Νέος σεισμός τώρα ανοιχτά της Αμοργού
«Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται απτόητη» σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας για τους απανωτούς σεισμούς ανοιχτά της Σαντορίνης, ενώ ο Αθανάσιος Γκανάς ανέφερε πως έχουν καταγραφεί 1.800 σεισμοί τις τελευταίες μέρες.
Το μεσημέρι της Τρίτης στις 13:43 σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού είναι και πάλι στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό και συγκεκριμένα 13 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Το εστιακό βάθος ήταν στα 11,6 χλμ.
Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας (10.2.2025) σημειώθηκε ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ. Έκτοτε ακολούθησε μπαράζ σεισμών πάνω από το 4 Ρίχτερ με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 5 Ρίχτερ.
Μάλιστα, από τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σημειώθηκαν συνολικά 13 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ. Επί δύο ώρες το πρωί της Τρίτης η Σαντορίνη δεν σταμάτησε να σείεται, καθώς η γη κουνιόταν με ρυθμούς Ρίχτερ που ξεπερνούσαν τους 4 βαθμούς.
Ο Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στο Action 24 σημείωσε πως περιμένουμε να γίνει ένας μεγάλος σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ, καθώς ενεργοποιούνται ρήγματα στην περιοχή σε απόσταση 3 χλμ. Τόνισε πως το μεγάλο ρήγμα της Ανύδρου, που είναι δίπλα στα ρήγματα που ενεργοποιούνται, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα.
Τόνισε πως το ρήγμα της Ανύδρου περνάει ανάμεσα στα ρήγματα που έχουν σπάσει μέχρι στιγμής, οπότε το λογικό είναι – όπως είπε – να σπάσει κάποια στιγμή και το μεγάλο ρήγμα της Ανύδρου.
Το ρήγμα αυτό θα δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ, αλλά δεν θα είναι καταστροφικό γιατί είναι στα 10 χλμ βάθος.