Είναι γεγονός πως η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός και η ατμομηχανή είναι οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Πρώτη σε έσοδα περιφέρειά αναδεικνύεται το Νότιο Αιγαίο
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία αφορούν το 9μηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018, οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017, φτάνοντας τα 13,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο η «πίτα» των εσόδων δεν κατανεμήθηκε ανάλογα στις πέντε πιο δημοφιλείς περιοχές της χώρας, καθώς σε κάποιες τα έσοδα εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ σε άλλες υποχώρησαν σε σχέση με το 2017.
Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) και Κεντρική Μακεδονία καρπώθηκαν το μεγαλύτερο κομμάτι από την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων που έφερε η «πλημμυρίδα» των δεκάδων εκατομμυρίων τουριστών που επισκέφτηκε πέρυσι τη χώρα μας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μηνου Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018 της Τράπεζας της Ελλάδος:
– Το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε επισκέψεις τουριστών, ενώ τα τουριστικά έσοδα του 9μηνου (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018) αυξήθηκαν κατά 21,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, φτάνοντας τα 4 δισ. ευρώ.
– Η Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική, Πιερία, Θεσσαλονίκη κλπ) εμφάνισε για το παραπάνω 9μηνο του 2018 αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις κατά 20,5%.
– Η Αττική κατέγραψε περιορισμένη αύξηση στα έσοδα (3,6%).
– Η Κρήτη εμφάνισε πτώση 4% στα τουριστικά έσοδα με αποτέλεσμα οι συνολικές εισπράξεις να μη ξεπεράσουν τα 2,8 δισ. ευρώ
– Τα Ιόνια νησιά κατέγραψαν επίσ威而鋼
ης υποχώρηση κατά 6,4% στις εισπράξεις τουριστικών εσόδων με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ..