Με ανακοίνωσή της η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων υποστηρίζει ότι μετά τη Β’ Φάση Αναπληρωτών, εντοπίζονται 110 εκπαιδευτικά κενά στις Κυκλάδες και 2300 χαμένες διδακτικές ώρες την εβδομάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Αρχές Οκτώβρη, λίγο μετά τη β΄φάση προσλήψεων αναπληρωτών και η “κανονικότητα” την οποία επικαλέστηκε η Υπουργός Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων, στις Κυκλάδες “μεταφράζεται” σε 110 κενά εκπαιδευτικών και 2300 χαμένες εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως σε γενική και ειδική αγωγή. Ενδεικτικά σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν καθηγητές για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (μόνο στο ΓΕΛ Μυκόνου λείπουν τρεις φιλόλογοι ενώ και το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Οικονομίας δεν διδάσκεται λόγω έλλειψης καθηγητή), ενώ γενικότερα και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν κενά που δημιουργούν σοβαρά εκπαιδευτικά κενά και μορφωτικές ελλείψεις για τους μαθητές μας…
Παράλληλα είναι τραγικό το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά με σοβαρές ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες που δεν έχουν καμία υποστήριξη στο σχολείο, καθώς δεν έχουν προσληφθεί καθηγητές για την παράλληλη στήριξη. Συγκεκριμένα υπάρχουν περιπτώσεις που μαθητές με ειδικές ανάγκες δεν έρχονται στο σχολείο αφού δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξειδικευμένος καθηγητής.
Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται ότι η Παιδεία δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του σημερινής κυβέρνησης ενώ μνημονίων η υποβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, των καλλιτεχνικών και της πληροφορικής, έχει ως αποτέλεσμα σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων , τα μαθήματα αυτά να διδάσκονται ελάχιστα ή και καθόλου. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά η εκπαίδευση και οι μαθητές μας στη νησιωτική Ελλάδα βιώνουν τον αποκλεισμό από τη πρόσβαση στη γνώση και ιδιαίτερα από τα ειδικά μαθήματα αυτά που προωθούν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
Τη στιγμή λοιπόν που Υπουργός Παιδείας και κυβέρνηση επιχειρούν , με αυταρχισμό και επιθετικότητα, να εφαρμόσουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα της «Εσωτερικής Αξιολόγησης» στα σχολεία, το οποίο αναμένεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο Δημόσιο σχολείο το ίδιο το Υπουργείο και η Υπουργός αξιολογούνται ως… «μετεξεταστέοι» και ακατάλληλοι.
Τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά και οι σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευση μπορούν να λυθούν μόνο με ένα τρόπο: ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΜΕΣΑ.
Οι εκπαιδευτικές ανάγκες όμως δεν υπολογίζονται με βάση τις ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς ούτε με το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.
Απέναντι σε όλους τους σχεδιασμούς για ένα “φτηνό” και υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο της αντίστασης. Ο κόσμος της εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι και οι γονείς θα υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάθε πολιτικό σχεδιασμό που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Κάλυψη όλων των κενών και των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών μας.
Άμεσα μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών
20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια!
Κάλυψη όλων των κενών στα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης.
Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο | ||
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Παπαδημητρίου |
Η Γενική Γραμματέας
Σοφία Κουτίδου |