Κυκλοφόρησε το 50ό τεύχος του Περιοδικού Ναξιακά Γράμματα
Μόλις κυκλοφόρησε το 50ό τεύχος (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2024) του τριμηνιαίου Περιοδικού Ναξιακά Γράμματα. Το νέο τεύχος έχει σημαντικό, όπως πάντα, επιστημονικό, λογοτεχνικό και βιβλιογραφικό περιεχόμενο που αφορά στη Νάξο και τον πολιτισμό της.
Στην ενότητα Μελετήματα περιέχονται:
-Εμμ. Ν. Φραγκίσκος: Πότε ήλθαν στη δημοσιότητα τα γεγονότα της Απειράνθου του 1917;
Ο συγγραφέας «επισκέπτεται» και εγκύπτει για πολλοστή φορά στο πολύνεκρο επεισόδιο της Απειράνθου του 1917, στην εποχή του Εθνικού Διχασμού, ανακαλύπτοντας, αποκαλύπτοντας και αναδεικνύοντας νέες πτυχές και στοιχεία, εμπλουτίζοντας έτσι την ιστοριογραφία της περιόδου αυτής.
-Δημήτρης Χατζηλαζάρου: Το παλαιότερο οικόσημο του Πύργου Σωμμαρίπα στο Σαγκρί της Νάξου: Ο επίλογος
Το άρθρο ασχολείται με την περιπέτεια του ανευρεθέντος το 2016 στο Σαγκρί μαρμάρινου οικοσήμου και παρακολουθεί την επιστημονική και διοικητική του προσέγγιση και πορεία με μια συνεκτική, αλλά ολοκληρωμένη αφήγηση.
-Στέφανος Δ. Ήμελλος: Φιλοπατρίας έπαινος
Στο κείμενο αυτό ο ναξιώτης Ακαδημαϊκός αναφέρεται σε ένα παράδειγμα φιλοπατρίας, πατριωτικής έξαρσης, που εκδηλώνεται με ένα μοιρολόι φιλωτίτισσας μάνας για τον αδικοσκοτωμένο γιο της.
-Ευάγγελος Μανωλάς: Ιωσήφ Βαρότσης
Ο συγγραφέας συμπληρώνει την προσωπογραφία και δράση του Ναξιώτη, πρώτου έλληνα προξένου στην Ανδριανούπολη, με νέες πληροφορίες.
-Ζωή Ρωπαΐτου: Οι Ναξιώτες του Ψυρρή
Η ερευνήτρια ανανεώνει ένα μέρος από παλαιότερη, ευρύτερη, επιτόπια έρευνά της για την κεντρική αυτή περιοχή της Αθήνας και επικεντρώνεται στους Ναξιώτες που άφησαν ζωηρά τα ίχνη τους στη μεταμορφωμένη σήμερα αυτή αστική γειτονιά.
-Γιάννης Παπακωνσταντής: Στοιχεία εισαγωγής δευτερευουσών προτάσεων στην ντοπιολαλιά της Κορώνου Νάξου
Πρόκειται για μια εξειδικευμένη φιλολογική και γλωσσολογική προσέγγιση, σε μια προσπάθεια βαθύτερης μελέτης στοιχείων των ναξιακών ιδιωμάτων, με βάση το πηγαίο, βιωματικό και λεξικογραφικό υλικό.
Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη θα διαβάσετε, υπό τον γενικό τίτλο «Ιστορίες της γιαγιάς μου», την πρώτη από μια σειρά αφηγήσεων της κωμιακίτισσας γιαγιάς του Δημήτρη Αντ. Σιδερή. Επίσης, θα συναντήσετε το κείμενο της Άννας Μπαρδάνη-Ζαβιτσάνου, με τίτλο «Η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης και η ποιητική διάθεση των Ελλήνων», το διήγημα του Δημήτρη Ι. Μουστάκα και το ποίημα της Ειρήνης Πρωτοπαπαδάκη.
Στο παρόν τεύχος εντάσσονται επίσης:
-Οι Επισημάνσεις, που υπογράφονται από τη Συντακτική Επιτροπή και αναφέρονται, όπως είναι φυσικό, στη συμπλήρωση 50 τευχών του Περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα», ενώ αποχαιρετούν δ’ ολίγων τον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά, που «δεν είναι πια εδώ». Το τεύχος των «Ναξιακών Γραμμάτων», που θα εκδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα είναι αφιερωμένο στον θανόντα, διακεκριμένο Ιστορικό και Αρχαιολόγο, Συγγραφέα και Ποιητή, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής αδιαλείπτως από την αρχή της έκδοσης του Περιοδικού μας. Θα είναι μια οφειλόμενη ανταπόδοση στον λαμπρό ναξιώτη διανοούμενο.
-Ο σχολιασμός της φωτογραφίας του Eξωφύλλου από τον Νίκο Λεβογιάννη, ο οποίος ερευνά και αναλύει τον λησμονημένο χορό «Δάφνη», που βίωσε μια δεύτερη ζωή φέτος στην Κωμιακή, στο χωριό, όπου εμφανίστηκε δειλά-δειλά κάποιες παλιές Απόκριες και κατέγραψε για πρώτη φορά ο συγγραφέας πριν από 60 χρόνια.
-Η στήλη Ήτανε στιγμές… του Ευάγγελου Μανωλά, ο οποίος παρουσιάζει φωτογραφικά και σχολιάζει μια πανοραμική άποψη της Χώρας και της Αλυκής στις αρχές της δεκαετίας του 1970, 20 περίπου χρόνια πριν από την…άφιξη του αεροδρομίου στον γνωστό και σπάνιο υγρότοπο.
-Η στήλη Ναξιακά θέματα και νάξιοι συγγραφείς του Βασίλη Φραγκουλόπουλου, που περιδιαβάζει, όπως πάντα, την πρόσφατη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή για τη Νάξο, καθώς και τη συγγραφική και αρθρογραφική δραστηριότητα Ναξίων.
-Το Ναξ-Αρχείον, όπου ο Αρχειώτης δημοσιεύει, με την αναγκαία εισαγωγή και υπομνηματισμούς, ένα σπαρταριστό κείμενο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ του 1928, που συνδέει ένα ερωτικό ειδύλλιο στην Αθήνα με τη Μονή Καλογραιών- Ουρσουλινών της Νάξου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη των Ναξιακών Γραμμάτων από τον Εκδότη του περιοδικού Ιωάννη Στυλ. Βερώνη ή να εγγραφούν ως συνδρομητές του από τον ίδιο (κινητό τηλέφωνο: 6944290450, ηλεκτρονική διεύθυνση: info@veronis.net και τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής) ή από το νέο μας τυπογραφείο μας: Ι. Γκαντήραγας, Γερανίου 7, Αθήνα, τηλ. 210 5244309, 210 5245702.
[pdfjs-viewer url=”https://www.kykladiki.gr/wp-content/uploads/2024/06/Περιεχόμενα.pdf” attachment_id=”130608″ viewer_width=100% viewer_height=800px fullscreen=false download=false print=false]