Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στο λιμάνι της Κυλλήνης η πρώτη εγκατάσταση σημείου ηλεκτροδότησης υβριδικού πλοίου (cold ironing) από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό και τον Δήμαρχο Κυλλήνης, Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου.
https://www.youtube.com/watch?v=PQiJ2EbbVeA
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια, ανέφερε:
«Σήμερα στην Κυλλήνη γράφεται ιστορία όχι μόνο για τις λιμενικές υποδομές της χώρας μας αλλά και όλης της Ανατολικής Μεσογείου. Το έργο Elemed είναι ένα έργο που πάει τη χώρα μας ένα βήμα μπροστά, από ανθρώπους που οραματίσθηκαν και συνεχίζουν να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα τον Δήμο και τον Δήμαρχο Κυλλήνης καθώς και το ΕΜΠ. Το λιμάνι της Κυλλήνης θα είναι πλέον ένα ιστορικό λιμάνι».
«Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει συνδράμει ουσιαστικά στη σκοπιμότητα του έργου ELEMED χάρη στην υλοποίηση του οποίου, εγκαινιάζουμε σήμερα την πρώτη εγκατάσταση σημείου ηλεκτροδότησης πλοίου. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Το έργο ELEMΕD πυροδοτεί τις εξελίξεις για να έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτροδότηση και την ηλεκτροφόρτιση, που είναι το επόμενο βήμα, τον ελλιμενισμό και τη νηολόγηση ηλεκτρικών υβριδικών πλοίων. Για το λόγο αυτό έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο μας ομάδα εργασίας προκειμένου να παραχθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τα παραπάνω, που έρχεται ως συνέχεια της ομάδας εργασίας που έχει υλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα λιμάνια της χώρας μας, βήμα απαραίτητο για να προχωρήσουν επενδύσεις.
Όλα αυτά εντάσσονται στην απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων καθώς έχει υιοθετήσει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και έχει εντάξει τους στόχους αυτούς στην Εθνική Στρατηγική. Η ενέργεια θα πρέπει τουλάχιστον στο 30%, να παράγεται από ανανεώσιμες και εναλλακτικές μορφές ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να μειωθούν οι ρύποι στο 30% σε όλους τους τομείς. Ένας τομέας είναι και αυτός της ναυτιλίας και για αυτόν τον λόγο στηρίζουμε τεχνολογικές εφαρμογές, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τις διεθνείς εξελίξεις και ανάγκες για τη μείωση των εκπομπών ρύπων τόσο από την ποντοπόρο ναυτιλία, όσο και από την ακτοπλοΐα.
Για να υλοποιηθούν αυτές οι εφαρμογές απαιτείται το ανάλογο χρηματοδοτικό πλαίσιο, το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο αλλά και κίνητρα. Το χρηματοδοτικό πλαίσιο προέκυψε από την ευρωπαϊκή επιτροπή απευθείας από το πρόγραμμα Connecting Europe Facilities, περίπου 1,100,000 ευρώ για το σύνολο του έργου.
Τα κίνητρα όμως, για να υπάρξουν πλοία που θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες, είναι δική μας ευθύνη. Πολύ σύντομα το Υπουργείο μας θα ανακοινώσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για να κατασκευαστούν πλοία που θα χρησιμοποιούν είτε φυσικό αέριο, είτε ηλεκτρόφορτιση, είτε υβριδικά πλοία και θα προτείνει διαδρομές πλοίων τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο που θα εξυπηρετούνται από τα πλοία αυτά.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα είναι κοντά σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και θα συνδράμει με όλα τα μέσα τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και τους ερευνητές, αλλά και τους επιχειρηματίες».