Σαντορίνη: Μπαράζ σεισμικών δονήσεων -Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα σε 7 νησιά
Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης: «Η ακολουθία απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς τα βορειοανατολικά»
Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας : «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά δεν είναι συνδυασμένες η σεισμική δραστηριότητα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα»
Συνεχείς σεισμικές δονήσεις πλήττουν τη Σαντορίνη τις τελευταίες ημέρες, με τους κατοίκους να βρίσκονται μονίμως σε επιφυλακή. Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σαντορίνης, με επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 22 χλμ. νότια της Αμοργού και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.
Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεκάδες δονήσεις καταγράφηκαν στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η ισχυρότερη από αυτές, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 4:35 τα ξημερώματα της Δευτέρας, 16 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης, με εστιακό βάθος 5 χλμ., σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί δύο σεισμοί, ένας 3,9 Ρίχτερ λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα και ένας 3,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.
Τελευταίος σεισμός καταγράφηκε στις 7:10 το πρωί της Δευτέρας, ήταν της τάξεως 4,2 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 26 χιλιόμετρα βορειο-βορειοδυτικά της Ανάφης.
Την Κυριακή (2/2), η πιο έντονη δόνηση που καταγράφηκε έφτασε τα 4,7 Ρίχτερ στις 19:45, ενώ τέσσερα λεπτά νωρίτερα, στις 19:41, είχε σημειωθεί άλλη μία των 4,5 Ρίχτερ.
Φωτογραφία: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Οι σεισμικές εξελίξεις στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού προκάλεσαν την άμεση σύγκληση έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΚΑΒ, βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Επιπλέον, ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ, της ΕΜΟΔΕ και χειριστές drones έχουν μεταφερθεί στη Σαντορίνη για προληπτικούς λόγους.
Οι δήμοι Θήρας και Αμοργού έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένα σημεία όπου θα συγκεντρωθεί ο πληθυσμός σε περίπτωση ανάγκης:
Στη Σαντορίνη:
-
Οία, Φοινικιά, Κολούμπος: Πεδιάδα Μπαξέδες
-
Ημεροβίγλι, Βουρβούλος: Πεδιάδα Βουρβούλου
-
Φηρά, Φηροστεφάνι, Κοντοχώρι, Καρτεράδος: Πεδιάδα μεταξύ Εξω Γυαλού Φηρών και Εξω Γυαλού Καρτεράδου
-
Βόθωνας, Μεσσαριά, Μονόλιθος, Επισκοπή Γωνιάς, Καμάρι: Πεδιάδα δυτικά του αεροδρομίου
-
Πύργος, Έξω Γωνιά, Μεγαλοχώρι: Πεδιάδα νότια του Πύργου και ανατολικά του Μεγαλοχωρίου
-
Εμπορείο, Περίσσα, Βλυχάδα, Αγ. Γεώργιος: Περιοχή Αγίου Νικολάου, πεδιάδα βορειοδυτικά του Εμπορείου
-
Ακρωτήρι: Πεδιάδα νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου
-
Θηρασία: Πεδιάδα μεταξύ Μανωλά και Ποταμού
Στην Αμοργό:
-
Χώρα Αμοργού: Μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο, γήπεδο – πάρκινγκ Καλογερικού
-
Κατάπολα: Χώρος στάθμευσης κοντά στο ελαιοτριβείο και τη ΔΕΗ στο Ραχίδι
-
Όρμος & Ποταμός Αιγιάλης: Χώρος των πρακτορείων μεταφορών
-
Θολάρια: Πλατεία Θολαρίων
-
Λαγκάδα: Πάρκινγκ Καμινάκι, πάρκινγκ Άνω Πλατείας
-
Καμάρι: Παιδική χαρά
-
Βρούτση: Πάρκινγκ Γιωργαλίνι
-
Κολοφάνα – Καλοταρίτισσα: Προαύλιος χώρος Αγ. Παρασκευής
Σύμφωνα με πληροφορίες από την τηλεόραση του Open, αρκετοί κάτοικοι και τουρίστες έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από το νησί. Οι πτήσεις είναι πλήρεις, με μόνη διαθέσιμη επιλογή μια αναχώρηση τις επόμενες ώρες, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων αγγίζουν τα 200 ευρώ.
Ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία. «Κάποιοι αποφάσισαν να φύγουν, αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι. Δεν παρατηρούμε ένα γενικευμένο κύμα φυγής» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, σήμερα παραμένουν κλειστά τα σχολεία στη Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό, Ίο, Πάρο, Νάξο και Αντίπαρο.
Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν:
-
Τη συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους
-
Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια
-
Τα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών
Επιπλέον, προτείνεται η απομάκρυνση επικίνδυνων στοιχείων από τα κτίρια, η αποστράγγιση των κολυμβητικών δεξαμενών, καθώς και η προσεκτική μετακίνηση εντός του οδικού δικτύου, ειδικά σε περιοχές με έντονες υψομετρικές διαφοροποιήσεις, όπου ενδέχεται να σημειωθούν κατολισθήσεις.
Τέλος, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, είναι απαραίτητη η άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές.
Για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης είπε μιλώντας στο MEGA τη Δευτέρα το πρωί:
«Η ακολουθία απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς τα βορειοανατολικά. Όταν ξεκίνησε η ακολουθία ήταν κοντά στο νησί, αλλά τώρα απομακρύνεται. Η απόσταση όσο μεγαλώνει, μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρχουν σημαντικές ζημιές από το οτιδήποτε. Όσο συμβαίνει αυτό, η ανησυχία όσον αφορά τις επιπτώσεις από τους σεισμούς στη Σαντορίνη μειώνεται».
Για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί των Κυκλάδων και έχει κάνει ήδη τις πρώτες αυτοψίες.
«Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά δεν είναι συνδυασμένες η σεισμική δραστηριότητα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αυτό βλέπουμε για την ώρα και αυτό συμφωνήθηκε από τα μέλη της επιτροπής σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου. Δεν υπάρχει ηφαιστειακός κίνδυνος, εστιάζουμε στον σεισμικό» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας.
Το μεσημέρι, ώρα 13.00, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου.