Σύνοψη Διαμεσολάβησης για παράνομη λατομική δραστηριότητα σε περιοχή Natura στη Σαντορίνη
Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολάβησε κατόπιν αναφοράς πολίτη σχετικά με διαμαρτυρία για παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες σε ανενεργό λατομικό χώρο, σε περιοχή Natura, στη Σαντορίνη.
Στον εν λόγω χώρο επρόκειτο να ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις για τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), με στόχο την αποκατάσταση του λατομικού χώρου.
Η Ανεξάρτητη Αρχή απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζήτησε τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων. Το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του ΥΠΕΝ κατόπιν αυτοψίας, μεταξύ άλλων, διαπίστωσε τα ακόλουθα: α) Δεν βρισκόταν σε ισχύ καμία άδεια εξόρυξης, β) υπήρχε εγκατεστημένη μονάδα διαχείρισης αδρανών υλικών/μηχανολογικός εξοπλισμός, η οποία αν και δεν βρίσκονταν σε λειτουργία την ώρα της αυτοψίας ήταν πλήρως λειτουργική και η χοάνη τροφοδοσίας ήταν γεμάτη με άθραυστα υλικά, γ) υπήρχαν πρόσφατα ίχνη εξορυκτικής δραστηριότητας, καθώς και στο χώρο βρίσκονταν λειτουργικό ερπυστιοφόρο μηχάνημα τύπου «τσάπας», ελαστιχοφόρος φορτωτής και ερπυστιοφόρα σφύρα, δ) δε διαπιστώθηκε αποκατάσταση του πρώην λατομικού χώρου, ε) ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν επέδειξε κάποια εν ισχύ άδεια λειτουργίας, αλλά ανέφερε ότι πρόκειται να χορηγηθεί άδεια για διαχείριση ΑΕΚΚ στο χώρο, ζ) στο χώρο υπήρχαν ογκώδη απόβλητα και απόβλητα Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).
Με απόφαση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου απορρίφθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για τη δραστηριότητα: «Οργανωμένος χώρος διάθεσης (ΟΧΔ) αδρανών υλικών & καταλοίπων επεξεργασίας ΑΕΚΚ & Μονάδας επεξεργασίας ΑΕΚΚ». Στους λόγους απόρριψης αναφερόταν ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πρέπει να επανυποβληθεί με τις διορθώσεις που έχει επισημάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, καθώς και ότι προκύπτει μη συμμόρφωση της δραστηριότητας και μη εναρμόνιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τις απορρέουσες υποχρεώσεις των αδειοδοτήσεων, που είχαν ήδη χορηγηθεί κατά το παρελθόν για την αποκατάσταση του λατομικού χώρου.
Περαιτέρω, το Γραφείο Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Θήρας κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε διαπίστωσε, επίσης, ότι πραγματοποιούνταν παράνομες εξορύξεις. Έτσι προέβη στη σύνταξη Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης.
Η εξόρυξη άνευ αδείας με συνεπακόλουθο την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, κρίθηκε ως σημαντική παράβαση και έγινε εισήγηση προστίμου 189.268 χιλιάδων ευρώ προς την εταιρεία ενώ, παράλληλα, τέθηκε Πλάνο Ενεργειών Συμμόρφωσης.