Γ.Γ. Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις «απάτητες παραλίες»: Οι υφιστάμενες συμβάσεις παραχωρήσεων δεν θίγονται μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους
Στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης για τις «απάτητες παραλίες» που αφορούν αιγιαλούς και παραλίες υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura, τίθενται αυστηροί περιορισμοί ως προς την χρήση τους και απαγορεύεται κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτές, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, όπως αναφέρει στην «Κυκλαδική» ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, υπάρχουν παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση και αυτές δεν θίγονται μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Κ. Βαρελίδη, 238 παραλίες στη χώρα μας εντάσσονται στη λίστα των “Απάτητων Παραλιών. Τι αλλάζει στους αιγιαλούς; τι σημαίνει αυτό για τους λουόμενους και για το περιβάλλον;
Στις απάτητες παραλίες απαγορεύεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών, τραπεζοκαθισμάτων, αναψυκτηρίων και επίσης δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα μέσα να κινούνται πάνω στην παραλία.
Επομένως, οι παραλίες αυτές προστατεύονται από την οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να πάρει ο πολίτης την ατομική του ομπρέλα και να την τοποθετήσει, αλλά δεν επιτρέπεται η οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη, δεν επιτρέπεται η παραχώρηση από το δήμο είτε από το κράτος σε έναν ιδιώτη για τουριστική εκμετάλλευση.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μια σημαντική ενίσχυση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος γιατί οι παραλίες αυτές είναι πολύ συχνά οικότοποι προτεραιότητας, είναι προστατευόμενοι οικότοποι , παραδείγματος χάρη οι πιο συνήθεις (οικότοποι) στην Ελλάδα είναι οι παραλίες που γεννάνε οι χελώνες που υπόκεινται σε ιδιαίτερα μέτρα προστασίας.
Στη χώρα μας, δόξα τω Θεώ έχουμε πάρα πολλές παραλίες, άρα υπάρχει χώρος και για παραλίες όπου υπάρχει οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει χώρος και για παραλίες που η πρόσβαση είναι ανεμπόδιστη και δεν υπάρχουν ομπρελοκαθίσματα.
Υπάρχουν λοιπόν πολλές επιλογές και δυνατότητες για τον Έλληνα και τον ξένο τουρίστα να επιλέξουν τι προτιμούν.
Με ποια κριτήρια επελέγησαν αυτές οι συγκεκριμένες παραλίες; Οι λόγοι είναι καθαρά περιβαλλοντικοί;
Καταρχήν οι απάτητες παραλίες είναι οι παραλίες υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura. Εφιστούμε την προσοχή στο σημείο αυτό, γιατί καμιά φορά γίνεται παρανόηση. Δεν αρκεί να είναι το θαλάσσιο τμήμα στην περιοχή Νatura, πρέπει το κομμάτι στεριάς να είναι σε περιοχή Natura γιατί η παραλία ανήκει στο κομμάτι της στεριάς.
Έχουμε δήμους που μας ζητάνε να βάλουμε παραλίες στο καθεστώς των απάτητων παραλιών αλλά δεν είναι το κομμάτι της στεριάς σε περιοχή Natura, είναι μόνο το κομμάτι της θάλασσας, άρα δεν μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα αιτήματα.
Οπότε, οι απάτητες παραλίες αναφέρονται σε περιοχές Natura και βέβαια προσπαθήσαμε να έχουμε μια προσέγγιση που αφενός βασίζεται σε οικοσυστημικά κριτήρια, δηλαδή περιβαλλοντικά κριτήρια, και αφετέρου υπάρχουν και οικονομικά κριτήρια με την έννοια ότι υπάρχουν παραλίες που για πάρα πολλά χρόνια έχουν παραχωρήσεις, έχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες, άρα αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το θίγουμε.
Απλά προσπαθούμε να το βάλουμε σε κανόνες, να το περιορίσουμε και να περιορίσουμε και την εξάπλωση του φαινομένου, ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο όλες οι παραλίες μας να έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Θα ισχύσει και για τις υφιστάμενες συμβάσεις; Υπάρχει περίπτωση σε αυτές τις απάτητες παραλίες να έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ιδιώτες και θα πρέπει να φύγουν ή είναι καθαρές όλες αυτές;
Έτσι κι αλλιώς υπάρχει μια μεταβατική διάταξη στο νόμο που λέει ότι όπου υπάρχει η υφιστάμενη παραχώρηση αυτή εξαντλείται. Δηλαδή μπορεί να είναι μια παραχώρηση για 3 χρόνια, πρέπει να τελειώσει η τριετία και μετά δεν ανανεώνεται και μπαίνει στο καθεστώς της απάτητης παραλίας.
Όμως για να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες, η προσπάθεια που έχουμε κάνει και για λόγους ασφάλειας δικαίου και της όποιας επένδυσης έχει κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιώτης ή δήμος, προσπαθούμε εκεί που υπάρχουν ενεργές παραχωρήσεις, να εξαιρούνται από το καθεστώς έως τη λήξη της παραχώρησης.
Η προσέγγισή μας είναι ότι οι ενεργές συμβάσεις πολιτών δεν θίγονται μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους, με την επιφύλαξη ότι κάτι μπορεί να μας έχει ξεφύγει εκεί, καθώς η λίστα των «Απάτητων Παραλιών» ανέρχεται στις 238.