Ο Νίκος Συρμαλένιος, στην τοποθέτησή του στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής για τις αθλητικές υποδομές στα νησιά, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, ανέδειξε τα σημαντικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου:
«Τα τελευταία χρόνια οι αθλητικές υποδομές που υλοποιούνται στα νησιά μας και ειδικότερα στις Κυκλάδες που γνωρίζω, είναι αθλητικές υποδομές, τις οποίες, όλα τα προηγούμενα τελευταία χρόνια δεν είχαμε δει. Υπήρχαν υποδομές, αλλά πολλές από αυτές ήταν απαξιωμένες, εγκαταλελειμμένες, ενώ τώρα, με τη χρηματοδότηση που γίνεται, παίρνουν ξανά ζωή και δίνουν το περιεχόμενο που πρέπει να δώσουν και για το μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Ο κ. Υπουργός στο αναπτυξιακό συνέδριο στη Σύρο, είχε εξαγγείλει έργα 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο νομίζω ότι με βάση τους πίνακες που βλέπω σήμερα, τα απεσταλμένα και αυτά του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, στις Κυκλάδες, τουλάχιστον, τα κονδύλια είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είχε εξαγγείλει ο κ. Υπουργός τον Ιούνιο. Επομένως, πάμε για χρηματοδότηση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ξέραμε και για μια γκάμα υποδομών σε πάρα πολλά νησιά σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε.
Πράγματι, έχουν να γίνουν έργα από το 2004 και έχω αμφιβολία εάν και το 2004 στα νησιά μας έγιναν αθλητικές εγκαταστάσεις. Είχαν εξαγγελθεί πάρα πολλές εγκαταστάσεις, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά νομίζω ότι έμειναν μετέωρες πολλές από αυτές. Δεν έχω την ακριβή εικόνα, κάτι που νομίζω ότι έχει το Υπουργείο και θα θέλαμε να μας το ανακοινώσει.
Μαζικό λαϊκό αθλητισμό θα κάνει το γυμναστήριο στίβου στα Πευκάκια της Ερμούπολης Σύρου, που είναι μέσα στο κέντρο και στον αστικό ιστό της πόλης, όπου από δεκαετίες τα νέα παιδιά αθλούνταν σε αυτό το συγκεκριμένο χώρο, μαζικό λαϊκό αθλητισμό θα κάνει στο στάδιο της Μήλου, όπου εκεί γίνεται και ποδόσφαιρο και στίβος και έχουμε και σοβαρές επιτυχίες και από την πλευρά της ποδοσφαιρικής ομάδας, του Παμμηλιακού, αλλά και από Μηλιούς αθλητές που έχουν διακριθεί σε εθνικές αθλητικές διοργανώσεις και βεβαίως και όλες οι άλλες υποδομές εξυπηρετούν και τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό και στην Αμοργό και στην Κέα και σε μια σειρά άλλα νησιά, τα οποία δεν είναι της ώρας να τα ονοματίσω.
Εκτός από τον κλασικό αθλητισμό, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.λπ., στα νησιά μας υπάρχει και ο ναυταθλητισμός, για τον οποίο δεν αναφέρθηκε κανείς. Εδώ υπάρχουν πάρα πολλοί ναυτικοί όμιλοι και σύλλογοι που υπηρετούν τα αθλήματα της θάλασσας και πρέπει να δώσουμε και σ’ αυτό ένα βάρος.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ και εγώ στο πρόβλημα των μετακινήσεων των ομάδων και των αθλητών, που υπάρχει σε όλο το Αιγαίο. Εκεί, πράγματι δεν γνωρίζουμε εάν το μεταφορικό ισοδύναμο έχει περάσει σε μαζικό επίπεδο των αθλητικών ομάδων, γιατί υπήρχε μια σκέψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να γίνει αυτή η διευθέτηση. Εάν δεν έχει γίνει, θα πρέπει να το δούμε, έτσι ώστε πράγματι να μπορούν οι μετακινήσεις των ομάδων και των αθλητών να διευκολύνονται. Βεβαίως σήμερα οι μετακινήσεις των αθλητικών ομάδων διευκολύνονται και από εκπτώσεις των ίδιων των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίες βάζουν και αυτές ένα μικρό “λιθαράκι”, για να μπορέσει ο αθλητισμός στα νησιά μας να πάρει “σάρκα και οστά” και να προχωρήσει».