Νίκος Παπανδρέου : Η νέα Ευρώπη και η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική
Για τη νέα Ευρώπη μίλησε στην εφημερίδα «Κυκλαδική» ο Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι την επόμενη πενταετία η Ευρωβουλή θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, να προβεί σε αλλαγές στον τρόπο που προσεγγίζει την Ενιαία Αμυντική Πολιτική, την Κλιματική Αλλαγή μέσω ευρωπαϊκής πολιτικής για την πυροπροστασία και να θεσπίσει κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη για τον περιορισμό των fake news και της προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου.
Ο κ. Παπανδρέου ζητά αυξημένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και επενδύσεις σε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών, Μόνιμο Ταμείο Ανάκαμψης και αναδόμηση του Κράτους Προνοίας στη χώρα μας.
Η πλειοψηφία των πραγμάτων που θα αλλάξουν τη ζωή μας στην Ελλάδα, θα αποφασιστεί στις Βρυξέλλες. Όλα είναι Ευρώπη, επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει ότι η ψήφος μας στις ευρωεκλογές είναι επένδυση στον εαυτό μας αλλά και μια μικρή πράξη αντίστασης απέναντι στα μεγάλα συστήματα, σε αυτούς που ελέγχουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καλεί τον Έλληνα πολίτη να ψηφίσει δημοκρατικό τόξο, καθώς ο λαϊκισμός με τις ακραίες προτάσεις, επενδύοντας στο φόβο και σε εύκολες λύσεις, άνευ ουσίας, συνιστά διαρκή απειλή για τη Δημοκρατία.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Πόσο μακριά είναι οι Βρυξέλλες από τη χώρα μας κ. Παπανδρέου; Οι ευρωεκλογές αφορούν έναν Κυκλαδίτη, ή Βορειοελλαδίτη ή συμπολίτη μας στην Κρήτη και πόσο επηρεάζουν τη ζωή του;
Η πλειοψηφία των πραγμάτων που θα αλλάξουν τη ζωή μας στην Ελλάδα, θα αποφασιστεί στις Βρυξέλλες. Όλα είναι Ευρώπη.
Κάθε πολίτης ξέρει ότι για παράδειγμα στη Σαντορίνη υπάρχει πρόγραμμα αφαλάτωσης που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη.
Στη Λαμία και στη Λάρισα που έχω πάει 3, 4 φορές, η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν είναι πότε θα έρθουν οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στον Έβρο με ρωτούν για την αναδάσωση στη Δαδιά, όπως και στο Λασίθι στην Κρήτη, οι σεισμόπληκτοι περιμένουν αποζημιώσεις.
Οι Δήμοι περιμένουν χρηματοδότηση για την άρδευση και προγράμματα για τα πεζοδρόμια.
Και οι αγρότες περιμένουν τις επιδοτήσεις, έχοντας και αυτοί τα δικά τους προβλήματα. Το μέλι επίσης θα προστατευτεί με ειδικούς κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό ισχύει και για τα πανεπιστήμια που οι φοιτητές έχουν το πρόγραμμα Erasmus και αυτή την πενταετία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ρίξει πολλά χρήματα στην παιδεία, γιατί πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Αμερική και την Κίνα. Άρα είναι ευκαιρία λαμπρή για να αρδεύσουμε και εμείς λίγο από αυτό το καινούριο κονδύλι που θα υπάρξει.
Οι αγρότες περιμένουν αποζημίωση από το ΟΠΟΚΕΠΕ, το ταμείο αποζημιώσεων, μεταξύ άλλων, για τα αγροτικά .
Επίσης σχετικά με τη μείωση της τιμής των καυσίμων, θα φύγουν από τα νησιά κάποια στιγμή όλα τα ΔΕΗ που έχουνε μαζούτ και θα έρθουν άλλοι τρόποι παραγωγής ενέργειας.
Άρα λίγο να σηκώσουμε το πέπλο αυτής της ερώτησης και βλέπουμε ότι παντού είναι Ευρώπη. Παντού υπάρχει και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Τώρα αν αισθάνεται μακριά ο πολίτης και ο ψηφοφόρος το καταλαβαίνω, γενικώς στις ευρωεκλογές και στις εθνικές ακόμη υπάρχει μια αποχή, είναι ένα πρόβλημα γιατί υπάρχει μια απόρριψη της πολιτικής γενικότερα, όχι των πολιτικών, αλλά το επιχείρημα πολλών και το δικό μου είναι ότι η μέρα των εκλογών είναι μια μέρα που ψηφίζουμε για το μέλλον μας, για το μέλλον το προσωπικό και το μέλλον της Ευρώπης.
Ποιους ευνοεί η αποχή κ. Παπανδρέου;
Με την αποχή παραδίδουμε τα όπλα και αφήνουμε τα πράγματα σε αυτούς που ελέγχουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτούς που παίζουν στο σύστημα των μεγάλων δυνάμεων, ενώ μια ψήφος είναι επένδυση στον εαυτό μας αλλά και μια μικρή πράξη αντίστασης.
Βολεύει πάρα πολύ η αποχή τα μεγάλα συστήματα και δεν συνωμοσιολογώ αλλά ο καπιταλισμός έχει μεγάλες εταιρείες όπως η apple, google, Microsoft, πετρελαϊκές κλπ και τις βολεύει να μην ασχοληθούμε. Δεν θέλουν την αντίσταση, δεν θέλουν τις καινούργιες προτάσεις.
Βλέπετε να κερδίζει έδαφος κ. Παπανδρέου η τάση να ψηφίζει ο κόσμος με αντισυστημικά κριτήρια; Και πόσο σας προβληματίζει η άνοδος των εθνικιστικών ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη; βλέπετε να αυξάνονται τα ποσοστά των ακροδεξιών λαϊκιστών;
Ναι, υπάρχει αυτή η τάση. Φυσικά οι Γάλλοι που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην ακροδεξιά με τη Λεπέν με ποσοστό 30% , έχουν αλλοιώσει αρκετά τις θέσεις τους, από εκεί που ήταν αντισημιτικοί, δηλαδή εναντίον των Εβραίων, το έκοψαν (από την πολιτική τους ατζέντα). Από κει που ήταν να φύγουν από το ευρώ το πήραν πίσω, από εκεί που ήταν να φύγει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση το πήραν πίσω και έχουν μείνει στα θέματα του έθνους και στους μετανάστες περισσότερο, άρα χτίζουν πάνω σε ένα φόβο.
Είναι μια αντίδραση θα έλεγα αν το αναλύσουμε λογική καλώς ή κακώς σε όλα αυτά έχουν γίνει με την κρίση.
Δεν πείστηκαν ότι η σοσιαλοδημοκρατία λειτουργεί πια, πήγαν σε ακραίες προτάσεις επενδύοντας στο φόβο και σε λαϊκίστικες λύσεις. Όταν λέω λαϊκίστικες λύσεις εννοώ εύκολες λύσεις , άνευ ουσίας, χωρίς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα . Όμως, τα προβλήματα είναι σύνθετα. Όποιος βρίσκεται στην εξουσία έχει να λύσει ατελείωτα προβλήματα.
Και στη χώρα μας η κρίση μετά το 2010 λειτούργησε ως καταλύτης για την ανάδυση μικρότερων κομμάτων όπως του Πάνου Καμμένου και λοιπά στην ακροδεξιά και ακροαριστερά που οδήγησε και στην «αντισυστημική» ψήφο.
Ο λαϊκισμός της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς πρόσφερε εύκολες λύσεις χωρίς αποτέλεσμα και αυτό έκανε τον κόσμο να χάσει τελικά την εμπιστοσύνη του στην πολιτική.
Και ο Σύριζα για μένα είναι λαϊκίστικο κόμμα που είχε πει «θα σκίσω το μνημόνιο» με μια υπογραφή.
Τα ίδια έλεγαν μεταξύ τους για αυτό βρήκαν αγαστή συνεργασία με τον Καμμένο άκρα δεξιά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δε χτύπησε τη Νέα Δημοκρατία για το έλλειμμα, άρα το αφήγημα ότι απέτυχε το πολιτικό σύστημα, το στυλ το «κάψτε τη Βουλή» και ότι όλοι οι πολιτικοί είναι συστημικοί έχει επηρεάσει τον κόσμο και απέχουν, λέει ο κόσμος όλοι ίδιοι είσαστε, μέχρι σε λίγο θα το λένε και για τον Κασσελάκη με την υπερπροβολή που έχει.
Η λύση όμως δεν είναι στο αντισυστημικό , γιατί αυτό σημαίνει απλώς ψηφίζω, πετάω την ψήφο μου για να δείξω ότι αντιδρώ.
Η προοδευτική παράταξη θέλει να αναδομηθεί το κράτος πρόνοιας στη χώρα μας
Ας έχουμε θετική ψήφο με άτομα που μπορούν να σηκώσουν τη σημαία της Ελλάδας και του κόμματος, το οποίο θα ψηφίσουν. Νομίζω ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση. Προφανώς για εμάς τους προοδευτικούς η λύση είναι να ξαναφτιαχτεί το κράτος πρόνοιας.
Τι σημαίνει αυτό; Μεταξύ άλλων, να βρούμε τα χρήματα. Πρώτον με ευρωομόλογο που το λέγαμε παλιότερα πριν 10 χρόνια και γελάγανε, τώρα όλοι συμφωνούν. Επίσης, με τη φορολόγηση στο 15% πολυεθνικών κολοσσών όπως Microsoft, google, apple,* και το ταμείο αυτό να πάει στο κράτος πρόνοιας, να ξανακτίσει την Ελλάδα, πχ το ΕΣΥ και όλα αυτά τα προβλήματα που δεν τα έχουμε λύσει ακόμη λόγο έλλειψης χρημάτων, μεταξύ άλλων.
Πρόταση για ένα Μόνιμο Ταμείο Ανάκαμψης
Η προοδευτική πρόταση πάντως είναι ένα μόνιμο ταμείο ανάκαμψης. Αυτό το ταμείο που μας έφερε 35 δις το θέλουμε μόνιμα η προοδευτική παράταξη. Μόνιμο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μπορεί η χώρα να δανείζεται και να παίρνει για να σωθεί από την κρίση που υπάρχει ακόμη σήμερα.
Παρότι κ. Παπανδρέου υπάρχει μια βαριά ατμόσφαιρα σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, προωθείται πολύ στη χώρα μας το λαίφσταιλ της πολιτικής και επενδύουν στα social media αρκετά κόμματα και τελικά ακούμε περισσότερο θέσεις πολιτικής κατανάλωσης εσωτερικής. Τελικά το πολιτικό σύστημα το οδηγούν οι εξελίξεις και οι τάσεις της κοινωνίας, λέτε;
Είναι ένα θέμα αυτό. Αναρωτιέμαι τη δεκαετία του 80 που ήταν ο Αντρέας και όλοι οι άλλοι- μια άλλη γενιά πολιτικής – αν υπήρχαν τα social media τότε πώς θα ήταν τα πράγματα.
Τότε έβλεπες από την τηλεόραση ομιλίες μια φορά το απόγευμα και με το ζόρι, άρα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τώρα έχουμε υπερπληροφόρηση που άντε να ξεχωρίσεις τι λέει ο Χ από τον Ψ;
Η νέα Ευρώπη
Κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη
Όμως δίνουμε τη μάχη εκεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δαμάσει αυτό το κτήνος, να δει και τα στραβά και τα καλά. Είναι η πρώτη οντότητα που έχει περάσει κάποιους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη. Έχει μεγάλο φόβο για τα fake news και πώς θα ελεγχθεί αυτό και προσέχει πάρα πολύ σε σχέση με Αμερική και Κίνα και τη Ρωσία προφανώς που παίζει και αυτή το παιχνίδι της σε αυτό το χώρο.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Ευρώπη με όλα τα προβλήματα που έχουμε, θέλουμε να πιάσουμε αυτά τα θέματα και τα social media.
Υπάρχει μεγάλη πίεση για τα παιδιά που έχουν μεγάλο άγχος και ψυχολογικά προβλήματα λόγω των πολλών ωρών στις οθόνες.
Αυτό προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να το συζητήσει και να καταθέσει προτάσεις.
Να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική για την πυροπροστασία
Και μεταξύ άλλων, επειδή έχουμε φωτιές το καλοκαίρι, εγώ θέλω να σηκώσω τη σημαία η Ευρώπη να προτείνει τεχνολογίες όπως drones δηλαδή μη επανδρωμένα αεροπλάνα για τις φωτιές, για την πρόληψη, αλλά να προτείνει για όλη την Ευρώπη τεχνολογίες για να μη χρειάζεται κάθε δήμαρχος μόνος του να ψάχνει να βρίσκει λύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει βήματα προς μια πιο ολοκληρωμένη αμυντική πολιτική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει βήματα ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή αμυντική πολιτική που τη χρειαζόμαστε εμείς πολύ στην Ελλάδα γιατί ξοδεύουμε πάρα πολλά λόγω της Τουρκίας ώστε να έχουμε και Ευρώπη στα σύνορά μας. Η Frontex δεν είναι στρατός, είναι απλώς επιτηρητής των θαλασσών. Άρα η καινούργια Ευρώπη τείνει προς αυτό, δεν λέω ότι θα γίνει (άμεσα) γιατί όλα αυτά αργούν πάρα πολύ. Είμαστε 27 χώρες και δεν συμφωνούμε όλοι πάντα μεταξύ μας.
Η νέα Ευρώπη μιλά και για ευρωστρατό και χρειάζεται συζήτηση τι σημαίνει ευρωστρατός. Γιατί η Ευρώπη χτίστηκε για την ειρήνη, αλλά τώρα με πολέμους στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και εντάσεις στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας, βλέπουμε μια μεγάλη ανάγκη μιας εσωτερικής προστασίας.
Επιπλέον, με την πιθανή έλευση του Τραμπ στις ΗΠΑ δεν θα μπορούμε να περιμένουμε πάλι την Αμερική να μας σώζει. Θα πρέπει να προστατεύει η Ευρώπη τα ευρωπαϊκά σύνορα πια.
Την παραδοσιακή σχέση που είχε η χώρα μας και που χτίστηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου με τους Άραβες αυτήν πάμε να την καταστρέψουμε τώρα ή τουλάχιστον να την στήσουμε διαφορετικά.
Ναι, τα τελευταία χρόνια ήρθαμε πιο κοντά στο Ισραήλ, ίσως επειδή ήταν εχθρός της Τουρκίας, άρα εχθρός του εχθρού μας είναι φίλος.
Όμως άλλαξαν τα πράγματα και η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα τώρα αν ήταν μια κυβέρνηση θα έλεγα πιο βουλευτική, θα μπορούσε να είναι ο μπαλαντέρ μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστινίων γιατί έχουμε σχέσεις καλές και με τους δυο, αλλά και με το Ιράν έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις .
Αν είχαμε την εικόνα μιας μεγάλης Ελλάδας και όχι απλώς μια Ελλάδας που έχει έρθει πολύ κοντά στην Αμερική, καλώς ή κακώς, θα μπορούσαμε να είμαστε playmakers σε αυτό που συμβαίνει τώρα, ώστε να ανέβει και το πρεστίζ μας και να έχουμε και δύναμη διπλωματική.
Το έχουμε αφήσει να ακολουθούμε τους Αμερικανούς. Όμως άλλαξε η γεωπολιτική στρατηγική. Τώρα Αμερική δεν θα είναι αυτή την ξέραμε, δεν θα μας προστατεύει.
Δεν μπορεί οι χώρες της Ευρώπης, σαν την Ελλάδα την Κύπρο ή την Φινλανδία να εξαρτώνται από την ομπρέλα της Αμερικής.
Αυτά που σας λέω, τα λέμε εμείς οι προοδευτικοί και η Νέα δημοκρατία, δεν το λένε οι ακραίες φωνές δεν το λέει ούτε η Λεπέν, ούτε η άκρα Αριστερά.
Αυτοί αν ανέβουν στην εξουσία, να ξεχάσουμε την κοινή αμυντική πολιτική, γι αυτό όποιος έχει θέλει να είναι πατριώτης ας ψηφίσει δημοκρατικό τόξο, μη λαϊκιστικά κόμματα.
*Με την κοινοτική οδηγία που προβλέπει επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών τεχνολογικών εταιρειών στις χώρες όπου αυτές δραστηριοποιούνται καθώς και σε εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας εφόσον τα ετήσια έσοδά τους υπερβαίνουν τα 750 εκ. ευρώ.