Ένα βήμα πριν την αναγνώρισή του ως ΠΓΕ το «Φάβα της Αμοργού»
«Ένα βήμα πριν την αναγνώρισή του ως ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) είναι ένα ακόμα ελληνικό προϊόν, το «Φάβα της Αμοργού», όπως αποκαλείται στην τοπική διάλεκτο.
Η διαδικασία για την αναγνώριση αυτή ξεκίνησε το 2014, με τη συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, εκπονήθηκε μεταπτυχιακή διατριβή με σχετικό θέμα για την απαιτούμενη ανάλυση των δειγμάτων υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Δημητρίου Μπιλάλη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωργίας. Τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση καταχώρησης ετοιμάστηκαν από την κ. Μαρία Μπουγά, Δρ Βιολογίας, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας.
Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παραλάβει καμία παραδεκτή ένσταση εντός 3 μηνών από την ημερομηνία που αναγράφεται στο τεύχος C (2/4/2024) (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A52024
XC02471&qid=1712259011879), κατά της καταχώρισης της ονομασίας αυτής στο Ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ, η καταχώριση θα δημοσιευτεί στο τεύχος L της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η προστασία που αναφέρεται στο άρθρο 13 του Καν. (ΕΚ) 1151/2012 για την εν λόγω ονομασία, αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης της καταχώρισής της στο Ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ – ΠΓΕ στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχος L)».
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ, της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για την άψογη συνεργασία σε όλη αυτήν τη μακρόχρονη διαδικασία.
Θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων παραγωγών.”
Μετά τα παραπάνω το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αμοργού, ευχαριστεί θερμά όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα και τους εμπλεκόμενους φορείς, που συνέβαλαν αποτελεσματικά στην προσπάθεια αναγνώρισης του φάβα της Αμοργού ως ΠΓΕ.