Ευρωεκλογές 2024: Η τεράστια εθνική αποτυχία στη Ροδόπη και στην Ξάνθη
Γράφει η Σίσσυ Αλωνιστιώτου
Τα σοβαρά ελλείμματα, επί σειράν πολλών ετών και κυβερνήσεων, στην άσκηση ουσιαστικής εθνικής μειονοτικής πολιτικής καθώς και η προτεραιότητα των κομματικών συμφερόντων έναντι των εθνικών, ανέδειξαν το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ ως πρώτη δύναμη στην Ξάνθη και στη Ροδόπη.
«Το ΚΙΕΦ είναι τουρκικό κόμμα, αλλά είναι είναι ένα επίσημο κόμμα του ελληνικού κράτους, απλά έχει ιδρυθεί από Τούρκους», είχε δηλώσει στο Open η πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος που, στις ευρωεκλογές του 2019, είχε Ροδόπη.
Ταυτόχρονα η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου είχε υποστηρίξει πως η ίδια νιώθει Τουρκάλα, ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τα όσα έχει πει ότι η πατρίδα της είναι η Ελλάδα, ανέφερε ότι η «μητέρα πατρίδα της» είναι η Τουρκία και όπως εξηγεί εντός της Ελλάδας ανήκει σε μια μειονότητα η οποία είναι και εθνική (τουρκική) και «θρησκευτική».
Τότε, στην Ξάνθη, το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ είχε συγκεντρώσει 25,05%, με δεύτερη τη ΝΔ με 24,43%, ενώ στη Ροδόπη το ποσοστό που είχε πάρει ήταν 38,01%, έναντι 18,32% της ΝΔ που ακολούθησε.
Έντονη τότε ήταν η αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, στις δηλώσεις της προέδρου του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου, που για πολλοστή φορά χαρακτήρισε «τουρκική» τη μειονότητα στην Θράκη, επισημαίνοντας στην πρόεδρο του ΚΙΕΦ πως «μπορεί να νιώθει Τουρκάλα και να πονάει για την Τουρκία» αλλά και οι Πομάκοι «πονούν για την πατρίδα τους την Ελλάδα και νιώθουν Έλληνες». Κι αυτή η δήλωση εκ μέρους των Πομάκων είναι ιδιαιτέρως συγκινητική αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες και την περιθωριοποίηση που για χρόνια επεφύλασσε η ελληνική πολιτική γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας. Κάτι που επίσης για χρόνια η Τουρκία εκμεταλλεύεται συστηματικά προσπαθώντας να εμφανιστεί ως στήριγμά τους με διάφορους τρόπους που, όμως, δεν είναι της παρούσης. Της…παρούσης ωστόσο είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2024.
Και φτάνουμε στο 2024 και στη δήλωση “Είμαστε Τούρκοι”
Στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ απέσπασε ποσοστό 36,1%, σχεδόν διπλάσιο από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνει 19,61%. Στην Ξάνθη το μειονοτικό κόμμα συγκέντρωσε 27,16% με τη Νέα Δημοκρατία να έρχεται δεύτερη κι εδώ με 20,39%.
Μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα xronos.gr, η πρόεδρος του κόμματος, Τσιγδέμ Ασάφογλου, έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε “είμαι Τούρκος”».
«Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο, όλους τους Δυτικοθρακιώτες, την “τουρκική” μειονότητα, που πήγε στις κάλπες σήμερα και έστειλε ξανά ένα δυνατό μήνυμα και στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη, ότι είμαστε εδώ, έχουμε πολλά προβλήματα και θέλουμε να μας ακούσουν» δήλωσε αρχικά η κ. Ασάφογλου, ενώ απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν επιμένει στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως τουρκικής παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, είπε: «Βέβαια, σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε είμαι Τούρκος».
Η Αγκυρα τους τελευταίους δύο μήνες σε μια εξαιρετικά δυναμική επιχείρηση στήριξης του ΚΙΕΦ προωθούσε καθημερινά σειρά δημοσιευμάτων και αφιερωμάτων μέσω των κρατικών ΜΜΕ του TRT, και του Anadolu, υποστηρικτικών και προωθητικών του ΚΙΕΦ και των δικαιωμάτων των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» στέλνοντας το μήνυμα στην μειονότητα ότι οι εκλεκτοί της Άγκυρας είναι οι υποψήφιοι του μειονοτικού κόμματος.
Ομως, όπως γράφει ο Νίκος Μελέτης σε σχόλιο που υπογράφει στο Πρώτο Θέματουρκική προπαγάνδα να τους προβάλλει ως περιοχή με διαφορετικά χαρακτηριστικά από την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, δεν θα μπορούσε να καταστεί δυνατή χωρίς την εκούσια συμβολή πιθανόν και συναλλαγή ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και τοπικών παραγόντων.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης που διατηρούν παραδοσιακούς δεσμούς με τη μειονότητα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν να μην συμπεριλάβουν μειονοτικούς υποψηφίους στα ευρωψηφοδέλτιά τους ενώ η Νέα Αριστερά στην οποία έχουν προσχωρήσει οι δυο μειονοτικοί βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη, συμπεριέλαβε μια τυπική υποψηφιότητα μέλους της μειονότητας.
Ετσι, ουσιαστικά πριμοδοτήθηκε το ΚΙΕΦ καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική υποψηφιότητα την οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν τα μέλη της μειονότητας στα ψηφοδέλτια των συγκεκριμένων κομμάτων. Ακομη και η ΝΔ επέλεξε την ιδιαίτερα αξιόλογη, νέα σε ηλικία, υποψήφια Σουρόγλου Νουρτζάν, η οποία, όμως, δεν είχε αναγνωρισιμότητα, ούτε τόσο βαρύ βιογραφικό ώστε να έχει διείσδυση στη μειονοτική ψήφο.
Η ανάγνωση και η σύγκριση των αποτελεσμάτων των εκλογών επιβεβαιώνουν τις υποψίες για «συγκοινωνούντα δοχεία» και για μια σχέση συναλλαγής όπου η απουσία μειονοτικών υποψηφίων στις Ευρωεκλογές και η έμμεση πριμοδότηση του ΚΙΕΦ, ανταλλάσσεται με στήριξη συγκεκριμένων κομμάτων και υποψηφίων στις εθνικές εκλογές που το ΚΙΕΦ δεν συμμετέχει”.
Ετσι ένας στόχος “τουρκισμού” της Θράκης τώρα θα προβάλλεται ακόμα πιο εύκολα διεθνώς και σε θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο με την εικόνα Ξάνθης και Ροδόπης ως περιοχών “όχι και ακριβώς ελληνικών”.
Οχι… μπράβο! Ειλικρινά μπράβο στα ελληνικά κόμματα για την τεράστια «επιτυχία» και την «υπευθυνότητα» απέναντι στα εθνικά συμφέροντα μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η αλλαγή γίνεται προς το καλύτερο. Ειλικρινά…μπράβο διότι, τελικώς, δεν είναι και τόσο εύκολο να μην μπορείς να δεις τίποτα –αλλά τίποτα!- πέρα από το στενό, μικροκομματικό σου συμφέρον και να κάνεις τόσους ανθρώπους…Τούρκους.