Μιχάλης Καπίρης: «Έκανα ό,τι μπορούσα για να μεταπείσω τον Περιφερειάρχη να μην μετακινήσει τη Βάση Ετοιμότητας από τη Νάξο στη Μήλο»
Χωρίς Βάση Ετοιμότητας- Επιφυλακής για ελικόπτερο έμεινε το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος που διαθέτει και νοσοκομείο, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε μια συνεδρίαση στην οποία προκάλεσε αίσθηση η απουσία του Επάρχου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για το νησί. Ήταν όμως ο Περιφερειακός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μιχάλης Καπίρης, ο οποίος αντέδρασε χωρίς όμως να εισακουστεί η πρότασή του.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Πώς, κ. Καπίρη, η Νάξος έμεινε χωρίς τη βάση ετοιμότητας επιφυλακής, τη στιγμή που είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων; Μάλιστα, από τη συνεδρίαση έλειπαν και εκπρόσωποι του νησιού, προφανώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ανάμεσά τους και ο Έπαρχος, που η παρουσία του ίσως και να ήταν μείζονος σημασίας, στην έκβαση της απόφασης.
Το αίτημα προς την κυβέρνηση ήταν η διεκδίκηση τεσσάρων Βάσεων Ετοιμότητας/Επιφυλακής στην επικράτεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα πλαίσια του Εθνικού σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροκομιδής, που είχε αρχικά περιλάβει τη Σύρο και τη Νάξο για τις Κυκλάδες, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων.
Για πρώτη φορά η Περιφέρεια εξέδωσε ένα εκδικητικό ψήφισμα, καθώς ουσιαστικά μετά από την εισήγηση της Επάρχου Μήλου Έλλης Χωριανοπούλου, ο Περιφερειάρχης άλλαξε την απόφασή του και πρότεινε εν τέλει το νησί της Μήλου αντί τη Νάξο.
Δεν γνωρίζω αν αυτό θα άλλαζε μετά από παρέμβαση του Επάρχου και αν θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί εκείνη τη στιγμή για τη Μήλο.
Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι πως ενώ αρχικά ζήτησα τον λόγο και τοποθετήθηκα, μετά ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Λεονταρίτη, και ενώ ξαναζήτησα τον λόγο δεν μου δόθηκε. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω για να μεταπείσω τον Περιφερειάρχη έτσι ώστε να μην μετακινήσει ουσιαστικά την πρόταση μας για τη Βάση από τη Νάξο στη Μήλο.
Τι αναφέρατε στην εισήγησή σας κ. Καπίρη;
Μου φάνηκε πάρα πολύ πρόχειρη η όλη διαδικασία, καθώς ουσιαστικά μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη, εγκρίθηκε το συγκεκριμένο ψήφισμα.
Ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία μελέτη σκοπιμότητας και μελέτη για το πώς πρέπει να τοποθετηθούν χωρικά οι συγκεκριμένες βάσεις προκειμένου να εξυπηρετούν το σύνολο του πληθυσμού των Κυκλάδων.
Ανέφερα ότι σαν λογική βάση για τη διεκδίκηση βάσεων ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ είναι το πληθυσμιακό κριτήριο, και τα νησιά που εξυπηρετούν γύρω τους τα δυο αυτά νησιά των Κυκλάδων.
Υπογράμμισα πως και η Μήλος και κάθε νησί των Κυκλάδων χρειάζονται τις αεροκομιδές και πως τα νησιά μας έχουν ανάγκη από σύγχρονα ελικοδρόμια και σύγχρονες βάσεις αεροκομιδής για να μεταφέρονται οι ασθενείς και να αποφευχθούν περιστατικά όπως αυτό της Δονούσας.
Ωστόσο, αν εμείς δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε 48 βάσεις, τουλάχιστον μπορούμε να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες.
Όπως ακούσατε και εσείς στην τοποθέτησή μου δεν αναφέρθηκα ούτε κατά της Μήλου, ούτε υπέρ της Νάξου και μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Λεονταρίτης μετά από την τοποθέτησή του με κατηγόρησε ότι κάνω τοπική πολιτική και είπε ότι εδώ είμαστε Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όχι Περιφέρεια Νάξου, αν θυμάμαι καλά την έκφραση του.
Μου προκάλεσε εντύπωση γιατί οι τοποθετήσεις μας ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, καθώς ζήτησα να διεκδικήσουμε βάση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ και στη Μήλο εφόσον μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα.
Ίσα ίσα που τοπική πολιτική ασκήθηκε όταν υιοθετήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η πρόταση της Μήλου να γίνει η βάση ελικοπτέρου αεροδιακομιδών στη Μήλο αντί της Νάξου.
Είναι αλήθεια ότι τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων και τα νησιά που εκπροσωπεί το Επαρχείο Μήλου πρέπει και αυτά να εξυπηρετηθούν, πρέπει να τα προστατεύσουμε, αλλά σκεφτείτε τα δικά μας τα νησιά που βρίσκονται και σε μια μεγαλύτερη ακόμα απόσταση από Αθήνα πόσο αποκομμένα είναι από το σύστημα υγείας.
Δεν θέλω να στενοχωρήσω κανέναν, όμως δεν γνωρίζω καν αν με την παρούσα κυβέρνηση θα γίνoυν αυτές οι δύο βάσεις στις Κυκλάδες ή έστω η μία και αυτή την ανησυχία την καταγράφω στη συνέντευξή μας και μένει να δούμε τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια.
Γιατί το λέτε αυτό;
Οι Kυκλαδίτες από τον Αύγουστο εμπαίζονται από την κυβέρνηση στο θέμα της βάσης των ελικοπτέρων και των αεροκομιδών, θέμα που έχει αναδείξει και η κ. Καλογεράκη στην εφημερίδα σας, και ο Γραμματέας Τοπικής του ΠΑΣΟΚ στη Σύρο και ο κ. Τσίμαρης από το ΠΑΣΟΚ με ερώτησή του στη Βουλή.
Η Σύρος έχει λοιπόν μείνει από τον Αύγουστο χωρίς ελικόπτερο, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό, όπως αναδείξατε και εσείς στην Κυκλαδική με τη συνέντευξη της κ. Καλογεράκη που μάλιστα δημοσιοποιήθηκε τις ημέρες που μας έστειλαν την εισήγηση.
Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, Φεβρουάριο μήνα, είμαστε χωρίς ελικόπτερο. Τόσους μήνες δεν έχει συντηρηθεί ώστε να επιστραφεί στη βάση του ;
Έτσι θεωρώ ότι θα γίνει και με το θέμα των βάσεων.
Μπορεί να έχουν αλλάξει τον νόμο και τον 4989 του 2022 και να έχουν προσθέσει παραγράφους με στόχο ουσιαστικά τον εκσυγχρονισμό του δικτύου αεροκομιδών, ωστόσο θεωρώ ότι στην πράξη δεν θα γίνει. Παρατηρούμε μια υποβάθμιση του συστήματος υγείας γενικότερα, βλέπουμε μια τάση προς την ιδιωτικοποίησή του.
Από κει και πέρα όμως θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο το γεγονός ότι εμείς στις Κυκλάδες τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε σωστές μονάδες υγείας και θεωρώ ότι ένας από τους λόγους που η έπαρχος της Μήλου ζήτησε τη μεταφορά της βάσης από τη Νάξο στη Μήλο είναι γιατί η Νάξος είναι πιο κοντά στη Σύρο, με αποτέλεσμα ένας ασθενής να μπορεί να μεταφερθεί πιο εύκολα εκεί.
Το ερώτημα είναι αν έχει η Σύρος τα κατάλληλα μέσα για να περιθάλψει έναν ασθενή ή ο ασθενής θα χρειαστεί εκ νέου να μεταφερθεί στην Αθήνα;
Παρατηρούμε ότι οι ασθενείς μεταφέρονται από το νοσοκομείο της Σύρου στην Αθήνα όταν δεν μπορούν εκεί να ανταπεξέλθουν στα περιστατικά.
Οπότε είναι απαραίτητο πέρα από τις βάσεις των αεροκομιδών να αναπτυχθεί και ένα σύγχρονο νοσοκομειακό σύστημα και σύμπλεγμα στα νησιά μας και τουλάχιστον τα νοσοκομεία της Σύρου, της Νάξου και της Σαντορίνης να στελεχωθούν και να λειτουργούν πλήρως στο 100% για να εξυπηρετούν όλους τους Κυκλαδίτες.