Άνοια: Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις θα μπορούσαν να προληφθούν – Από 12 έγιναν 14 οι παράγοντες κινδύνου
Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις άνοιας παγκοσμίως, ποσοστό που ανέρχεται σε 45% θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Οι ειδικοί κατονόμασαν 14 παράγοντες κινδύνου προσθέτοντας τα προβλήματα στα μάτια και την υψηλή χοληστερόλη. Τονίζουν ωστόσο ότι ο κίνδυνος μειώνεται:
από 1% με έλεγχο του αλκοόλ και της παχυσαρκίας,
κατά 2% εάν η υπέρταση, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η αδράνεια περιοριστούν,
κατά 3% εάν αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη
και κατά 7% εάν προληφθεί η υψηλή χοληστερόλη αλλά και η απώλεια ακοής
Άνοια: Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις θα μπορούσαν να προληφθούν – Από 12 έγιναν 14 οι παράγοντες κινδύνου
«Έχουμε αρκετές αποδείξεις ότι η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας εξαλείφει τον υπερβολικό κίνδυνο και ότι τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή άλλες μεθόδους για να μειώσουν τη χοληστερόλη LDL στο φυσιολογικό διατρέχουν κατά 7% μειωμένο κίνδυνο άνοιας, επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, Jill Livingston και συμπληρώνει λέγοντας ότι «θα είναι περισσότερα χρόνια υγιείς όσοι διατηρούν τον εαυτό τους κοινωνικά, σωματικά και γνωστικά ενεργό».
Η νευρολόγος ψυχίατρος και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητήριου για την άνοια, Παρασκευή Σακκά εξήγησε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews: Οι παλιοί 12 παράγοντες κινδύνου ήταν η υπέρταση, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η έλλειψη της ακοής στις μεγάλες ηλικίες. Οι τραυματισμοί του εγκεφάλου. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Με βάση τα στοιχεία, οι δύο επιπλέον παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με το 9% των περιπτώσεων άνοιας.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι έως το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε 153 εκατομμύρια απειλώντας τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους 250.000 ασθενείς με άνοια, έχουμε όμως και 350.000 άτομα με ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προ στάδιο της άνοιας και εδώ έρχεται η πρόληψη. «Αν σε αυτούς τους 350.000 εφαρμόσουμε πρόληψη φροντίζουμε ώστε να ελεγχθούν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, έχουν πολλές πιθανότητες να μην προχωρήσουν στο στάδιο της άνοιας», σύμφωνα με την Παρασκευή Σακκά.
Σε κάθε ασθενή με άνοια αντιστοιχούν 2-3 φροντιστές γεγονός που σημαίνει ότι η άνοια αφορά 1,5 εκατομμύριο πολίτες στη χώρα μας.