Μανώλης Μικέλης, δήμαρχος Μήλου: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να προστατεύσουμε το Σαρακήνικο»
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Οι εργασίες για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στη παραλία Σαρακήνικο στη Μήλο σταματούν προσωρινά. Παρά τις πρόσφατες εργασίες από μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε φρένο στο έργο, εγείροντας ερωτήματα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο μιλά ο Δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης στην Εφημερίδα «Κυκλαδική» και τονίζει ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης δόμησης αφορά πολλά νησιά, αλλά στη Μήλο το ζήτημα πήρε διαστάσεις, καθώς η περιοχή θεωρείται φυσικό μνημείο παγκόσμιας σημασίας.
Ο Δήμος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιδιώκοντας την ακύρωση των αδειών και εξηγεί ότι το πρόβλημα ξεκινά από το χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς δημιουργήθηκε μια νέα ζώνη δόμησης κοντά στο Σαρακήνικο, κάτι που αρχικά δεν προβλεπόταν, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι επενδυτές. Παρά τις αντιδράσεις, κάποιοι εξασφάλισαν αδειοδοτήσεις λόγω νομοθετικών κενών.
Επισημαίνει επίσης ότι ανάλογες επενδύσεις προχωρούν και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές της Μήλου, όπως στη Χιβαδολίμνη, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση ξενοδοχείου μέσα σε βιότοπο.
Ο κ. Μικέλης ξεκαθάρισε ότι η Πολεοδομία υπάγεται διοικητικά στον Δήμο, ωστόσο οι άδειες δεν εγκρίνονται ούτε υπογράφονται από τον ίδιο, επομένως ο Δήμαρχος δεν έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει μια άδεια αν αυτή είναι σύννομη.
Τονίζει ότι η τοπική κοινωνία είναι ξεκάθαρα υπέρ της προστασίας του Σαρακήνικου και δεσμεύεται ότι ο Δήμος θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να αποτρέψει την αλλοίωση του φυσικού τοπίου.
Το ζήτημα της ανοικοδόμησης στο Σαρακήνικο
Ο Δήμαρχος Μήλου αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανέγερσης πεντάστερου ξενοδοχείου στην περιοχή του Σαρακήνικου, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην αυτοδιοίκηση.
«Επειδή υπάρχει τεράστια ανοικοδόμηση στα νησιά μας, στις 27 του μήνα βρέθηκα στο Υπουργείο για να συζητήσουμε τρόπους διαχείρισης αυτής της κατάστασης. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μήλο αλλά και για άλλα νησιά, καθώς έρχομαι σε επικοινωνία με δημάρχους της περιοχής.
Στη Μήλο, ωστόσο, το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση επειδή πήγαν να χτίσουν πάνω σε ένα μνημείο της φύσης. Αυτό προκάλεσε δικαιολογημένα μεγάλες αντιδράσεις. Ο Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει αυτή η επένδυση», αναφέρει ο Δήμαρχος.
Ο Δήμος έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιδιώκοντας την ακύρωση των σχετικών αδειών δόμησης.
«Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί παγκόσμιο μνημείο φυσικής ομορφιάς και δεν μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις. η προστασία της είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι αδειοδοτήσεις
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το πρόβλημα σχετίζεται άμεσα με τον χωροταξικό σχεδιασμό. Όταν ψηφιζόταν το ΣΧΟΟΑΠ, δημιουργήθηκαν νέες ζώνες, μεταξύ των οποίων και στην περιοχή του Σαρακήνικου, κάτι που αρχικά δεν προβλεπόταν.
«Οι επενδυτές εντόπισαν νομοθετικά κενά και εξασφάλισαν αδειοδοτήσεις. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίσαμε και στην περίπτωση του Καστανά, όπου ο Δήμος παρενέβη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο θα εξετάσει τη νομιμότητα των αδειών και θα ελέγξει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
«Όταν ψηφιζόταν το ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης), επέμειναν να δημιουργηθεί μια ζώνη στην περιοχή του Σαρακήνικου, η οποία δεν υπήρχε αρχικά στο ξεκίνημα του χωροταξικού σχεδιασμού και σε κάποια άλλα επίσης σημεία της Μήλου εκτός από το Σαρακήνικο.
Η συγκεκριμένη ζώνη μελετήθηκε ως περιοχή ειδικού καθεστώτος και περιλαμβάνει ένα τμήμα από την παραλία των Μανδρακίων μέχρι την περιοχή του Μητάκα.
Πρόκειται για ένα μέρος που αρέσει σε όλο τον κόσμο και οι μεγάλοι επενδυτές σίγουρα ψάχνουν να βρουν την «τρύπα» για να επενδύσουν και να είναι κοντά στην παραλία. Αυτό το κομμάτι πρέπει να μείνει ανέγγιχτο γιατί είναι ένα μνημείο όχι μόνο για τη Μήλο αλλά είναι ένα μνημείο για την Ελλάδα, για όλο τον κόσμο.
Το Σαρακήνικο είναι παγκόσμιο μνημείο φυσικής ομορφιάς, που έκανε γνωστό το νησί μας διεθνώς, όπως και το Κλέφτικο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Μήλου και τόνισε πως «Αυτά τα τοπία πρέπει να προστατευτούν».
Οι αδειοδοτήσεις
«Η σχετική μελέτη λοιπόν προχώρησε και έχει κατατεθεί στο Υπουργείο. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές εντόπισαν κάποια νομοθετικά κενά και κατάφεραν να εξασφαλίσουν αδειοδοτήσεις», αναφέρει ο κ. Μικέλης. «Σε αυτό το σημείο είμαστε λοιπόν και όπως και στην περίπτωση του Καστανά, όπου επίσης είχαν πάρει αδειοδοτήσεις και ο Δήμος παρενέβη, θα επιδιώξουμε, τουλάχιστον, την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η μελέτη, ώστε να διασφαλιστεί ότι το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής θα παραμείνει αλώβητο», τονίζει ο Δήμαρχος και προσθέτει ότι
«Το Υπουργείο θα εξετάσει τη νομιμότητα των αδειών και θα ελέγξει τα έγγραφα που έχει καταθέσει ο μηχανικός και αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις».
Οι αρμοδιότητες της Πολεοδομίας
Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η Πολεοδομία υπάγεται διοικητικά στον Δήμο, ωστόσο οι άδειες δεν εγκρίνονται ούτε υπογράφονται από τον ίδιο.
Ο Δήμαρχος δεν έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει μια άδεια αν αυτή είναι σύννομη.
«Λένε ότι ο Δήμαρχος είναι υπεύθυνος επειδή η Πολεοδομία ανήκει στον Δήμο Μήλου. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο Δήμαρχος δεν υπογράφει άδειες ούτε τις εγκρίνει – αυτό είναι αρμοδιότητα της Πολεοδομίας. Διοικητικά, ναι, είναι προϊστάμενος, ενημερώνεται, αλλά δεν μπορεί να πει να πάρει κάποιος πίσω την υπογραφή του όταν είναι όλα σύννομα. Αν όμως η διαδικασία είναι σύννομη, η Πολεοδομία είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει την αδειοδότηση του χώρου» και πρόσθεσε:
«Το ζήτημα που μας απασχολεί είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε την επένδυση στη βάση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής προστασίας της περιοχής», ανέφερε.
«Έμαθα για τις άδειες αυτές μόλις την Τρίτη το βράδυ, όταν επέστρεφα με το πλοίο από το Υπουργείο.
Είμαι υπεύθυνος για τον τόπο μου και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, για να μην αλλοιωθεί άλλο το Σαρακήνικο και θα ζητήσω και αποκατάσταση του σημείου», τονίζει ο κ. Μικέλης.
Παρόμοιες περιπτώσεις αδειοδότησης σε προστατευόμενες περιοχές
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, έχουν δοθεί άδειες και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές της Μήλου, όπως στη Χιβαδολίμνη, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση ξενοδοχείου μέσα σε έναν βιότοπο υψηλής οικολογικής αξίας.
«Ανακάλυψα ότι υπάρχουν κι άλλες άδειες και υπάρχει και μια παρέμβαση και αυτοί που πονάνε το νησί και διαμαρτύρονται. Θα έπρεπε να την έχουν δει και να την έχουν καταγγείλει.
Για παράδειγμα, στην περιοχή Χιβαδολίμνη σχεδιάζεται η ανέγερση ενός πεντάστερου ξενοδοχείου μέσα στο βιότοπο. Η περιοχή φιλοξενεί αποδημητικά πουλιά μέσα στη λίμνη και αιωνόβια δέντρα που προστατεύονται. Αυτή είναι προστατευόμενη περιοχή γιατί ήταν να γίνει εκεί το καινούργιο αεροδρόμιο της Μήλου και δεν έγινε γιατί το ΣτΕ αποφάσισε ότι τα δέντρα αυτά πρέπει να διατηρηθούν. Εκεί είναι και natura και επιπλέον στις πρώτες ανασκαφές αποκάλυψαν κτίσματα κάτω από το έδαφος, ωστόσο η προέγκριση της άδειας έχει ήδη δοθεί», επισήμανε.
Πώς υπεγράφη η προέγκριση, χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες αυτές οι παράμετροι
«Ακριβώς αυτό είναι το ερώτημα», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος και προσθέτει «Για το Σαρακήνικο, η Αρχαιολογία δήλωσε ότι δεν δίνει την άδεια, αλλά αν πάρουν την άδεια οι ενδιαφερόμενοι, τότε θα παραβρεθεί στις ανασκαφές για να δει αν υπάρχει κάτι.
Το Σαρακήνικο είναι παγκόσμιο μνημείο της φύσης. Ο επενδυτής θέλει να επενδύσει, όλοι οι άλλοι δεν είχαν λίγο ευαισθησία ή τουλάχιστον να ενημερώσουν τον δήμαρχο ότι πάνε να βγάλουν μια άδεια στα 50 μέτρα από την παραλία;»
Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας
Η τοπική κοινωνία της Μήλου είναι κάθετα αντίθετη σε αυτές τις εξελίξεις.
«Οι πολίτες είναι ξεκάθαρα υπέρ της προστασίας του Σαρακήνικου και αντιδρούν έντονα σε κάθε απόπειρα αλλοίωσης του τοπίου. Ο κόσμος θέλει να διαφυλαχθεί αυτή η μοναδική περιοχή από τα Μανδράκια μέχρι και πέρα από τον Μητάκα, όπου εκεί γίνεται ένα δεύτερο έγκλημα».
Δυστυχώς, υπάρχουν ΚΑΕΚ μέχρι τη θάλασσα, επισημαίνει ο Δήμαρχος, ενώ τονίζει ότι είναι προφανές ότι υπάρχει πο μεγάλο οικονομικό συμφέρον και τα ποσά τεράστια για την αγορά γης.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα να προχωρήσει χωρίς αντίδραση», τόνισε ο Δήμαρχος, καταλήγοντας:
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην αλλοιωθεί άλλο το Σαρακήνικο και θα διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της περιοχής».