Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος ΞΕΕ: «Μιλάμε για τη Ζωή μας». Ανάγκη ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Οι ξενοδόχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ρύθμιση στη βραχυχρόνια μίσθωση. Για να διασφαλιστεί δίκαιος ανταγωνισμός, είναι απαραίτητο να υπάρχει κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο, αναφέρει στην «Κυκλαδική» η Χριστίνα Τετράδη Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Η ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω πλατφορμών έχει δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα, τόσο για τα ξενοδοχεία όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Οι υποδομές των περιοχών πιέζονται ασφυκτικά από την υπερβολική ζήτηση, ενώ η έλλειψη ρύθμισης στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει επιφέρει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δυσκολία εξεύρεσης μόνιμης κατοικίας για εργαζόμενους και φοιτητές, αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ζητήματα ασφαλείας από τη χρήση πισίνων και άλλων εγκαταστάσεων χωρίς κατάλληλη εποπτεία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ μίλησε για την πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με το πρόγραμμα «Μιλάμε για τη Ζωή μας», που στοχεύει να αναδείξει την ανάγκη δίκαιης ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει ίσους όρους για όλους τους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Στην πορεία της τουριστικής περιόδου φέτος αναφέρθηκε η κ. Τετράδη και υπογράμμισε ότι αντιμετώπισε προκλήσεις, καθώς οι αρχικές προσδοκίες δε συνδυάστηκαν με την αναμενόμενη οικονομική κίνηση, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες. Παρά την αύξηση της πληρότητας στα καταλύματα κατά τον Σεπτέμβριο και τις αισιόδοξες προβλέψεις για τον Οκτώβριο, η οικονομική απόδοση παραμένει χαμηλή, λόγω της υποτονικής αγοραστικής κίνησης των τουριστών.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν φαίνεται να ικανοποίησαν τους ξενοδόχους της χώρας, που υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας καμία ουσιαστική αλλαγή και σοβαρός περιορισμός δεν τέθηκε στην βραχυχρόνια μίσθωση. Τι πρέπει να αλλάξει και ποιος ο στόχος της πρωτοβουλίας του ΞΕΕ με το πρόγραμμα “Μιλάμε για τη ζωή μας”;
Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες και θα πρέπει όλοι να λειτουργούμε επί ίσοις όροις.
Τα ξενοδοχεία λοιπόν, από τη στιγμή που είναι τουριστικά καταλύματα, λειτουργούν με κάποια συγκεκριμένα πλαίσια, με λειτουργικές προδιαγραφές, με συμμόρφωση σε κανονισμούς, με απαιτούμενα που διαφοροποιούν αντίστοιχα και την κατηγορία τους (αστέρια).
Για να χτιστεί πλέον ένα ξενοδοχείο ακαλουθεί πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και βιώσιμης ανάπτυξης, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, ανάμεσα σε άλλα, στα παραγόμενα απορρίμματα που παράγει και στους βιολογικούς.
Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει όλοι να λειτουργούμε κάτω από ένα ίσο και δίκαιο καθεστώς και αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου που λέγεται «Μιλάμε για τη Ζωή μας» και δίνει φωνή στους πολίτες είναι να καταδείξουμε την αναγκαιότητα της δίκαιης ρύθμισης, ώστε ο τουρισμός, ο οποίος όπως ξέρουμε όλοι φέρνει το άρμα της οικονομίας και στα δύσκολα χρόνια του κορωνοϊού βοήθησε και πάρα πολύ την οικονομία της χώρας να πάει μπροστά αλλά και τη χώρα να λειτουργήσει. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο στόχος να βάλουμε κανέναν απέναντι, τη βραχυχρόνια μίσθωση ή οποιονδήποτε.
Πρέπει όμως ο τουρισμός συνολικά να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει και να στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Επομένως, χρειάζεται να βάλουμε κάποιο πλαίσιο και μέσα μέσα από αυτή την πρωτοβουλία αναδεικνύονται και θέλουμε να αναδειχθούν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Για παράδειγμα στην Ζάκυνθο, έχουμε έλλειμμα σε κοινωνικούς λειτουργούς, καθηγητές σε αστυνομικούς, σε γιατρούς, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν στέγη. Φανταστείτε λοιπόν ότι τα παιδιά δεν έχουν δασκάλους γιατί δεν μπορούν να βρουν που θα μείνουν.
Δεν πηγαίνουν στα πανεπιστήμια γιατί δεν μπορούν να βρουν πού θα μείνουν. Αυτό όμως κάπως πρέπει να ρυθμιστεί. Πρέπει σε όλα αυτά να υπάρχει μια ισορροπία.
Η αναλογία αύξησης των κλινών στις ξενοδοχειακές μονάδες σε σύγκριση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι εντυπωσιακά διαφορετική.. Πώς επηρεάζει η αύξηση των κλινών στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ξενοδοχεία, την ποιότητα του τουρισμού αλλά και τον κάθε τόπο;
Mετρήσαμε την τελευταία πενταετία και βρήκαμε ότι οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100% όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκαν κατά 3,5 % μόνο.
Οπότε μιλάμε για γιγάντωση του φαινομένου. Βλέπουμε πολλές φορές χωριά να χάνουν τη φυσιογνωμία τους γιατί δεν μένουν πλέον εκεί κάτοικοι, αλλά μένουν μόνο επισκέπτες. Πως το χωριό λοιπόν θα κρατήσει τη φυσιογνωμία του; αλλά και στις πόλεις όμως , παρατηρείται το φαινόμενο τα διαμερίσματα πολυκατοικιών να αλλάζουν κάθε μέρα ένοικο και εδώ τίθενται και θέματα ασφάλειας, πόρτες που μένουν ανοιχτές, φασαρία, γιατί είναι σαφές ότι είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος που φέρεται κάποιος όταν πάει να μείνει κάπου σαν επισκέπτης και όταν είναι ένοικος.
Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι ο παραγόμενος όγκος απορριμμάτων ανά επισκέπτη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι 20% παραπάνω συγκριτικά με τις μακροχρόνιες μισθώσεις , όπως επίσης (διαπιστώθηκε) ότι δεν αξιοποιούνται λύσεις ανακύκλωσης, καθώς η ανακύκλωση είναι 40% χαμηλότερη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα ξενοδοχειακά καταλύματα.
Επίσης, πρόκειται πολλές φορές και για καταλύματα παλαιού τύπου, μειωμένης ενεργειακής απόδοσης, ενώ τα ξενοδοχεία πλέον αποτελούνται σε ένα μεγάλο ποσοστό από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης και εφαρμόζουν στρατηγικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που σέβονται το περιβάλλον και ανταποκρίνονται στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Οι λειτουργικές διαφορές και η συμμόρφωση με κανονισμούς διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ ξενοδοχείων και καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της διαφορετικής φύσης και κλίμακας των δυο μορφών φιλοξενίας;
Στα ξενοδοχεία υπάρχουν αρκετά λειτουργικά θέματα που πρέπει να διαχειριστεί το προσωπικό και πολύ σημαντικά θέματα ασφαλείας και συμμόρφωσης με διάφορους κανονισμούς, όπως αυτούς που αφορούν την υγιεινή, την ασφάλεια, την πυρασφάλεια. Για παράδειγμα στα ξενοδοχεία υπάρχουν κολυμβητικές δεξαμενές, άρα πρέπει να τηρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα, να υπάρχουν ναυαγοσώστες.
Τι γίνεται όμως για παράδειγμα στα (καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης) τα οποία είναι πάρα πάρα πολλά και στη Ζάκυνθο και έχουν πισίνες οι οποίες είναι ανεξέλεγκτες;
Σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα μπορεί να διαμένουν για παράδειγμα 200 άτομα που να χρησιμοποιούν μια μεγάλη σαφώς πισίνα, αλλά για σκεφτείτε αυτά τα 200 άτομα να διαμένουν σε 100 μεμονωμένα διαμερισματάκια, βιλίτσες , σπίτια που το καθένα έχει τη δική του πισίνα.
Εδώ τίθεται ζήτημα υπερχρήσης και επιβάρυνσης των τοπικών υποδομών που σχετίζεται με την αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με πισίνες με επιπτώσεις περιβαλλοντικές, στους φυσικούς πόρους, στη βιωσιμότητα των υποδομών στα νησιά.
Ποια είναι η πορεία της τουριστικής περιόδου μέχρι στιγμής και ποιες είναι οι προβλέψεις για τη συνέχειά της έως τον Οκτώβριο;
Με πλήρη στοιχεία, θα μιλήσουμε στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Ο Σεπτέμβριος μέχρι τώρα κυλάει πολύ καλά και τα στοιχεία δείχνουν ότι θα ολοκληρωθεί και καλά. Δεν ξεκινήσαμε όμως πολύ καλά. Συγκεκριμένα, ο Μάιος και οι αρχές Ιουνίου κινήθηκαν υποτονικά.
Ελπίζουμε όμως ότι αν συνεχίσει ο Σεπτέμβριος καθ’ όλη του τη διάρκειά του όπως και ο Οκτώβριος σε ένα μεγάλο του ποσοστό με τις πληρότητες που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον θα ισορροπήσει το κενό, το οποίο δημιουργήθηκε.
Βέβαια να πούμε ότι η αγοραστική κίνηση του κόσμου που έρχεται δεν είναι αυτή που θα περιμέναμε. Επίσης δίνουμε ειδικά πακέτα με προσφορές, δηλαδή έχουμε αναγκαστεί να μειώσουμε τις τιμές μας για να αυξήσουμε τουλάχιστον την πληρότητα των ξενοδοχείων μας.