Δημοτική Αρχή προς Άρη Ρώτα για τη Γυάρο : Τα γεγονότα και οι στόχοι που έχουμε θέσει τον διαψεύδουν
Τι απαντά η Δημοτική Αρχή Σύρου- Ερμούπολης στη δημοτική παράταξη“Σύρος Εξ Αρχής”* για το θέμα των επενδυτικών σχεδίων που προωθούνται στο νησί της Γυάρου
Απαντώντας στην ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Άρη Ρώτα για το θέμα των επενδυτικών σχεδίων που προωθούνται στο νησί της Γυάρου, έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας να παρουσιάσουμε τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι να αφήνουμε να αιωρούνται ψευδείς εντυπώσεις περί έλλειψης οραματισμού και μη ανάληψης πρωτοβουλιών από τη Δημοτική Αρχή.
Καταρχάς το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης από τη Δημοτική Σύμβουλο κα Αγγελική Ψιλοπούλου και παρά τις καλές προθέσεις της ίδια της κας Ψιλοπούλου, γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα μετατρεπόταν σε πολιτική ή άλλου είδους σπέκουλα.
Ωστόσο, θεωρήσαμε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε το θέμα της Γυάρου και να ενημερώσουμε για τις ενέργειες που κάναμε από την αρχή κιόλας της θητείας μας.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, τον Ιανουάριο του 2024, η Δημοτική μας Αρχή πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών τόσο με τον Πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Κων. Τριάντη όσο και με τον Πρόεδρο της WWF κ. Δημ. Καραβέλα και τον Υπεύθυνο των δράσεων στη Γυάρο κ. Σπ. Κοτομάτα.
Σε όλες αυτές τις συνομιλίες, θέσαμε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούσαν για τη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, καταλήγοντας στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ μας, δηλαδή του ΟΦΥΠΕΚΑ, του Δήμου και της WWF, προκειμένου να συνεργαστούμε για την τουριστική δραστηριότητα χαμηλού αντίκτυπου στην περιοχή.
Μια τέτοια απόφαση ανταποκρινόταν αφενός στην υποχρέωση που έχουμε ως Δήμος να συμμετέχουμε σε μια τέτοια πρωτοβουλία, καθότι η Γυάρος αποτελεί διοικητική περιφέρειά μας και οφείλουμε να ανακτήσουμε της διοικητική της μέριμνα, και αφετέρου στον απώτερο στόχο μας που είναι η ήπια επισκεψιμότητα της περιοχής από όλους τους ενδιαφερομένους.
Επόμενος στόχος είναι η επισκευή του υπάρχοντος προβλήτα ώστε αυτή η ήπια επισκεψιμότητα να γίνει πραγματοποιήσιμη.
Ομολογουμένως, μια χαμηλού αντίκτυπου τουριστική δραστηριότητα για τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου μπορεί να ενισχύσει τη διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και βαριάς ιστορικής κληρονομιάς της, με τρόπο που θα συμπεριλαμβάνειτην κοινωνική γνώση, θα συμβάλει στην αποδοχή της προστασίας της, θα υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργεί πόρους για τις υπηρεσίες με ευθύνη διαχείρισης και θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας.
Κι αν θεωρούμε τη συγκεκριμένη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ως τοπική υπόθεση, η διοίκησή της γίνεται ορθολογικότερα με βάση τους νόμους, στο πλαίσιο ενός αυτοδιοικούμενου οργανισμού.
Έρχεται, λοιπόν, σήμερα, ο κ. Ρώτας να μιλήσει για τη Γυάρο και να κρίνει, χρησιμοποιώντας όψιμα στοιχεία του 2024, την απόφαση 68 του 2011, της περιόδου δηλαδή της βαθιάς οικονομικής κρίσης με τα πολυδιάστατα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν τότε οι Δήμοι (κατάρρευση των εσόδων, κίνδυνος απολύσεων εργαζομένων κ.λπ.), την οποία μάλιστα είχαν υπερψηφίσει και δύο σημερινοί
σύμβουλοί του, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια επένδυση στη Γυάρο θα απέφερε, με τους τότε υπολογισμούς, 1 – 1,5 εκ. ευρώ ανταποδοτικά έσοδα για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.
Έρχεται επίσης, να μας κατηγορήσει για «κροκοδείλια δάκρυα» και μη ανάληψη πρωτοβουλιών. Τα παραπάνω στοιχεία, γεγονότα και στόχοι που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή τον διαψεύδουν. Λυπούμαστε που η πολιτική σπέκουλα αγγίζει τόσο πολύ την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ενώ θα έπρεπε ενωμένοι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να διεκδικήσει τα αυτονόητα για αυτή τη διοικητική περιοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
*Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Σύρος Εξ Αρχής:
Σύρος Εξ Αρχής: Η προστασία της Γυάρου πρέπει να ενώνει το Δημοτικό Συμβούλιο
Η παράταξή μας έφερε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα που προέκυψε μετά την πρόσφατη προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από την εταιρεία Alumil για τη δημιουργία «Ερευνητικού Κέντρου» στη Γυάρο, με βραβεία, συνολικής αξίας 70.000€, εν αγνοία των πρώην φυλακισμένων και του δήμου, στον οποίο ανήκει διοικητικά η μαρτυρική νήσος.
Στο άγονο αυτό νησί, το εμφυλιακό και μετεμφυλιακό κράτος εκτόπιζε μαζικά πολίτες, αφού τους χαρακτήριζε συλλήβδην. Πάνω από 20.000 εξόριστοι κομμουνιστές και λοιποί «αντιφρονούντες» πολιτικοί κρατούμενοι, αγωνιστές της Δημοκρατίας, βασανίστηκαν σε αυτό τον τόπο.
Το νησί της Γυάρου, είναι επίσης τόπος εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας. Αποτελεί ένα από τα τελευταία και σημαντικότερα καταφύγια της φώκιας Monachus Μonachus. Το είδος αυτό είναι το πλέον απειλούμενο με εξαφάνιση και σπάνιο θαλάσσιο είδος της Ευρώπης και το 10% του πληθυσμού του υπέροχου αυτού ζώου, ζει και αναπαράγεται στις παραλίες και τις σπηλιές της Γυάρου.
Ένα τέτοιο μέρος, είναι σαφές ότι το θέλουμε προστατευμένο από τέτοιου είδους παρεμβάσεις: Από ανεμογεννήτριες, fast track διαγωνισμούς, ή εγκατάσταση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στα οποία, δυστυχώς, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται. Η θέση του νησιού αυτού στη νεότερη ιστορία της χώρας δεν επιτρέπει «αναπτυξιακές» επενδύσεις.
Δυστυχώς, η μη ύπαρξη ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα, αφήνει χώρο στη χωρίς μέτρο εγκατάστασή τους ανά την επικράτεια τα τελευταία χρόνια και έτσι μεταθέτει μοιραία το βάρος της ευθύνης στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες να αντισταθούν. Η απόλυτη προστασία μίας ήδη διπλά προστατευόμενης περιοχής, δε θα έπρεπε να χρειάζεται καν πρόσθετα επιχειρήματα.
Η Γυάρος πρέπει να είναι επισκέψιμη για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το ιστορικό παρελθόν και να προσκυνήσουν στον τόπο εξορίας, μαρτυρίου και θανάτου. Δυστυχώς, σήμερα, καθώς δεν υπάρχει ούτε προβλήτα πρόσδεσης μικρών σκαφών, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να επισκεφθεί έναν τόπο, που θα έπρεπε να αποτελεί ακόμα και σημείο μονοήμερης εκδρομής των Λυκείων. Φέρνει θλίψη ότι ούτε οι συγγενείς των θυμάτων του μαρτυρικού τόπου, δεν μπορούν να πατήσουν τη γη που βασανίστηκαν οι άνθρωποί τους και να αφήσουν δυο λουλούδια στο κοιμητήριο.
Για το λόγο αυτό, η παράταξη «Σύρος εξ Αρχής» ζήτησε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να διατυπώσουν μία υπεύθυνη θέση για το νησί της Γυάρου, καθώς η αντίθεσή μας σε σχέδια που προσβάλλουν τη μνήμη του τόπου μας, πρέπει να ενώνει και όχι να διαιρεί το ανώτατο πολιτικό όργανο του τόπου μας.