο δίπλα. Δεν θα μπορεί να ψαρέψει στις ζώνες μέσα.
Θα το γνωρίζει αυτό;
Ναι θα το το γνωρίζει βέβαια και από τα μέσα ενημέρωσης, και από τους συλλόγους τους. Θα γίνει ευρέως γνωστό.