Μετά από δυο επιτυχημένες διοργανώσεις, το Φεστιβάλ ΑΝΩ προετοιμάζει το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του για την επόμενη τριετία από διαφορετικό και αναμφίβολα, πλεονεκτικότερο σημείο εκκίνησης. Με δεκάδες αναφορές, συνεντεύξεις και αφιερώματα σε έντυπα, ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα ενημέρωσης, το Φεστιβάλ έχει κερδίσει – σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα – έναν αξιοζήλευτο βαθμό αναγνωρισιμότητας εντός ελληνικών συνόρων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 29 Ιουνίου , πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019 όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και ο σχεδιασμός ανάπτυξης του Φεστιβάλ παρουσία εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης από όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία προκύπτουν από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ ΑΝΩ, σύμφωνα με τα οποία το κοινό του δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο τόσο από το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ, όσο και από την οργάνωση του, ενώ προτίθεται να παρακολουθήσει εκδηλώσεις και της επόμενης χρονιάς, καθώς και να συστήσει τη διοργάνωση σε φίλους του. Σημαντικό καταγράφεται μέσα από την έρευνα και το όφελος για τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, αφού το Φεστιβάλ συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του την περίοδο διεξαγωγής του, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην οικονομική τόνωση των καταστημάτων της περιοχής.
Η εμπειρία των δύο πρώτων χρόνων και η ιδιαίτερα σημαντική συμβολή των υποστηρικτών του Φεστιβάλ, κατέστησαν τη διοργάνωση σαφώς αρτιότερη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια βελτίωσης τόσο στο καλλιτεχνικό σκέλος του, όσο και στην οργάνωση του. Με σκοπό την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και εδραίωση του, προγραμματίζονται σημαντικά έργα για το μέλλον του Φεστιβάλ, τα οποία αναμένεται να τονώσουν την εξωστρέφεια και τον διεθνή χαρακτήρα του. Παράλληλα, μέσω της στήριξης ενεργειών για την περαιτέρω καλλιέργεια συνεργασιών με φορείς εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και της υλοποίησης προγραμμάτων ενίσχυσης του εκπαιδευτικού του ρόλου, αναμένεται – στο τέλος της προσεχούς τριετίας – να έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό ο στόχος της ανεξαρτησίας και της βιωσιμότητας του.
2 χρόνια Φεστιβάλ ΑΝΩ
Τα δύο πρώτα χρόνια διοργάνωσης του Φεστιβάλ συνέβαλαν
- Στην ανάδειξη και να αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που το φιλοξενεί.
- Στην καθιέρωση του επιβλητικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου – εκτός από χώρο προσευχής και λατρείας – σε έναν νέο, απαράμιλλης ομορφιάς χώρο πραγματοποίησης συναυλιών υψηλού επιπέδου.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΑΝΩ
- 2017 πραγματοποιήθηκαν 4 συναυλίες, διαλέξεις και ξεναγήσεις
- 2018 πραγματοποιήθηκαν 7 συναυλίες + 1 συναυλία εκτός ναού, έκθεση φωτογραφίας, διαλέξεις και ξεναγήσεις
Όλες οι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.
Με την παραπάνω ετήσια χρονολογική κατανομή των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ προσφέρεται η δυνατότητα στο κοινό του νησιού να παρακολουθήσει συναυλίες ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και εκτός θερινής περιόδου.
Η Έρευνα Ικανοποίησης Κοινού
Οι στόχοι που εξαρχής τέθηκαν από την ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ ήταν:
- Η ευρύτερη δυνατή αναγνώριση του Φεστιβάλ ΑΝΩ από τους φίλους του εκκλησιαστικού οργάνου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, και
- Η ανάδειξη και αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.
Για τη διερεύνηση του βαθμού επίτευξης των επιδιωκόμενων αυτών στόχων, πραγματοποιήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια του 2ου Φεστιβάλ ΑΝΩ Έρευνα Ικανοποίησης Κοινού από την οποία προκύπτουν τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία:
Η αξιολόγηση του Φεστιβάλ
Πόσο ικανοποιημένος/-η μείνατε από τη συναυλία που παρακολουθήσατε;
ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ. Κατά μέσο όρο το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ βαθμολογήθηκε με 9,2. Ειδικότερα, οι βαθμολογίες ανά συναυλία κυμάνθηκαν από 9,4 (υψηλότερη βαθμολογία) έως 8,5 η χαμηλότερη.
ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Η οργάνωση του Φεστιβάλ κρίθηκε κατά μέσο όρο σχεδόν άρτια με βαθμολογία 9.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΩ 2018. Δύο ή περισσότερες συναυλίες του Φεστιβάλ ΑΝΩ 2018 παρακολούθησε το 46% των ερωτηθέντων, μία μόνο συναυλία το 40%, ενώ όλες τις συναυλίες του Φεστιβάλ παρακολούθησε ποσοστό 14%.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΩ 2019. Το σύνολο των ερωτηθέντων (100%) δήλωσε πως προτίθεται να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019, αλλά και πως σκοπεύει να παροτρύνει άτομα του περιβάλλοντος του να παραβρεθούν στο επόμενο Φεστιβάλ (100%).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ. 4 στους 10 επισκέπτες του νησιού (43%) που συμμετείχαν στην έρευνα την εβδομάδα του Φεστιβάλ, δήλωσαν πως προγραμμάτισαν ημέρες διακοπών στη Σύρο με αφορμή το Φεστιβάλ ΑΝΩ 2018.
Προγραμματίσατε ημέρες διακοπών στη Σύρο με αφορμή το Φεστιβάλ ΑΝΩ 2018;
ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (83%) δεν αντιμετώπισε κάποια δυσκολία στο να παραβρεθεί στο Φεστιβάλ. Όμως ποσοστό 15% δήλωσε πως αντιμετώπισε δυσκολίες πρόσβασης στο ναό. Ελάχιστοι (1%) ήταν εκείνοι που τους δυσκόλεψε τόσο η ακτοπλοϊκή σύνδεση, όσο και η εποχή διεξαγωγής του Φεστιβάλ (1%).
Οι επιπτώσεις στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε συλλογή στοιχείων επισκεψιμότητας το χρονικό διάστημα 17 με 26 Αυγούστου 2018 στην είσοδο του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου που οδηγεί στην κορυφή του λόφου και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου (πάνω τέρμα). Συγκρίνοντας τον αριθμό των επισκεπτών της Παρασκευής (17/8) που προηγήθηκε της διεξαγωγής του Φεστιβάλ, με εκείνον της Παρασκευής (24/8), ημέρας πραγματοποίησης συναυλίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, καταγράφεται μια αύξηση της επισκεψιμότητας στον μεσαιωνικό οικισμό της τάξης του 45%. Ανάλογο είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την αντίστοιχη σύγκριση του αριθμού των επισκεπτών της Κυριακής (19/8) προ του Φεστιβάλ, με τα στοιχεία της Κυριακής (26/8) ημέρα λήξης του Φεστιβάλ, όπου η αύξηση της επισκεψιμότητας στον μεσαιωνικό οικισμό υπολογίζεται στο 22%. Γενικά, όλες τις ημέρες διεξαγωγής του Φεστιβάλ καταγράφεται αύξηση του αριθμού επισκεπτών στην Άνω Σύρο, παρότι η εβδομάδα που προηγείται (13/8-19/8) αποτελεί, αναμφίβολα, την αιχμή της τουριστικής περιόδου για το νησί της Σύρου.
Αριθμός επισκεπτών ανά ημέρα
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Το 77% των ερωτηθέντων απάντησε ότι με αφορμή το Φεστιβάλ συνδύασε μια βόλτα στα σοκάκια, ενώ 6 στους 10 (60%) συνέχισαν με φαγητό ή ποτό σε κάποιο από τα μαγαζιά της Άνω Σύρου. Ποσοστό 36% αναζήτησε και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες στον μεσαιωνικό οικισμό, ενώ μόνο το 6% δεν συνδύασε το Φεστιβάλ με κάποια άλλη δραστηριότητα στην περιοχή.
Ποιες άλλες δραστηριότητες στην Άνω Σύρο συνδυάζετε με αφορμή το Φεστιβάλ;
Γενικά συμπεράσματα της έρευνας
Το Φεστιβάλ βαδίζει σωστά και έχει μέλλον
Το Φεστιβάλ προσελκύει κοινό που παρακολουθεί συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου και στη συντριπτική του πλειοψηφία ενδιαφέρεται για τις παράλληλες εκδηλώσεις του. Επίσης, δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο τόσο από το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ, όσο και από την οργάνωση του, ενώ προτίθεται να παρακολουθήσει εκδηλώσεις και της επόμενης χρονιάς, αλλά και να συστήσει τη διοργάνωση σε φίλους του. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει να δημιουργεί ένα σταθερό δικό του κοινό που δείχνει πρόθυμο να το στηρίξει στο μέλλον, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της διοργάνωσης.
Ωφελεί τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου
Συμβάλλοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου την περίοδο διοργάνωσης του και συνεισφέροντας στην οικονομική τόνωση των καταστημάτων της περιοχής, το Φεστιβάλ παράγει δημόσια αξία. Εξίσου σημαντική είναι η προσφορά του Φεστιβάλ στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που το φιλοξενεί.
Απαιτούνται σημαντικές βελτιωτικές ενέργειες
Παρά τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης του κοινού, υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης τόσο στο καλλιτεχνικό σκέλος του Φεστιβάλ, όσο και στην οργάνωση του. Πρωταρχικής σημασίας κρίνονται οι ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρόσβασης ΑΜΕΑ & ηλικιωμένων, αλλά και για την εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού στο χώρο του ναού.
Οργανωτική Δομή
Διοργανωτές
Καθολική Επισκοπή Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου
Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου, Ισίδωρος Σαλάχας, πρόεδρος
Τομέας Προγραμματισμού
Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Χρήστος Παρασκευόπουλος
Σύμβουλος Προγράμματος, Νίκος Κανελλόπουλος
Υποστήριξη Παραγωγής, Γιάννης Κάβουρας
Τομέας Επικοινωνίας & Ανάπτυξης
Εκτελεστικός Διευθυντής, Χάρης Βεκρής
Υπεύθυνη Χορηγιών, Μαρία Μαυρίκου
Οικονομική Διαχείριση, Νίκος Ρούσσος
Γραφείο Τύπου / Παράλληλες Εκδηλώσεις, Αριστέα Γιάννου
Διαχείριση Ιστοσελίδας, Νίκος Μεραμβελιωτάκης, Κώστας Βαλσαμάκης
Τηλεοπτικό Σποτ, Γιάννης Μανούσος
Φωτογραφική Κάλυψη Εκδηλώσεων, Νίκος Ραγκούσης, Νίκος Δεσύπρης
Επιμέλεια Εντύπων, Βαγγέλης Αραγιάννης
Τομέας Υπηρεσιών Κοινού
Ταξιθεσία, Λουΐζα Βαρθαλίτου, Μιχάλης Βουτσίνος, Λεονάρδος Παλαιολόγος, Πέτρος Ρούσσος, Μαρία Ρούσσου, Άννα Σιγάλα
Σύμβουλος Ασφάλειας, Δομίνικος Ρούσσος,
Τομέας Τεχνικής Υποστήριξης
Συντονιστής Προβολής, Γιώργος Ρούσσος
Υπεύθυνος Συντήρησης Εκκλησιαστικού Οργάνου, Κώστας Καπέλος
Τομέας Φιλοξενίας
Υπεύθυνος Ξενώνα, Γιώργος Σιγάλας
Υπεύθυνη Μετακινήσεων, Δέσποινα Ρούσσου
Υποστηρικτές 2019
Υπό την Αιγίδα
της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
Συνδιοργανωτές
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δήμος Σύρου Ερμούπολης
Δωρητής
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί
Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
ΑΙΓΕΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.
REVOIL
Μικροζυθοποιία NOCTUA
Συνεργασίες
Ινστιτούτο Γκαίτε
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Χορηγοί Μετακίνησης
BLUE STAR FERRIES
SEA JETS
Χορηγοί Επικοινωνίας
ΕΡΤ3, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ 9,84, ΘΕΜΑ RADIO
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, MUSIC PAPER, ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, CYCLADES24, SYROS TODAY, SYROS AGENDA, NAXOS TIMES, ΑΙΓΑΙΟ FM LIVE, EMPNEUSI 107 FM
Προγραμματισμός εκδηλώσεων 2019
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Δευτέρα 19 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο
Klauss Sonnleitner, (Αυστρία), εκκλησιαστικό όργανο
Τετάρτη 21 Αυγούστου
Εκκλησιαστικό όργανο και κινηματογράφος
Damian Skowronski, (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο
Πέμπτη 22 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και όμποε
Alois Koch (Ελβετία), εκκλησιαστικό όργανο
Δημήτρης Σιδέρης (Ελλάδα), όμποε
Κυριακή 25 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και άρπα
Ουρανία Γκάσιου (Ελλάδα), εκκλησιαστικό όργανο
Θεόδωρος Ματούλας (Ελλάδα), άρπα
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συναυλίες εκτός ναού
Παρασκευή 23 Αυγούστου
Ησυχαστήριο “Παναγία της Ελπίδος” Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους
Ο βωβός κινηματογράφος και το κινηματογραφικό όργανο (theater organ)
σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Η συνεισφορά του εκκλησιαστικού οργάνου στο βωβό κινηματογράφο υπό τη μορφή του κινηματογραφικού οργάνου. Ένα όργανο – εξέλιξη του εκκλησιαστικού οργάνου – όπου τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα ηχούσε σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες του εξωτερικού.
Δημήτρης Κεραμιδάκης, theater organ
Διαλέξεις
Οι διαλέξεις αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο και αναμφίβολα, εξίσου ενδιαφέρον για το κοινό κομμάτι του. Την επιμέλεια των διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν πριν από τις συναυλίες αναλαμβάνει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.
Ξεναγήσεις
Τις ημέρες των συναυλιών θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενώ «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού.
Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης
Η εμπειρία των δύο πρώτων χρόνων και η ιδιαίτερα σημαντική συμβολή των υποστηρικτών του Φεστιβάλ, κατέστησαν τη διοργάνωση σαφώς αρτιότερη. Το Φεστιβάλ ΑΝΩ πλέον διαθέτει:
- Δίγλωσση ιστοσελίδα (www.anofestival.gr) με παράλληλη σύνδεση στα κοινωνικά δίκτυα,
- Έντυπα προγράμματα συναυλιών με ιδιαίτερο σχήμα, χαρτί και αισθητική ανάλογη του επιπέδου της διοργάνωσης,
- Αναμνηστικό φιλοτεχνημένο από γνωστό γλύπτη του νησιού,
- Οργανωτική δομή ικανή να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του,
- Έρευνα ικανοποίησης κοινού για την αξιολόγηση και τον καθορισμό μετρήσιμων στόχων στα επόμενα χρόνια,
- Μια επιτυχημένη συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην περαιτέρω δικτύωση του Φεστιβάλ με Πρεσβείες και άλλων κρατών,
- Εδραιωμένη συνεργασία με την ΕΡΤ για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική προβολή των εκδηλώσεων του.
Ανάπτυξη & Εδραίωση
Με σκοπό την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και εδραίωση του, στην παρούσα πρόταση προγραμματίζονται για την τριετία 2019-2021 σημαντικά έργα για το μέλλον του Φεστιβάλ, με πρωταρχικής σημασίας την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης της λειτουργίας του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, καθώς και την εγκατάσταση κλιματιστικών στο ναό. Μετά την ολοκλήρωση των δυο αυτών έργων, το Φεστιβάλ θα διαθέτει τις στέρεες εκείνες βάσεις που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη των φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου. Καθοριστικής σημασίας για την προβολή του Φεστιβάλ στο εξωτερικό κρίνεται η παραγωγή ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τη σημασία του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου για την Άνω Σύρο και η προώθηση της προβολής του σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης και των Η.Π.Α.
Μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της ιστοσελίδας του και της δημιουργίας ειδικής ενότητας για την παρουσίαση φεστιβάλ και συναυλιών εκκλησιαστικού οργάνου που πραγματοποιούνται εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, το Φεστιβάλ ΑΝΩ στοχεύει στη διεκδίκηση ηγετικού ρόλου στο χώρο του εκκλησιαστικού οργάνου στη χώρα μας. Εντάσσοντας μεσοπρόθεσμα στο πρόγραμμα του και εκπαιδευτικές δράσεις διεθνούς εμβέλειας, το Φεστιβάλ θα επιδιώξει την εδραίωση της Άνω Σύρου ως το κέντρο εκκλησιαστικού οργάνου της Ελλάδας.
Ανεξαρτησία & Βιωσιμότητα
Διατηρώντας την ελεύθερη είσοδο του κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και με στόχο την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της βιωσιμότητας του μετά το 2021, το Φεστιβάλ την προσεχή τριετία προσανατολίζεται στη διερεύνηση, καλλιέργεια και ωρίμανση των προϋποθέσεων για:
- την ανάπτυξη συνεργασιών με Πρεσβείες για τον εμπλουτισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος και τη στήριξη του διεθνούς χαρακτήρα του,
- την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χρηματοδοτούν τον πολιτισμό, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η περαιτέρω δικτύωση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε εκπαιδευτικά, ερευνητικά και λειτουργικά θέματα,
- την επίτευξη συνεργασιών με φορείς ανάλογων διοργανώσεων στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,
- την αναζήτηση χορηγών και υποστηρικτών εκτός ελληνικών συνόρων,
- την καθιέρωση ενός υψηλού επιπέδου ετήσιου master class για κατόχους πτυχίου εκκλησιαστικού οργάνου, το οποίο θα προηγείται του βασικού κορμού του Φεστιβάλ, προκειμένου οι συμμετέχοντες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο της διοργάνωσης,
- την καθιέρωση κύκλου παρουσιάσεων της ιστορίας και της λειτουργίας του εκκλησιαστικού οργάνου σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού.