Για 2η μέρα συνεχίζεται η παράσταση «Έκτορος Κάθαρσις» στο Αρχαίο θέατρο Μήλου.
«Έκτορος Κάθαρσις» είναι η Ιλιάδα από την πλευρά του Έκτορα. Έχουν απομονωθεί όλοι οι στίχοι, ετεροαναφορικοί ή αυτοαναφορικοί, σχετικά με τον Έκτορα και αποδίδονται με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Το τέλος του τρωικού πολέμου δεν συμπίπτει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με τον νεκρώσιμο νόστο του Έκτορα και τις εκδηλώσεις του πένθους και πόνου που κορυφώνονται με τα ταφικά έθιμα της καύσης και ταφής του τρωικού ήρωα. Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου; Η παράσταση πραγματεύεται την κάθαρση του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου, του ειρηνοποιού, του άνδρα της λευκόχειρης Ανδρομάχης, του πατέρα του Αστυάνακτα, του γιου του Πριάμου και της Εκάβης, του αρχηγού των Τρώων, του αδελφού τού Πάρη, του στοχαστή: «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης.», του Τρώα Ήρωα, του στοργικού, του Φόβου των Αχαιών. Στη μονομαχία με τον Αίαντα ο Έκτορας θαυμάζει την ανδρεία του Σαλαμίνιου. Γενναίος και γενναιόδωρος, χαρίζει το σπαθί του στον Αίαντα και ο Αίας του αντιπροσφέρει την ζώνη του. Είναι η ίδια ζώνη με την οποία ο Αχιλλέας θα σύρει τον νεκρό Τρώα έξω από τα τείχη της Τροίας. Παίγνιο της Αθηνάς, η οποία παραστάθηκε σύμμαχος στον Αχιλλέα, την ώρα της πτώσης του Έκτορα, ο οποίος ξέρει πλέον ότι το τέλος πλησιάζει και αποφασίζει να αγωνιστεί μέχρι θανάτου και ατιμάζεται από τον πανηγυρίζοντα υβριστή. Ο Έκτορας επιδίωξε το αδύνατο, πιστός στο χρέος και έκανε την υπέρβασή του.
Κυρίαρχο στοιχείο της παράστασης θα είναι ο Λόγος, ο Λόγος του Ομήρου, ο πρόγονος του τραγικού Λόγου. Παράλληλα, με την προσέγγιση της ραψωδιακής αφήγησης και της ζωντανής – πρωτότυπης – μουσικής, σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο του αρχαιολογικού χώρου, ο θεατής θα γίνει κοινωνός μιας αναβίωσης της Ομηρικής απόδοσης των σπουδαίων αυτών έργων.
Θα είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της σκοπιάς του Έκτορα, σχετικά με το Ομηρικό έπος – και η «αποκατάσταση» του υποτιμημένου αυτού ήρωα, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τα υψηλά ιδανικά που διέπουν τα Ομηρικά Έπη.
Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΟΜΟΤΕΧΝΟΝ ΑΜΚΕ
Συντελεστές
Δραματολόγος : Κατερίνα Διακουμοπούλου
Μετάφραση : Δημήτρης Μαρωνίτης
Σκηνοθεσία – σύνθεση – ερμηνεία : Δημήτρης Λάλος
Μουσικός-ερμηνευτής : Αλέξης Κωτσόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη : Κρίστελ Καπερώνη
Ενδυματολόγος : Δήμητρα Λιάκουρα
===============
Χρήσιμες πληροφορίες
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Aπαιτείται προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ. Η προκράτηση είναι υποχρεωτική. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/…/ektoros-katharsis…/
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Ημέρες παράστασης: Τρίτη & Τετάρτη 14-15 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου
Ώρα προσέλευσης: 17:30
Ώρα έναρξης: 18:00
Αναλυτικό πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στο http://digitalculture.gov.gr
Το Αρχαίο Θέατρο Μήλου συμπεριλήφθηκε στο Πρόγραμμα “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” έπειτα από εισήγηση του Διεθνούς Κέντρου Χορού και Θεάτρου Μήλου.