Νικόλαος Βενάκης, Αντιδήμαρχος Σίφνου: Η αναβάθμιση του λιμανιού και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στις άμεσες προτεραιότητές μας
Του Λάμπρου Δεμερτζή
«Στεγνώνουν» τα νησιά των Κυκλάδων. Ανάμεσά τους και η Σίφνος με ορατό τον κίνδυνο της λειψυδρίας . Ο αντιδήμαρχος Σίφνου Νικόλαος Βενάκης, επισημαίνει στην εφημερίδα «Κυκλαδική» πως οι τέσσερις αφαλατώσεις, από όπου κατά κύριο λόγο υδρεύεται το νησί ιδίως τους θερινούς μήνες και η ζήτηση είναι μεγαλύτερη λόγω των τουριστών, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και χρειάζονται και άλλες μονάδες αφαλατώσεων.
Μιλώντας για το λιμάνι, αναφέρει ότι πρόκειται για μια παλιά κατασκευή, που δεν συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες του νησιού, καθώς έχει στενή πρόσβαση για τα πλοία, χρειάζεται περισσότερες θέσεις πρόσδεσης και είναι άμεση η ανάγκη να προχωρήσει το έργο ανάπλασης και αναβάθμισής του.
Κ. Αντιδήμαρχε υπάρχει στασιμότητα στο επίμαχο έργο του λιμανιού της Σίφνου, ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για το νησί και πάει πολύ πίσω αυτή η ιστορία, σωστά; Υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Πάρα πολύ πίσω. Το είχα προχωρήσει όταν ήμουν Έπαρχος την προηγούμενη πενταετία. Είχαμε φτάσει σχεδόν στo στάδιο της δημοπράτησης, αλλά έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τότε πήρε 14 ή 15 αναβολές. Τελικά δικάστηκε και τώρα περιμένουμε την απόφαση ώστε να προχωρήσουμε.
Πόσο σημαντική είναι η υλοποίηση αυτού του έργου για τη Σίφνο;
Το λιμάνι είναι η είσοδος του κάθε νησιού. Αυτό το λιμάνι που έχουμε εμείς είναι της δεκαετίας του 70 και δόξα τω Θεώ που άντεξε μέχρι σήμερα, έχει πολύ στενή πρόσβαση για είσοδο – έξοδο, ένα καράβι μόνο δένει και ένα μικρότερο από την άλλη μεριά.
Είναι ένα πολύ μικρό λιμάνι, ίσως είναι και το μικρότερο στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, διότι ακόμα και η Κίμωλος που είναι μικρή έχει ένα αρκετά μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι.
Ιδιώτες προσέφυγαν; Και ποια ήταν η βάση για την προσφυγή;
Έχουν προσφύγει κάποιοι ιδιώτες, 19 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 4 είναι Σιφνιοί. Οι υπόλοιποι είναι φίλοι της Σίφνου ή κάποιοι που έχουν σπίτι στο νησί για το καλοκαίρι.
Θέλουν να φρενάρουν την ανάπτυξη του νησιού για να έχουν την ησυχία τους. Αυτό είναι το θέμα μας.
Η υπόθεση του λιμανιού της Σίφνου έχει διχάσει γιατί από τη μια ζητάμε την ανάπτυξη αλλά από την άλλη η ανάπτυξη αυξάνει τις ροές των τουριστών και πολλές φορές φτάνουμε στον υπερτουρισμό. Θα αντέξει η Σίφνος μια τέτοια τουριστική πίεση ;
Η Σίφνος είναι ένα νησί που δεν θα κινδυνεύσει για πάρα πολλά χρόνια από τον υπερτουρισμό, διότι έχει κατ’ αρχήν αρκετά καλές υποδομές όσον αφορά στο οδικό δίκτυο. Δεύτερον, έχει δημόσιες εκτάσεις που καταλαμβάνουν περίπου το 1/3 του νησιού. Και αυτό σημαίνει ότι οι εκτάσεις αυτές δεν θα χτιστούν και δεν θα χαλάσει η φυσιογνωμία του νησιού. Επιπλέον η Σίφνος είναι ακόμα στα αρχικά στάδια του τουρισμού. Πέρυσι στο νησί είχαμε 130.000 επισκέπτες, δηλαδή όσους επισκέπτες δέχεται την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες ένα νησί με την ίδια έκταση, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.
Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες όσον αφορά τις υποδομές; Κάθε καλοκαίρι δοκιμάζονται ιδιαίτερα τα νησιά με την έλλειψη νερού και φέτος μάλιστα δεν είχαμε και βροχές το χειμώνα στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Η Σίφνος αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας;
Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, και δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα αυτό το καλοκαίρι με τη λειψυδρία, χρειαζόμαστε άμεσα και άλλες αφαλατώσεις. Έχουμε ήδη 4 και χρειαζόμαστε πιθανώς επέκταση του εργοστασίου της ΔΕΗ. Αυτό δεν το λέω με βεβαιότητα, το υποθέτω.
Μπορεί να χρειαστεί δηλαδή να μεταφερθεί νερό και με υδροφόρες;
Το θέμα δεν είναι να φέρουμε και υδροφόρες, υπάρχουν υδροφόρες αλλά το σημαντικό είναι να μη φτάσουμε στο σημείο αυτό.
Κάποιοι ενδεχομένως δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα με την ανεπάρκεια του νερού στα νησιά και γίνονται σπατάλες. Στη Σέριφο, απαγόρευσαν τη χρήση του νερού για να γεμίζουν τις πισίνες.
Και στη Σίφνο συμβαίνει αυτό και επιπλέον στο νησί έχουν χτιστεί μεγάλες βίλες με μεγάλους κήπους και εδώ θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα.
Το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει και συνέπειες στον πρωτογενή τομέα. Η Σίφνος αντιμετωπίζει πρόβλημα;
Ο πρωτογενής τομέας ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα στο νησί, έχουν αρχίσει και ξεραίνονται αμπέλια, συκιές.
Πώς βλέπετε την τουριστική κίνηση φέτος στο νησί;
Πάνε καλά οι κρατήσεις, θα έχουμε κόσμο. Το θέμα είναι να τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κόσμου.
Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες ως αντιδημάρχου;
Δικές μας προτεραιότητες είναι, έχοντας τελειώσει με το έργο της αποχέτευσης των κεντρικών οικισμών, να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο, ο βιολογικός καθαρισμός. Είναι απαραίτητο, βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης, ευτυχώς και αυτό. Να προχωρήσουμε το έργο στο λιμάνι και για τον τομέα της ύδρευσης, να αποκτήσουμε ακόμα περισσότερες αφαλατώσεις ώστε να είμαστε υπερεπαρκείς με τα αποθέματα. Το οδικό μας δίκτυο δεν θα έλεγα ότι έχει ανάγκες, είναι πάρα πολύ βελτιωμένο.
Αν μπορέσουμε να λύσουμε σύντομα αυτά τα τρία που σας είπα, θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση.