Διαγνωστικά Κέντρα ανοιχτά αλλά χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ
Την απόφαση να συνεχίσουν τον πρωτόγνωρο λόγω της προεκλογικής περιόδου εκβιασμό, επιβαρύνοντας με το κόστος για τις διαγνωστικές εξετάσεις τους ασθενείς, έλαβαν χθες τα διαγνωστικά κέντρα κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των φορέων της ΠΦΥ,
Σύμφωνα με την απόφαση, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν το 85% της τιμής των διαγνωστικών εξετάσεων και όχι τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του 15% που έχει υπογραφεί στη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. εξαιρώντας από την απόφαση τους καρκινοπαθείς και τα έκτακτα περιστατικά με παραπεμπτικό γιατρού που αναγράφεται ότι το περιστατικό χρήζει άμεσης διάγνωσης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν για τις εξετάσεις τους και στη συνέχεια θα αναζητούν τα χρήματα που κατέβαλαν από τον ΕΟΠΥΥ.
Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει την καλή διάθεση που διαφάνηκε από δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και ναρκοθετεί τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος που δημιουργούν οι από το 2012 θεσμοθετημένες μνημονιακές δεσμεύσεις του clawback, του rebate και του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο ανάλογης μορφής πίεσης και με ανάλογες συνέπειες επιβάρυνσης και ταλαιπωρίας για τους ασθενείς
“Παράνομο να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους πέραν του θεσμοθετημένου 15% που λέει η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ” υποστήριξε ο υπ. Υγείας Αν. Ξανθός.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται καμία άλλη επιβάρυνση στη σύμβαση που έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ πέρα από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του 15%. Όπως είπε, με την αδιέξοδη στάση οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην de facto καταγγελία των συμβάσεων, από την οποία δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων.
Η γραμμή της σκλήρυνσης και αδιέξοδης αντιπαράθεσης, ειδικά αυτή την ευαίσθητη περίοδο, ανέφερε, γίνεται με στόχο το αδιέξοδο και το να μην υπάρχουν συμβάσεις, έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης και της συναλλαγής του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά εργαστήρια υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων των μεγάλων αλυσίδων του χώρου.
Ο υπουργός έκανε έκκληση στους εργαστηριακούς γιατρούς να αναλογιστούν και την κρισιμότητα της συγκυρίας και να προσπαθήσουν να βρεθεί μια διέξοδος η οποία να διευκολύνει μια πιο μακροπρόθεσμη συζήτηση για μέτρα αντιμετώπισης σε βάθος χρόνου του προβλήματος αυτού, που σοβεί εδώ και πάνω από επτά χρόνια στον χώρο της Υγείας.
“Η λύση που προτείναμε”, υπογράμμισε “περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις για την άμβλυνση του προβλήματος. Πρόκειται για την αύξηση κατά 30 εκατομμύρια του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019, τη νομοθετική ρύθμιση τροποποίησης του προϋπολογισμού για το 2018 με το άνοιγμα της Βουλής, την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την καταβολή σε συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών φορέων που υπήρχαν πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ”.
Αυτές οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αθροιστικά ενισχύουν κατά 10% το προϋπολογισθέν ποσό για την όποια υπέρβαση μπορεί να υπάρξει στο 2019, καθώς διαμορφώνει τη διαγνωστική δαπάνη από τα 366 εκατομμύρια ευρώ στα 396.
Επίσης, με την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού αφαιρείται ένα ποσό από το clawback, την υπέρβαση δηλαδή για πάνω από το 70% των εργαστηρίων, καθώς θα έχουν μείωση επιβάρυνσης σε σχέση με το ποσό που τους είχε καταλογιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Παράλληλα, προτάθηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας της ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έτσι ώστε με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, όπως είπε, να έχουμε μια όσο γίνεται πιο ορθολογική συνταγογράφηση εξετάσεων, που θα συμβάλει στη μείωση της αυξητικής τάσης στη διαγνωστική δαπάνη. Τέλος, το τέταρτο μέτρο που ανακοίνωσε είναι η επίσπευση της καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που υπήρχαν πριν το 2012, πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, όπου υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές από τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία προς τους συμβεβλημένους παρόχους, κίνηση με την ποία αναμένεται, όπως υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός, να ανακουφιστούν σημαντικά ιδιαιτέρως τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ενίσχυση των δημόσιων δομών για τη δωρεάν διενέργεια εξετάσεων
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση και την κάλυψη των αναγκών των ασθενών ήδη υπάρχει σχέδιο σε συνεργασία με τις υγειονομικές περιφέρειες για να διευκολυνθούν οι πολίτες στην πραγματοποίηση των εργαστηριακών τους εξετάσεων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Υπάρχει ένα σύστημα όπου είκοσι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που ανήκουν στην πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια σε καθημερινή βάση να μπορούν να παίρνουν αίμα και στη συνέχεια οι εξετάσεις να διενεργούνται στο κεντρικό διαγνωστικό εργαστήριο που έχει πάρα πολύ μεγάλη δυνατότητα εξυπηρέτησης.
Παράλληλα, με στόχο τη διευκόλυνση όσο περισσότερων πολιτών από το ΕΣΥ χωρίς ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση, ανακοίνωσε ότι διευρύνεται και στο απογευματινό ωράριο η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες εργαστηριακές δομές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στις επόμενες μέρες θα εκτονωθεί αυτή η κατάσταση και θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα τα διαγνωστικά εργαστήρια και να εξυπηρετείται ο πολίτης όπως του αξίζει.
ΠΗΓΗ : avgi.gr