Λέκκας : Η πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού άνω των 6R είναι εξαιρετικά μικρή
Ο ομ. καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στον ΑΝΤ1 και στο Καλημέρα Ελλάδα σχετικά με την κατάσταση στη Σαντορίνη, εκφράζοντας την άποψη ότι η περιοχή δεν αναμένεται να βιώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ.
Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και στο γεγονός ότι μόνο ένας σεισμός ξεπέρασε τα 4 Ρίχτερ, σημείωσε πως αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντικό σημάδι. Όπως εξήγησε, μεμονωμένες μικροεξάρσεις δεν προσφέρουν σαφή εικόνα της κατάστασης. Αντιθέτως, η συνολική σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 24 ωρών είναι αυτή που μπορεί να δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση.
Τόνισε ότι οι αυξομειώσεις στη σεισμική δράση είναι αναμενόμενες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείεται η εκδήλωση ισχυρότερων δονήσεων. Για να διαπιστωθεί αν έχει σημειωθεί ουσιαστική εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας, απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρατήρησης.
Σχετικά με το πότε μπορεί να επέλθει η εκτόνωση των δυνάμεων στην περιοχή, εκτίμησε ότι αυτή μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως δέκα ημέρες, ενδεχομένως και δύο εβδομάδες, εφόσον η σεισμική δραστηριότητα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί δόνηση μεγαλύτερη των 5,2 Ρίχτερ – μέγεθος που μέχρι στιγμής αποτελεί το ισχυρότερο καταγεγραμμένο.
Σε περίπτωση που προκύψουν σεισμοί μεγαλύτεροι από 5,2 Ρίχτερ, αυτοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ταχύτερη εκτόνωση των συσσωρευμένων δυνάμεων στο υπέδαφος, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία απόσβεσης της σεισμικής δραστηριότητας. Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι η εξέλιξη της σεισμικής δράσης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.
Καταλήγοντας, επανέλαβε πως η πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ είναι εξαιρετικά μικρή. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στη χαρτογράφηση των επικέντρων, όπου παρατηρείται αραίωση που υποδηλώνει πως το ρήγμα δεν έχει σπάσει σε βαθμό που να δικαιολογεί μεγαλύτερο σεισμό. Με αυτά τα δεδομένα, το πιο πιθανό σενάριο είναι η σεισμική δραστηριότητα να παραμείνει κάτω από τα 6 Ρίχτερ.