Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου: Παρουσίαση της αποτίμησης του τουριστικού αποτυπώματος για την Ελλάδα to 2023.
Το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου παρουσιάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού στην Ελλάδα το 2023.
Το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου ολοκλήρωσε την 3η έκδοση της αποτίμησης του τουριστικού αποτυπώματος για την Ελλάδα, η οποία καλύπτει τα δεδομένα του 2023. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, στις 16:00, με διάρκεια μιάμιση ώρα. Όσοι θέλουν να την παρακολουθήσουν πρέπει να κάνουν προεγγραφή εδώ για να λάβουν το link σε google meet.
Τα νέα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ιωάννη Σπιλάνη, προσφέροντας την ευκαιρία για ανάλυση των επικαιροποιημένων δεδομένων που αφορούν τη ζήτηση και προσφορά στον ελληνικό τουριστικό τομέα, τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και τη βιωσιμότητα του τουρισμού στη χώρα.
Καίρια ερωτήματα της αποτίμησης
Η ανάλυση που θα παρουσιαστεί επιχειρεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως:
- Ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα του τουρισμού και πόσο ικανοποιητικό είναι;
- Ποιος ο ρόλος του εσωτερικού τουρισμού στην οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη;
- Πώς επηρεάζει η τουριστική απασχόληση τη δημογραφία και την κοινωνική ευημερία;
- Ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού και οι επιπτώσεις του στην ποιότητα ζωής;
- Είναι ο ελληνικός τουρισμός βιώσιμος και ποια είναι η συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη;
- Υπάρχει υπερτουρισμός στη χώρα και ποιο είναι το όριο φέρουσας ικανότητας της Ελλάδας ως προορισμού;
- Ποια είναι τα βασικά μέτρα πολιτικής που μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση του τουριστικού αποτυπώματος;
Η παρουσίαση αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων που διαμορφώνουν την τουριστική πολιτική, των ερευνητών και όλων των ενδιαφερομένων. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων, προκειμένου να προωθηθεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Την εκδήλωση υποστηρίζει το Travel Daily News, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η κα Βίκυ Καραντζαβέλου.
Η επιστημονική βάση του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου
Το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου ιδρύθηκε το 2013 υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Πρόκειται για το πρώτο Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού στην Ευρώπη που εστιάζει σε νησιωτικές περιοχές. Στόχος του είναι η παροχή αξιόπιστων δεδομένων και ανάλυσης για την τεκμηρίωση στρατηγικών αποφάσεων σχετικά με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Η πρώτη συνολική αποτίμηση του ελληνικού τουρισμού από το Παρατηρητήριο πραγματοποιήθηκε το 2014, προσφέροντας ένα πλαίσιο σύγκρισης για τον τουρισμό των νησιών. Η διαδικασία επαναλήφθηκε το 2020 με δεδομένα έως το 2019, ενώ η νέα έκδοση καλύπτει πλέον στοιχεία του 2023, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις του ελληνικού και διεθνούς τουρισμού.
Η παρούσα έκδοση ενσωματώνει:
- Τη μεθοδολογία που αναπτύσσει και εξελίσσει το Παρατηρητήριο.
- Το πλαίσιο που καθορίστηκε από τον UNWTO για τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού.
- Την εμπειρία του Παγκόσμιου Δικτύου Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού.
- Νέα δεδομένα και βιβλιογραφία για τη μέτρηση και αξιολόγηση του τουριστικού αντίκτυπου.
Ελλείψεις δεδομένων και προκλήσεις
Η ανάλυση βασίζεται σε διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη ζήτηση, την προσφορά και τις επιπτώσεις του τουρισμού. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα Δορυφόρος Λογαριασμός Τουρισμού ή Εθνικό Παρατηρητήριο Τουρισμού που να συγκεντρώνει ολοκληρωμένα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Αυτό καθιστά την ανάλυση πιο απαιτητική, καθώς λείπουν βασικές πληροφορίες, όπως ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων και η κατανάλωση των επισκεπτών.
Η αποτίμηση διερευνά τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές του τουρισμού, αξιολογώντας τη συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών. Αν και ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με τους στόχους 8.9 (οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση), 12b (υπεύθυνος τουρισμός) και 14.7 (τουριστικά οφέλη για τα μικρά νησιωτικά κράτη), η συνολική του επίδραση επηρεάζει έμμεσα όλους τους στόχους της βιωσιμότητας.
Η νέα έκδοση ενσωματώνει περισσότερα στοιχεία για την περιβαλλοντική διάσταση, παρά την έλλειψη επίσημων δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας στη χρήση γης, στην κατανάλωση φυσικών πόρων και στην παραγωγή αποβλήτων.
Πρόσκληση σε διάλογο
Το Παρατηρητήριο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν την παρουσίαση και να συμβάλουν με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους. Στόχος είναι η βελτίωση της αποτίμησης και η ενίσχυση της χρησιμότητας της έκθεσης για τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην εγγραφή μέχρι να καλυφθούν οι διαθέσιμες θέσεις.
Πηγή : traveldailynews.gr