Πόπη Δεσποτίδη : « Δύο χρόνια χωρίς παιδίατρο η Αμοργός»
Υποστελεχωμένο και χωρίς βασικές ειδικότητες παραμένει το Κέντρο Υγείας στο νησί, αναφέρει στην εφημερίδα Κυκλαδική η αντιδήμαρχος Τουριστικής Προβολής και Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Αμοργού, Πόπη Δεσποτίδη, δημιουργώντας ανασφάλεια τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του νησιού, που αναγκάζονται να μετακινηθούν είτε σε μεγαλύτερα νησιά είτε στην Αθήνα για θεραπεία και περίθαλψη και αυτό εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Είναι απαραίτητη και η συνδρομή της πολιτείας, αναφέρει η αντιδήμαρχος, καθώς το νησί έχει άμεση ανάγκη από παιδίατρο και από γιατρό γενικής ιατρικής ή παθολόγο για να καλύψουν τις βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
Συνέντευξη στο Λάμπρο Δεμερτζή
κ. Δεσποτίδη, ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της Αμοργού; παραμένετε χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών στο νησί;
Η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό και ειδικά για μας τους νησιώτες που εξαρτώμεθα για θέματα υγείας από την έγκαιρη μετακίνησή μας. Αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας Αμοργού είναι υποστελεχωμένο. Υπάρχει μια ειδική γιατρός, μια καρδιολόγος, δυο γιατροί υπαίθρου ή αλλιώς αγροτικοί γιατροί και μια μαία. Ευτυχώς στο Κέντρο Υγείας λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο και το ακτινολογικό τμήμα, καθώς και το μικροβιολογικό . Αυτά τα τμήματα δημιουργήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια, κάτι που είναι πολύ θετικό αλλά ενώ λειτουργούν αυτά τα τμήματα, δεν υπάρχει ειδικότητα γενικού γιατρού ή παθολόγου, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την κατάσταση. Και ειδικά όταν δεν υπάρχει ένας παιδίατρος σε νησί που τα παιδιά αριθμούνται πάνω από 200;
Τι κάνετε όταν τα παιδάκια στην Αμοργό αρρωστήσουν και χρειάζεται να επισκεφτούν παιδίατρο;
Είναι δύσκολο για μας και μιλώντας και σαν νέα μητέρα, υπάρχει ανασφάλεια. Ευτυχώς τον τελευταίο χρόνο κάθε μήνα έρχεται με μετακίνηση μία παιδίατρος από την Αθήνα ή ένας άλλος παιδίατρος από τη Νάξο και καλύπτουν τα παιδιατρικά περιστατικά του νησιού. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό γιατί όπως καταλαβαίνετε και αλλού υπάρχουν υποστελεχωμένα νοσοκομεία, υποστελεχωμένα κέντρα υγείας και έτσι δεν είναι πάντα δυνατό να έρχονται. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να έρχονται εδώ με μετακινήσεις, αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Η λύση είναι να έρθει μόνιμος παιδίατρος ή έστω με επικουρική θέση προκειμένου να νιώθουν όλοι οι γονείς και τα παιδιά ασφάλεια.
Πόσο καιρό είναι το κέντρο υγείας χωρίς παιδίατρο;
Είναι κοντά στα 2 χρόνια τώρα, τώρα πάμε στο δεύτερο χρόνο, και χωρίς παθολόγο επίσης σχεδόν δύο χρόνια. Ευτυχώς έχουμε την καρδιολόγο στο νησί που είναι εξαιρετική και να ευχαριστήσουμε όλο το προσωπικό που υπηρετεί εδώ γιατί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και βοηθούν πάρα πολύ τον κόσμο, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Τώρα μάλιστα που οδεύουμε προς την τουριστική περίοδο, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες καθώς ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.
Το καλοκαίρι πέρσι δεν υπήρχε δηλαδή παιδίατρος στο νησί;
Ναι δεν υπήρχε, είχαμε μετακινήσεις παιδιάτρου στο νησί μας κάθε μήνα, όμως αυτό δεν ήταν σωτήριο, καθώς πέραν των 10 ημερών που ήταν στο νησί παιδίατρος με μετακίνηση, υπήρχαν και τα έκτακτα.
Που μένουν οι παιδίατροι που έρχονται με μετακίνηση;
Τους φιλοξενεί ο Δήμος. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως Δήμος και να σημειώσουμε ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ψηφιστεί έξτρα κίνητρα για όποιον ιατρό έρθει στο νησί της Αμοργού, ώστε να τους προσελκύσουμε και να θελήσουν να έρθουν και να εργαστούν στο νησί. Όμως, δυστυχώς, από ό,τι καταλαβαίνουμε η έλλειψη γιατρών είναι σε γενικότερο επίπεδο στη χώρα.
Γιατί, όμως, δεν πάνε οι γιατροί στα νησιά; Είναι τα έξοδα μεγαλύτερα; Είναι οι συνθήκες εργασίας δυσκολότερες καθώς ένας γιατρός θα πρέπει προφανώς να καλύπτει ένα ολόκληρο νησί ασταμάτητα; Οι δυσκολίες στη μετακίνηση των έκτακτων περιστατικών;
Ναι ακριβώς, πρέπει η Πολιτεία να βρει λύσεις ώστε να βοηθηθούν τα νησιά, να δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων και την εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών. Δεν είναι μόνο η Αμοργός που αντιμετωπίζει υποστελέχωση στο κέντρο υγείας της, αλλά και τα διπλανά νησιά που χρειάζονται στελέχωση. Δυστυχώς, έχουμε δει άσχημα περιστατικά που κοστίζουν πολλές φορές και τις ζωές ανθρώπων..
Για εξειδικευμένες εξετάσεις που πηγαίνουν οι κάτοικοι της Αμοργού;
Για εξιδεικευμένες εξετάσεις πρέπει να μεταβούμε είτε σε ένα μεγαλύτερο νησί είτε στην Αθήνα. Κάποιες εξετάσεις γίνονται στη Νάξο, κάποιες άλλες γίνονται στη Σύρο, αλλά συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν να πάνε στην Αθήνα και εγώ προσωπικά επιλέγω την Αθήνα. Για έκτακτα και σοβαρά περιστατικά ο ασθενής πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα. Εμείς ζητάμε για τις βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί μας, να στελεχωθεί το κέντρο υγείας με έναν παθολόγο ή γιατρό γενικής ιατρικής και με έναν παιδίατρο. Αυτές είναι οι βασικές ειδικότητες που χρειαζόμαστε για να μπορεί να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια ένα κέντρο υγείας και να παρέχει στους κατοίκους και στους επισκέπτες του βασική ιατρική βοήθεια.
Ελπίζουμε γρήγορα να βρεθεί μια λύση και να προκηρυχθούν θέσεις και κυρίως να υπάρξει ενδιαφέρον από τους γιατρούς.
Ακριβώς. Εμείς ως Δήμος κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, και για αυτό προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την Δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια και σε συνεργασία με το Νοσοκομείο της Νάξου, να μετακινούνται εδώ κάποιες ειδικότητες, έστω να βοηθάνε για αυτές τις μέρες.
Ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για το νησί είναι ότι θα ανοίξει ο πρώτος δημοτικός παιδικός σταθμός. Πότε θα ανοίξει και πόσα παιδάκια μπορεί να εξυπηρετεί;
Ναι είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Ο παιδικός σταθμός θα είναι εξαιρετικό βοήθημα για τις μητέρες που εργάζονται.
Ο σταθμός έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 15-20 παιδιών. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι εγγραφές. Περιμένουμε να δούμε πόσα παιδάκια θα εγγραφούν, καθώς το ωράριο πρέπει να εξυπηρετεί τους γονείς και προβλέπεται γύρω στις 10 Μαρτίου να ανοίξει.
Ο παιδικός σταθμός θα στελεχωθεί με εργαζόμενους από την Αμοργό;
Κάποιες εργαζόμενες είναι μόνιμες κάτοικοι Αμοργού, μια κοπέλα έχει έρθει από αλλού. Στον σταθμό θα έχουμε μια εκπαιδευτικό, μια βοηθό και μια υπάλληλο καθαριότητας.
Στις μεγάλες πόλεις πλέον πολλοί κάτοικοι ψάχνουν ευκαιρίες ώστε να φύγουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να εγκατασταθούν στα νησιά ή να ξαναγυρίσουν στα χωριά τους. Υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον για την Αμοργό;
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ναι. Η Αμοργός είναι ένας μικρός παράδεισος, ένα διαφορετικό περιβάλλον να ζει κάποιος εδώ και με την οικογένειά του. Γι’ αυτό το λόγο και εμείς οι Αμοργιανοί επιλέξαμε να γυρίσουμε πίσω, να ζήσουμε μόνιμα και να κάνουμε τις οικογένειές μας εδώ , αυτό κάτι λέει.
Στα νησιά βέβαια εξαρτόμαστε πολύ από τον καιρό, από τη θάλασσα για τη μετακίνησή μας και αν βελτιωθεί ο τομέας της υγείας, θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όποιος έρχεται στο νησί.
Ίσως οι πολύ νέοι να δυσκολευτούν λίγο γιατί ο χειμώνας είναι ήρεμος στα μικρά νησιά από τη μια, από την άλλη όμως είναι και πιο «παρεΐστικα», πολύ όμορφα εδώ στο νησί. Όποιος ενδιαφέρεται κάτι να κάνει, θα βρει. Επιπλέον τώρα έχουν γυρίσει και πολλοί νέοι άνθρωποι, έχοντας επιλέξει την Αμοργό σαν μόνιμο τόπο κατοικίας. Έχουν δημιουργήσει τις επιχειρήσεις τους, έχουν ανοίξει ένα μαγαζί ή έχουν βρει κάποια άλλη θέση, οπότε είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα από παλιότερα που υπήρχε η απόλυτη ηρεμία.
Επίσης δίνονται και ευκαιρίες για εργασία και στον κλάδο του τουρισμού γιατί έχει και μεγάλη τουριστική περίοδο το νησί.
Ακριβώς και εμείς προσπαθούμε να επιμηκύνουμε ακόμα περισσότερο την τουριστική περίοδο ώστε να ασχολούνται και περισσότεροι άνθρωποι και να έχουν ένα μεροκάματο. Και μετά σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι μήνες που είναι πιο ήρεμοι, αλλά τότε θα κάνουν και τις διακοπές τους, θα ξεκουραστούν.
Τι εικόνα έχετε για τις προκρατήσεις τη νέα τουριστική σεζόν;
Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Μιλώντας και με συναδέλφους, έχει ξεκινήσει το ενδιαφέρον για κρατήσεις στα ξενοδοχεία από το Πάσχα και μετά και νομίζω ότι θα πάμε πολύ καλά και φέτος.