Πότε, και εν όψει της φετινής τουριστικής περιόδου, θ’ αποφασίσει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να εγκαταστήσει βυθιζόμενους κάδους στις κεντρικές και πολυσύχναστες περιοχές των νησιών μας; Για να προλάβουμε το επόμενο καλοκαίρι, θα πρέπει να κάνουμε εγκαίρως τον σχετικό σχεδιασμό μας.
Το πρόβλημα που δημιουργείται με τους κοινούς κάδους, που συνήθως είναι ανοιχτοί και υπερχειλισμένοι, με αποτέλεσμα την αβάσταχτη δυσοσμία αλλά και τον κίνδυνο μόλυνσης, φαίνεται πραγματικά ανυπέρβλητο.
Στην ελληνική πραγματικότητα (αλλά και σε αρκετές ακόμα χώρες), προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από τη στιγμή που τα απορρίμματα, με κάποιον τρόπο, καταλήγουν σε ένα σημείο απομακρυσμένο από εμάς τους πολίτες, τότε θεωρούμε, όχι μόνο ότι πράξαμε το καθήκον μας, αλλά ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν μας αφορά πλέον. Επιπλέον, πολλοί από εμάς θεωρούν ότι η τοποθέτηση των άχρηστων υλικών σε έναν κάδο απορριμμάτων αρκεί ώστε να αποφευχθεί κάθε πρόβλημα. Θα αποδείξουμε, ωστόσο, στη συνέχεια ότι αυτό δεν αρκεί και ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις ποικίλες δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούνται από τα απορρίμματα.
Αν παρατηρήσουμε τους χώρους στους οποίους συγκεντρώνονται τα απορρίμματα, είτε αυτοί είναι οι δρόμοι μιας πόλεως είτε ο χώρος που ο δήμος διαθέτει τα απορρίμματα, θα διαπιστώσουμε εύκολα ότι αποτελούνται από μια τεράστια ποικιλία υλικών. Παρά το μέγεθος της ποικιλίας, είναι δυνατό να ταξινομήσουμε τα απορρίμματα σε γενικές κατηγορίες ανάλογα με την προέλευσή τους ή, όπως λέμε, την “πηγή” τους. Οι κατηγορίες αυτές είναι:
Αστικά: Περιλαμβάνουν αυτά που παράγονται, ως επί το πλείστον, εντός ενός οικισμού, εξαιρουμένων των βιοτεχνιών που μπορεί να βρίσκονται κοντά ή μέσα στον οικισμό. Τα αστικά απορρίμματα διακρίνονται και στις εξής κατηγορίες:
Οικιακά: Παράγονται μέσα στο σπίτι αλλά και στον κήπο του. Τέτοια είναι τα
υπολείμματα τροφής (ζυμώσιμα), χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, υφάσματα, κονσερβοκούτια, κουτιά αναψυκτικών, άλλα μέταλλα, διάφορες συσκευασίες, μπαταρίες, στάχτες, απορρίμματα κηπουρικής (ξύλα, φύλλα, χώματα, κ.λπ.), ακόμη και λάστιχα αυτοκινήτων, ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις, κουτιά από φάρμακα, είδη Η/Υ (toner, μελάνια, δισκέτες, κ.λπ.) και άλλα πολλά.
Εμπορικά :Παράγονται από εμπορικά καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.ά. Συνήθως αποτελούνται από χαρτιά, υπολείμματα τροφής, πλαστικά, γυαλιά, μέταλλα, υφάσματα κ.ά.
Δημοτικά: Προκύπτουν από το καθάρισμα των δρόμων, των πάρκων, των ακτών και άλλων περιοχών αναψυχής. Σ’ αυτά μπορούμε να συναντήσουμε χαρτιά, πλαστικά, γυαλιά, χόρτα, ξύλα, ακόμα και φύκια που έχουν ξεβράσει στην ακτή.
Σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με τους κάδους απορριμμάτων, τώρα…
Οι κάδοι αυτοί θα πρέπει να είναι βυθιζόμενοι…
Το πρόβλημα που δημιουργείται με τους κοινούς κάδους, που συνήθως είναι ανοιχτοί και υπερχειλισμένοι, με αποτέλεσμα την αβάσταχτη δυσοσμία αλλά και τον κίνδυνο μόλυνσης, φαίνεται πραγματικά ανυπέρβλητο. Έτσι λοιπόν τα βυθιζόμενα συστήματα αποτελούν μια καινοτομία, η οποία εφαρμόζεται με αυξανόμενους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη, αλλά τώρα και σε πολλούς δήμους της χώρας μας και πάντως όχι στον δικό μας τον δήμο.
Πρόκειται για ένα σύστημα δύο βυθιζόμενων κάδων χιλιάδων λίτρων καθένας και απ’ εκεί και πέρα είναι στο χέρι των επαγγελματιών της πόλεως, να μην πετάνε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, όπως γίνεται τώρα με τα χαρτόνια και τις κούτες από τα μαγαζιά τους.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν είναι πολλά, αφού έχουν πολύ μεγάλη χωρητικότητα, χωρίς να παρεμβαίνουν στην αισθητική την καθαριότητα και την υγιεινή του χώρου. Χωρίς θόρυβο, οσμές, όλα γίνονται υπόγεια και προσδίδει ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Όλες οι λειτουργίες των εξωτερικών στελεχών για την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και μη είναι, προσιτά στους χρήστες. Τα υλικά συσσωρεύονται στους βυθιζόμενους κάδους μέσω των στελεχών που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο.
Το ύψος είναι ιδανικό για μεγάλους ανθρώπους, παιδιά, για άτομα με ειδικές ανάγκες κτλ. Χωρίς να παρενοχλεί και να δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία των πολιτών.
Κάθε βυθιζόμενος κάδος έχει χωρητικότητα, κατά πώς υποστηρίζουν οι ειδικοί, 3-4 φορές περισσότερη από τους γνωστούς συμβατικούς τροχήλατους κάδους, ενώ το όλο σύστημα παρέχει ασφάλεια, για τους εργαζόμενους.
Οι υπόγειοι κάδοι συνεργάζονται με τα υπάρχοντα κλασικού τύπου διαξονικά ή τριαξονικά απορριμματοφόρα τύπου πρέσας, με εγκατάσταση στην οροφή της κιβωτάμαξας ενός υδραυλικού γερανού τύπου (παπαγάλου), με έναν απλό γάντζο που χρησιμεύει για την εξαγωγή του κάδου από το υπόγειο τμήμα, και την προσαρμογή του στον ανυψωτικό μηχανισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η ανατροπή του μέσα στην χοάνη του απορριμματοφόρου.
Το σύστημα λειτουργεί με τηλεχειρισμό. Όταν το απορριμματοφόρο φθάνει σε αυτό, για να κάνει την αποκομιδή, ο εργαζόμενος αφού με ένα κλειδί που φέρει πάντα μαζί του ο οδηγός, ξεκλειδώνει το καπάκι όπου ανυψώνεται με ένα υδραυλικό σύστημα που είναι ενσωματωμένο από την κάτω πλευρά του και με τηλεχειριστήριο ανεβάζει τον πακτωμένο κάδο, τον αδειάζουν στο απορριμματοφόρο και στην συνέχεια τον ξαναπακτώνουν…