Μεσίστια για τρεις μέρες η Ελληνική Σημαία στα Κουφονήσια για το θάνατο του Colin Renfrew
Μεσίστια είναι από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες η Ελληνική Σημαία στη Δημοτική Ενότητα Κουφονησίων, με αφορμή τον θάνατο του lord Colin Renfrew, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Αντώνης Κωβαίος.
Διαβάστε τι αναφέρεται σε αυτή:
Σήμερα και για τρεις μέρες στα Κουφονήσια η Σημαία της Δημοτικής Ενότητας Κουφονησίων θα κυματίζει μεσίστια.
Οι Κουφονησιώτες με βαθιά θλίψη και ευγνωμοσύνη, αποχαιρετούν έναν Υπέροχο Ευγενή, Φιλέλληνα.
Μια Εμβληματική, Παγκόσμια Προσωπικότητα.
Έναν Σπουδαίο Προϊστορικό Καθηγητή, Αρχαιολόγο Ερευνητή. – Τον Σημαντικότερο όλων των εποχών.
Αλλά και έναν Αγαπημένο φίλο της Κοινωνίας των Κουφονησίων.
Τον lord Colin Renfrew.
Ως επικεφαλής διευθυντής της εκτενέστατης, συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας και μελέτης με επίκεντρο την Κέρο και το παρακείμενο Δασκαλιό ανέδειξε στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος τον τόπο μας, προβάλλοντας τη σημασία του στην πορεία της πανευρωπαϊκής Ιστορίας, καθώς όπως είχε αναφέρει : «εδώ, προσδιορίζεται η απαρχή του Πολιτισμού στην Ευρώπη».
Ένεκα της τεράστιας προσφοράς του, το έτος 2023 ο Δήμος μας τον ανακήρυξε με την Κορυφαία Τιμητική Διάκριση ως ‘’Επίτιμο Δημότη Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ’’.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του, τους οικείους του, στους συνεργάτες του και σε όλο τον αρχαιολογικό κόσμο που πενθεί.
Σύντομη περιγραφή του ερευνητικού του έργου στην περιοχή μας :
Ο ομότιμος Καθηγητής Colin Renfrew επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Κουφονήσι πριν από 60 χρονιά, τον Ιούλιο του 1963, στο πλαίσιο της διδακτορικής του έρευνας. Στις 24 Ιουλίου του ίδιου έτους και ύστερα από παρότρυνση του Καθηγητή Χρήστο Ντούμα, βρέθηκε στην Κέρο με το καΐκι του Δημήτρη Βενετσάνου, επισκέφτηκε τα Κονάκια με του λιγοστούς τότε κατοίκους και ερεύνησε τη λεηλατημένη από αρχαιοκάπηλους θέση στον Κάβο.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, συνέχισε ακούραστα την προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας της Κέρου και των Μικρών Κυκλάδων στην εξέλιξη του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ. και της ιστορίας του ελλαδικού χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο, εκδόθηκε το 1972 το εμβληματικό πλέον βιβλίο του The Emergence of Civilisation, με το οποίο καθιερώθηκε, μεταξύ άλλων, ο ιστορικά συμβατικός αλλά καθολικά αποδεκτός στην αρχαιολογική επιστήμη όρος «πολιτισμός Κέρου-Σύρου».
Σε συνέχεια των σύντομων αρχαιολογικών ερευνών που διεξήχθησαν στην Κέρο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κατά τη δεκαετία του 1960, ο Καθηγητής οργάνωσε το 1987 την πρώτη μεγάλη επιστημονική αποστολή. Με έδρα το Κουφονήσι, μια διεθνής ομάδα Ελλήνων και Βρετανών αρχαιολόγων ερεύνησε τη λεηλατημένη περιοχή του Κάβου που στη συνέχεια αποδείχτηκε τμήμα της ευρύτερης θέσης την οποία ο Καθηγητής και η ομάδα του χαρακτηρίζουν ως «το πρώτο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο», αντίστοιχο της Δήλου των ιστορικών χρόνων.
Η ανακάλυψη το 2006 ενός ασύλητου «ειδικού αποθέτη» εντός του χώρου του «ιερού» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Αιγαίο και η μελέτη του παρουσιάστηκε σε δύο επιστημονικούς τόμους, καθώς και σε πολυάριθμα άρθρα. Επιπλέον, η επιφανειακή έρευνα των ετών 2012-2013 σε ολόκληρο το νησί της Κέρου οδήγησε στο συμπέρασμα ότι περιοχές της κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική περίοδο και συγκεκριμένα από την τέταρτη χιλιετία π.Χ.
Παράλληλα, οι ανασκαφές στο Δασκαλιό αποκάλυψαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα το πλήθος και ο όγκος των οποίων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία: αδιατάραχτα από μεταγενέστερες φάσεις, φανερώνουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μιας καλά οργανωμένης Πρωτοκυκλαδικής εγκατάστασης που θεωρείται από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στο Αιγαίο της πρώιμης Εποχής του χαλκού
Οι εκπληκτικές ανακαλύψεις του καταδεικνύουν πως η Κέρος ήταν το κύριο κέντρο μεταλλοτεχνίας των Κυκλάδων, και ένα από τα ελάχιστα μεγάλα κέντρα μεταλλοτεχνίας στο Αιγαίο με εξειδίκευση στην παραγωγή εγχειριδίων, τα οποία αποτελούσαν, μαζί με τα ειδώλια, εμβλήματα
της Πρωτοκυκλαδικής ταυτότητας.
Επιπλέον, το 2019, το έργο συντήρησης και προστασίας των αρχιτεκτονικών καταλοίπων που ήρθαν στο φως στο Δασκαλιό αποτέλεσε ένα από τα περιπλοκότερα αντίστοιχα έργα που έχουν υλοποιηθεί στις Κυκλάδες, η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου συντέλεσε στην ορθολογική και βιώσιμη διαφύλαξη του μνημείου.
Το ερευνητικό πρόγραμμα της Κέρου υπό τη διεύθυνση του Ομότιμου Καθηγητή Colin Renfrew, συμβάλλει περαιτέρω στη διάσωση και την κατανόηση του Κυκλαδικού Πολιτισμού, μεταβάλλοντας την έως σήμερα αντίληψη για την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στις Κυκλάδες και στον ελλαδικό χώρο στο σύνολό του.
Πρόκειται για την πλουσιότερη σε ευρήματα γνωστή θέση αυτής της περιόδου που αναδεικνύεται σε πρόδρομο της Κνωσού και του Μινωικού πολιτισμού.
Αποδεικνύοντας πως η Κέρος ανήκει σε μια μοναδική ομάδα ιδιαίτερου χαρακτήρα ιερών παγκοσμίως, όπως
είναι το Stonehenge στην Αγγλία, ή το Gobekli Tepe στην Ανατολία. �
Για την αναγνώριση του έργου του και τον αντίκτυπό του στην τοπική, εθνική και διεθνή κοινότητα :
• Το 2019, ο Ομότιμος Καθηγητής Colin Renfrew και ο Δρ. MichaelBoyd τιμήθηκαν για το
έργο τους με το βραβείο Field Discovery Award στο ShanghaiArchaeology Forum, στη
Σαγκάη της Κίνας.
• Το 2020, η Κέρος συμπεριλήφθηκε στους δέκα κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους στον
κόσμο από το αρχαιολογικό περιοδικό Current World Archaeologyκαι μαζί με την Πύλο αποτέλεσε τις μοναδικές ελληνικές θέσεις στη δεκάδα.
• Δύο ντοκιμαντέρ παρουσίασαν την παγκόσμιας εμβέλειας σημασία των ευρημάτων του
ερευνητικού προγράμματος και τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας του Άνω Κουφονησίου
στη διεξαγωγή του. Το πρώτο Το Αίνιγμα της Κέρου (ΕΡΤ) , το επόμενο
Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων (συμπαραγωγή National Geographic και
CosmoteTV, 2020).
Οι παραγωγές αυτές ανέδειξαν διεθνώς την αρχαιολογική θέση της Κέρου και τη σπουδαιότητά και συντέλεσαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος του ευρύτερου ελληνικού και διεθνούς κοινού για την πολιτιστική παρακαταθήκη του τόπου μας, ως προορισμού ισχυρής σύνδεσης με το αρχαιολογικό και ιστορικό κεφάλαιο.