“Akis’ Food Tour”: Δείτε το επεισόδιο με τη Νάξο και τον Άκη Πετρετζίκη (vid)
Η 3η σεζόν του “Akis’ Food Tour” ξεκίνησε με έναν προορισμό που μου είναι ιδιαίτερα αγαπητός: τη Νάξο.
Το πιο γευστικό food tour ξεκίνησε με ένα μαγευτικό ταξίδι στη Νάξο. Ο Άκης μας ξενάγησε στα γαστρονομικά μυστικά του νησιού, αναδεικνύοντας τις παραδοσιακές γεύσεις, τους ανθρώπους και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.
Στην αρχή του επεισοδίου, ο Άκης επισκέπτεται το παραδοσιακό παντοπωλείο του Κυριάκου Τζιμπλάκη. Με ράφια γεμάτα τοπικά προϊόντα, όπως όσπρια και τυροκομικά, το παντοπωλείο συνδυάζει την ιστορία και τη γεύση της Νάξου, λειτουργώντας εδώ και δεκαετίες ως ένα σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.
Στη συνέχεια κατευθύνεται στο τυροπωλείο «Κουφόπουλος», όπου με χιούμορ και ανεβασμένη διάθεση εξυπηρετεί τους πελάτες μαζί με την ιδιοκτήτρια Ειρήνη.
Η Νάξος άλλωστε είναι γνωστή για την πλούσια τυροκομική της παράδοση, καθώς παράγει μοναδικά τυριά όπως η γραβιέρα Νάξου και το αρσενικό, τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για τη γεύση και την ποιότητά τους. Πριν αφήσει τη Χώρα της Νάξου ο Άκης κάνει μια στάση σε ζαχαροπλαστείο, ώστε να συναντήσει τον φίλο του, τον κορυφαίο pastry chef Δημήτρη Χρονόπουλο και να γευτεί το πιο ωραίο προφιτερόλ που έχει δοκιμάσει!
Ακολουθεί επίσκεψη στο παραδοσιακό μαγειρείο της Στέλλας στις Εγγαρές όπου, αντί για βιτρίνα, υπάρχουν αραδιασμένες κατσαρόλες με παραδοσιακά φαγητά τα οποία σερβίρονται απευθείας από την κουζίνα.
Ο Άκης ανοίγει τα καπάκια και αποκαλύπτει πιάτα γεμάτα αρώματα και γεύσεις που αντιπροσωπεύουν τη μαγειρική κληρονομιά της Νάξου. Συνεχίζοντας την περιήγηση του απολαμβάνει κατσίκι γεμιστό που ετοιμάζει μπροστά του μια άλλη ξεχωριστή μαγείρισσα, η Σοφία. Στη συνέχεια συμμετέχει σε μια τοπική γιορτή στην Απείρανθο, ένα από τα πιο παραδοσιακά και γραφικά χωριά της Νάξου. Οι ντόπιοι μουσικοί τραγούδησαν παραδοσιακά «κοτσάκια», ένα είδος μουσικής ποίησης της Νάξου, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γεμάτη ζωντάνια, κέφι, αλλά και χορό!
Το ταξίδι του Άκη δεν σταματά εδώ. Περιλαμβάνει στάσεις στην ταβέρνα «Αξιώτισα», όπου βοήθησε στην προετοιμασία τοπικών πιάτων, αλλά και με μια αυθεντική εμπειρία ψαρέματος. Ο Άκης συνόδευσε τον Σταμάτη, έναν έμπειρο ψαρά, και μαζί έριξαν τα δίχτυα στα γαλάζια νερά της Νάξου, απολαμβάνοντας την ηρεμία που προσφέρει η θάλασσα. Με τα φρέσκα ψάρια ο Σταμάτης μαγείρεψε πάνω στο ψαροκάικο του την παραδοσιακή ελληνική ψαρόσουπα κακαβιά.
Πίσω στην στεριά ο Άκης δεν έχασε την ευκαιρία να ταξιδέψει μέχρι το Χαλκί και να δοκιμάσει το ξακουστό γαλακτομπούρεκο της Κατερίνας. Λίγο πριν αποχαιρετίσει το νησί, ο Άκης κάνει τζετ σκι, απολαμβάνοντας την απεραντοσύνη της θάλασσας, ενώ στη συνέχεια χαλάρωσε στην άμμο. Εκεί, δοκίμασε το πιο γευστικό μπέργκερ από μια καντίνα που ταξιδεύει σε όλο το Νότιο Αιγαίο.
Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία που πραγματικά δείχνουν την Ελλάδα, όπως δεν την έχετε ξαναδεί.
Πληροφορίες από το parapolitika.gr