Πρόγραμμα INHERIT: Αειφόρος Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Στρατηγικές και Προτάσεις
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συμμετοχικό εργαστήριο «Technical Aspects of Heritage Buildings», υπό την αιγίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Το εργαστήριο οργανώθηκε, στις 16 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon «INHERIT» και φιλοξενήθηκε στο ιστορικό κτίριο της ΕΛΛΕΤ στην οδό Τριπόδων, στην Πλάκα. Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκπροσώπους από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Δήμο Αθηναίων, ακαδημαϊκούς, μηχανικούς και ερευνητικούς φορείς, καθώς και ειδικούς στον τομέα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Το εργαστήριο εντάσσεται στη συμμετοχική προσέγγιση του προγράμματος INHERIT για τη βιώσιμη διατήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση των ιστορικών κτιρίων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 19 εταίροι από 13 χώρες (11 κράτη-μέλη της ΕΕ και 2 συνδεδεμένες χώρες). Μεταξύ των εταίρων είναι Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέσω του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών και η ΕΛΛΕΤ, μέσω των Συμβουλίων της για την Ενέργεια και την Κλιματική Κρίση και για την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά. Το κτίριο της ΕΛΛΕΤ αποτελεί έναν από τους οκτώ πιλοτικούς χώρους του προγράμματος, όπου εφαρμόζονται ψηφιακά εργαλεία για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την επίτευξη κλιματικής ανθεκτικότητας, την κοινωνική καινοτομία, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε θεματικές ομάδες που επικεντρώθηκαν σε τέσσερις βασικούς τομείς: το θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο, τις ήπιες παρεμβάσεις, τις τεχνολογίες ενεργητικών συστημάτων και τον ρόλο των χρηστών με έμφαση στη συμπερίληψη. Μέσα από δυναμικές συζητήσεις, αναδείχθηκαν καινοτόμες λύσεις και προσεγγίσεις για κάθε τομέα, προάγοντας τη συνεργασία και τη συν-δημιουργία ιδεών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διατήρηση των μοναδικών χαρακτηριστικών των ιστορικών κτιρίων, ενώ ταυτόχρονα αναλύθηκαν οι προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις. Οι συζητήσεις οδήγησαν σε σημαντικές επισημάνσεις, οι οποίες θα διαμορφώσουν, στο πλαίσιο του προγράμματος, έναν «Δεκάλογο προτάσεων» για την αειφόρο διατήρηση των ιστορικών κτιρίων.
Ορισμένα από τα βασικά σημεία που αναδείχθηκαν κατά τις συζητήσεις είναι:
1. Διαμόρφωση πολιτικών και προγραμμάτων χρηματοδότησης που θα συνδυάζουν την αποκατάσταση με την ενεργειακή αναβάθμιση.
2. Καταγραφή και κατηγοριοποίηση των ιστορικών κτιρίων για εξατομικευμένες προσεγγίσεις παρεμβάσεων.
3. Προτεραιότητα σε παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στην ενεργειακή αναβάθμιση, χωρίς να αλλοιώνεται η αισθητική του άμεσου περιβάλλοντος.
4. Ανάπτυξη διεπιστημονικών συνεργασιών για μια ολιστική προσέγγιση του θέματος, καθώς και διαρκής έρευνα και εκπαίδευση χρηστών.
5. Χρήση ψηφιακών εργαλείων για την αξιολόγηση των εσωτερικών συνθηκών και την εξορθολογισμένη χρήση
τεχνολογιών που βελτιώνουν τη συμπεριφορά του ιστορικού κτιρίου.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη των θέσεων που αναπτύχθηκαν από προσκεκλημένους ομιλητές και των προτάσεων που προέκυψαν από τα τέσσερα θεματικά τραπέζια. Οι τελικές προτάσεις που θα διαμορφωθούν στις αρχές του νέου έτους, θα αποτελέσουν κατευθυντήριες γραμμές για δράσεις σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ΕΛΛΕΤ δεσμεύεται να προωθήσει αυτές τις προτάσεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος για τα ιστορικά κτίρια και σύνολα.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα δείτε στους δικτυακούς τόπους:
https://www.ellet.gr/project/inherit-project/
https://inheritproject.eu/