Δίμηνη παράταση για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας δίνει η κυβέρνηση. Όπως ανέφεραν στην “Α” πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί σχετική πράξη υπουργικού συμβουλίου, οπότε όλοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση ένταξης στον νόμο, που αφορά και το σκέλος προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα αναζητήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ούτως ώστε να συνεχιστεί η ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη μέσα από ένα στεγαστικό επίδομα, στην προσπάθεια σύνταξης ενός συνολικού πλαισίου προστασίας της στέγασης. Το δεύτερο θα αφορά νέα ζευγάρια, καθηγητές σε νησιά με υψηλά ενοίκια κ.λπ. και θα είναι συμπληρωματικό του επιδόματος ενοικίου, το οποίο είναι της τάξης των 410 εκατ. Ευρώ.
Το πλαίσιο από την 1η Μαρτίου και μετά
Οπότε, το εύλογο ερώτημα είναι τι αλλάζει από 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Α», το πλαίσιο τον Νόμο Κατσέλη θα ισχύει και μετά και μάλιστα με τα σημερινά κριτήρια ένταξης. Ωστόσο, όσοι και όσες κάνουν αίτηση από 1η Μαρτίου για ένταξη στον νόμο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το εξής: όταν γίνει το δικαστήριο έπειτα από κάποια χρόνια και ο δικαστής επιδικάσει ένα ποσό, επί παραδείγματι 100 ευρώ, και ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το δώσει, τότε θα μπορεί να προχωρήσει πλειστηριασμός ακόμη και πρώτης κατοικίας. Για όσους και όσες ενταχθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η πρώτη κατοικία προστατεύεται βάσει των ορίων του νόμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα προστατεύεται από πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο, ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα.
Επίσης, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο 13.906 ευρώ, για ζευγάρι 23.659 ευρώ και για κάθε παιδί 5.714 ευρώ).
Πώς θα “λειτουργεί” το στεγαστικό επίδομα
Για να λύσει λοιπόν η κυβέρνηση το πρόβλημα από την 1η Μάρτη (θα συνεχίσουν να ισχύουν τα όρια του Νόμου Κατσέλη όπως αναφέρονται παραπάνω και δεν αναμένεται να μειωθούν), σκοπεύει να θεσπίσει ένα στεγαστικό επίδομα ούτως ώστε οι αδύναμοι οικονομικά δανειολήπτες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα ποσά που θα επιδικάσει το όποιο δικαστήριο. Ήδη, στον προϋπολογισμό του 2019 έχει συμπεριληφθεί ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ., ενώ ο στόχος είναι να υπάρχει ένα ετήσιο κονδύλι της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ ούτως ώστε να ενισχύονται όσοι το έχουν ανάγκη.
Έτσι, το Δημόσιο θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα καταβολής του 1/3 για παράδειγμα της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών δανείων των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών.
Επίδομα ενοικίου
Παράλληλα, στο πλαίσιο της θέσπιση στεγαστικής προστασίας για όσους έχουν ανάγκη, «ακουμπά» και το επίδομα ενοικίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο και θα ανέρχεται στα 410 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική εισοδηματική κλίμακα ξεκινά στις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και έχει ώς «ταβάνι» τις 21.000 ευρώ τον χρόνο για οικογένειες με παιδιά.
Σε ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία, η κλιμάκωση θα έχει ως αφετηρία τις 125.000 ευρώ και ως… πέρας τις 180.000 ευρώ ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.
Επιπρόσθετα, το όριο των καταθέσεων του νοικοκυριού, καθώς επίσης και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, αναμένεται να οριοθετηθεί στις 8.000 ευρώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά προσαυξανόμενα κατά 50% για κάθε επόμενο μέλος και μέχρι τις 24.000 ευρώ.
Ποιες θα είναι οι κλίμακες
Αναφορικά με τις κλίμακες, για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς παιδιά το ποσό θα είναι 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδί το ποσό καθορίζεται στα 105 ευρώ.
Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, υπάρχει προσαύξηση επιδόματος 35 ευρώ τον μήνα, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του εν λόγω νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.
Αργούν οι 120 δόσεις
Ρύθμιση για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει βιβλία και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και Ταμεία αναμένεται μέσα στο 2019 με νέο διακανονισμό σε έως 120 δόσεις.
Η νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις (για μικρά χρέη αναμένεται να είναι 30) θα απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείονται σήμερα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα ενσωματώνει δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ θα τεθεί πλαφόν ελάχιστης δόσης στα 50 ευρώ και προαπαιτούμενο θα είναι η εξόφληση τρεχουσών οφειλών.
Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο ότι το πλαίσιο δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν την άνοιξη, οπότε καλό είναι όσοι έχουν χρέη να προσπαθήσουν να ενταχθούν σε έναν άλλον από τους υπάρχοντες μηχανισμούς (εξωδικαστικός, Νόμος Κατσέλη) και να μην περιμένουν μέχρι τότε!
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ