Γ.Νικητιάδης: Ζητά παρέμβαση της Υπ. Πολιτισμού μετά από καταγγελίες κατά υπαλλήλων του ΥΠΠΟ στη Σύμη
Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι της Σύμης και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί στην προσπάθεια συντήρησης, αναστήλωσης ακόμη και απλών παρεμβάσεων σε παλαιά κτήρια, από την τακτική εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και υπηρετούντων στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης με ερώτηση που κατέθεσε. Η ερώτηση απευθύνεται στην Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη και κατατέθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναγράφεται στο κείμενο της ερώτησης, αντί οι εκπρόσωποι και οι υπηρετούντες στις ανωτέρω υπηρεσίες να διευκολύνουν πολίτες και επιχειρηματίες προς την ορθή και γρήγορη διεκπεραίωση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών, θέτουν από ιδεοληψία επιπρόσθετα εμπόδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρηματίες προκειμένου να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επένδυση επιβάλλεται να ακολουθήσουν μια τριπλή διαδικασία ελέγχου και εγκρίσεων. Ωστόσο, καταγγελλόμενος από τους επιχειρηματίες του νησιού υπάλληλος Υπηρεσίας θέτει διαρκώς ανυπόστατα εμπόδια, προκαλώντας γραφειοκρατικές χρονοτριβές που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και να χάνονται οι προθεσμίες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Συμφώνως με πρόσφατες καταγγελίες, ο εν λόγω υπάλληλος δεν αποδέχεται να εγκρίνει αρχιτεκτονικές προτάσεις που υποβάλλονται, προβάλλοντας ως επιχείρημα πολεοδομικά ζητήματα, τα οποία δεν άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για μια ακατανόητη και αδικαιολόγητη συμπεριφορά, που το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει, μεταξύ άλλων, να διερευνήσει.
Η ακριτική Σύμη της Δωδεκανήσου χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη ιστορία, τη πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και, φυσικά, για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της. Το 1971 με υπουργική απόφαση η Σύμη ανακηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός, «ιστορικός τόπος χρήζων ιδιαιτέρας προστασίας», Το 2011 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ολόκληρο το νησί της Σύμης, αλλά και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν, κηρύχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι.Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να επικρατεί στο νησί ένα ιδιαιτέρως αυστηρό πολεοδομικό καθεστώς σχετικά με τη συντήρηση των παλαιών κτηρίων του, την αναστήλωση αυτών, αλλά και την όποια τυχόν σχετική επένδυση ανέγερση νέων κτηρίων. Η γραφειοκρατία, αλλά οι πολλοί περιορισμοί στην οικοδομική – ανασκευαστική δραστηριότητα, συνιστούν μία ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και οι επιχειρηματίες «σηκώνουν στους ώμους τους» τη διατήρηση του οικισμού και τη προστασία του μνημειακού συνόλου, τηρώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί προς εξυπηρέτηση αυτού του υπέρτερου σκοπού.
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, αν προτίθεται να διερευνήσει και εντός ποιού χρονοδιαγράμματος τις ανωτέρω καταγγελίες των κατοίκων και επιχειρηματιών της Σύμης, αναφορικώς με τη συμπεριφορά υπαλλήλων της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου; Σκοπεύει να οργανώσει ανοικτές συζητήσεις με τους κατοίκους και επιχειρηματίες για τις κτηριακές τους ανάγκες και τα προβλήματα του δομημένου περιβάλλοντος στο μνημειακό σύνολο, που πασχίζουν να επιλύσουν; Έχει εξετάσει ή σκοπεύει να εξετάσει τυχόν οικονομική ενίσχυση – επιδότηση της αποκατάστασης των ερειπίων και τη συντήρηση των νεοκλασικών κτηρίων του οικισμού, καθώς οι απαιτήσεις ορθής αποκατάστασης κατά την κείμενη νομοθεσία έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος;