Δεκατέσσερις βραχονησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο , μικρά διαμάντια μέσα στη θάλασσα, αποτελούν από το 2004 το Μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Συμπλέγματος Αρκιών & Νησίδων Β. Πάτμου.
Όπως αναφέρει στη ραδιοφωνική εκπομπή «Αποχρώσεις» η Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά τις παράλληλες δράσεις για την προστασία της σπάνιας φύσης του Αιγαίου, εστιάζοντας στις ακατοίκητες νησίδες.
Στις περιοχές αυτές απαγορεύεται επ’ αόριστον το κυνήγι, ενώ η φύση της περιοχής προστατεύεται γενικότερα από κάθε είδους ανθρωπογενή καταστροφή.
Μεταξύ των ειδών που απαρτίζουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής, πολυάριθμα είδη πτηνών βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο και χώρο αναπαραγωγής στις νησίδες.
Ειδικότερα, οι νησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο, καθώς και άλλες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου αποτελούν διεθνούς σημασίας αναπαραγωγικές αποικίες για τον Μαυροπετρίτη (Falco elenorae), ένα προστατευόμενο είδος μικρόσωμου γερακιού, που μεταναστεύει κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη στη Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο, όπου αναπαράγονται τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού του.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ :
https://www.facebook.com/apochroseis/videos/469936157200169/
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΗΛΙΟΥ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ