Στη Ρόδο η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου TOURISMO με επικεφαλής την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. διοργάνωσε στη Ρόδο την εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου «TOURISMO – TOURism Innovative and Sustainable Management of flOws» στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2024, με τη συμμετοχή της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Προέδρου της Εταιρείας κας Μάρας Αντωνιάδη και του στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας, και με την στήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Το έργο εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Euro-MED, με συνολικό προϋπολογισμό 2.980.995 €, είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους και η διάρκεια υλοποίησης του είναι 33 μήνες. Για την υλοποίηση του έργου συνεργάζονται, υπό τη μορφή Εταιρικού Σχήματος, 10 εταίροι από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Μάλτα με επικεφαλής εταίρο την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Την πρώτη μέρα, ακολουθώντας την ημερήσια διάταξη της συνάντησης, έγινε συνολική επισκόπηση του έργου κατά την οποία παρουσιάστηκαν το αντικείμενο, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς και το πλάνο του προϋπολογισμού του συνολικά και ανά συμμετέχοντα εταίρο. Επιπλέον αναλύθηκαν όλες οι δράσεις και τα παραδοτέα που θα πρέπει να υλοποιηθούν ανά πακέτο εργασίας και τέλος συζητήθηκαν το προφίλ, ο ρόλος, τα καθήκοντα και οι πιλοτικές περιοχές των υπολοίπων εταίρων του TOURISMO:
- του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας,
- του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας της Φλωρεντίας,
- του Ιδρύματος Valenciaport για την έρευνα, την προώθηση και τις εμπορικές μελέτες της Περιφέρειας της Βαλένθια,
- της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού ΕΠΕ,
- της Εταιρείας Οικονομικής Ανάπτυξης της Βάρνα,
- του Δημόσιου Ιδρύματος RERA S.D για τον Συντονισμό και την Ανάπτυξη της κομητείας Σπλιτ Δαλματίας,
- του Ιδρύματος Περιφερειακής Ανάπτυξης και Διαλόγου της Μάλτας,
- της ελληνικής εταιρείας KiNNO INNOVATION INTERMEDIARIES LTD,
- του Ιδρύματος Ιστορικής Κληρονομιάς Santa Maria la Real.
Την επόμενη μέρα 21/2 παρουσιάστηκε η πιλοτική δράση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, συζητήθηκε το σχέδιο της στρατηγικής επικοινωνίας του έργου και έγινε αποδεκτό από το σύνολο των εταίρων το πλάνο δράσης του πρώτου εξαμήνου και οι ημερομηνίες συναντήσεων του εταιρικού σχήματος για το τρέχον έτος.
Στο πλαίσιο του έργου, οι εταίροι θα δουλέψουν μαζί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που δημιουργούνται από τον υπερτουρισμό. Αυτό θα γίνει μέσω της στροφής προς έναν συνειδητό και βιώσιμο τουρισμό που απαιτεί καινοτόμες προσεγγίσεις, συμμετοχή διαφόρων φορέων του οικοσυστήματος, βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας και ισχυρότερη δέσμευση των τελικών χρηστών. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα θα δημιουργήσει καινοτόμες τεχνολογίες που θα προσφέρουν νέες λύσεις και υπηρεσίες για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των τουριστικών ροών. Η προσέγγιση βασίζεται σε χρήση δεδομένων από διάφορα σύνολα δεδομένων και επιτόπιες τεχνολογίες (π.χ. θερμικές κάμερες, μετρητές ατόμων, drones, ετικέτες) που σχετίζονται με την παρουσία, την πυκνότητα, τις ροές και τις συμπεριφορές των τουριστών, με την υποστήριξη μιας εμπλουτισμένης έκδοσης της πλατφόρμας HERIT-DATA, που ανέπτυξε και διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Η ελληνική πιλοτική δοκιμή, για την οποία είναι υπεύθυνη η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., θα εφαρμοστεί στην Παλιά Πόλη με σκοπό την ανακατανομή και τη βελτίωση της διαχείρισης των επισκεπτών που κινούνται μέσα σ’ αυτή κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τον Δήμο Ρόδου.
Η συνεργασία ενσωματώνει μια ποικιλία προφίλ τοποθεσιών (περιοχές UNESCO, λιμάνια, κέντρα πόλεων, παραλίες, πολιτιστικά μνημεία, πάρκα κ.λπ.) από τις 7 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς της αλυσίδας αξίας (Αναπτυξιακές Εταιρείες, RTO, Επιστημονικοί Εμπειρογνώμονες, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Διαμεσολαβητές, ΜΚΟ), επιτρέποντας έτσι τη δοκιμή λύσεων σε διαφορετικά περιβάλλοντα καθώς και την αξιοποίηση της προηγούμενης εμπειρίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλό βαθμό καινοτομίας.
Επίσημη ιστοσελίδα: www.readsa.gr