«Η Κίμωλος καταναλώνει 2 MW και καλύπτει όλες τις ανάγκες της ακόμη και τον Αύγουστο με τους επισκέπτες. Η δημιουργία Πάρκου στο νησί μας και στην Πολύαιγο όπου θα παράγει 150 MW είναι κάτι που θα βλάψει το περιβάλλον και είμαστε αντίθετοι» λέει ο δήμαρχος του νησιού. Ο Κωνσταντίνος Βεντούρης τονίζει πως ανεμογεννήτριες 100 μέτρων θα καταστρέψουν τουριστικά την Κίμωλο, καθώς το νησί είναι παρθένο και ο επισκέπτης το επιλέγει επειδή θέλει να ζήσει κάτι διαφορετικό, που μόνο η Κίμωλος προσφέρει.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Πως βλέπετε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα με την πανδημία; Θα έλεγε κανείς ότι είστε ένα covid free νησί, πώς βλέπουν οι κάτοικοι τις Κιμώλου όλα αυτά που συμβαίνουν στις μεγάλες πόλεις;
Είναι κάτι το οποίο πραγματικά μας ανησυχεί παρόλο που εμείς αισθανόμαστε ασφαλείς όσο μπορούμε να είμαστε, γιατί είναι κάτι που δεν μπορείς να προστατευτείς 100%. Ειδικά στη χειμωνιάτικη απομόνωση των νησιών μας μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα ώστε να μην έχουμε πιθανότητες να μολυνθούμε από τον ιό. Βέβαια στις μεγάλες πόλεις υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι και οι οικογένειες μας στις μεγάλες πόλεις και φυσικά ανησυχούμε γιατί υπάρχουν πολλοί από την Κίμωλο στον Πειραιά και στην Αθήνα, οπότε υπάρχει ανησυχία.
Υπάρχει ανησυχία, ωστόσο η ζωή εκεί δεν έχει αυτό τον ρυθμό της ανησυχίας, του φόβου όλο αυτό το πράγμα που βιώνουν οι συμπολίτες μας στις μεγάλες πόλεις.
Βέβαια. Το θέμα είναι ότι σήμερα είναι πιο ήρεμα τα μέτρα και σίγουρα μπορείς να είσαι πιο άνετος αλλά και εδώ φοβάται ο κόσμος γιατί ένα νησί όπως καταλαβαίνετε δεν έχει τις υποδομές των πόλεων.
Έχετε πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, ίσως και από τα μεγαλύτερα στην χώρα.
Συμμετείχαν πολλοί και μάλιστα τώρα τέλος του μήνα θα γίνει και η τρίτη δόση και φυσικά έχουμε προσκαλέσει και αυτούς που δεν έχουν κάνει ακόμα για διάφορους λόγους και την πρώτη. Πράγματι η συμμετοχή τους είναι πολύ ικανοποιητική, έχουμε πιάσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γιατί στην πραγματικότητα μπορεί να είναι γύρω στους 900 κατοίκους αλλά ο μόνιμος πληθυσμός κυμαίνεται ανάλογα την χρονιά στους 600 -650 κατοίκους περίπου. Οπότε έχουμε πιάσει ένα 80 με 90 % περίπου.
Πραγματικά πολύ υψηλό ποσοστό. Τώρα είναι η περίοδος της απογραφής. Η τελευταία μέτρηση είχε γίνει πριν 10 χρόνια. Ως ενεργός πολίτης και δήμαρχος ποιές ενδεχομένως να είναι οι αλλαγές της προηγούμενης απογραφής του πληθυσμού σε σχέση με τώρα; Ενδεχομένως να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων, να έχει μειωθεί ο πληθυσμός, τι αντιλαμβάνεστε εσείς;
Η Κίμωλος είναι ένα νησί που είναι μοιρασμένος ο πληθυσμός της και όχι τώρα αλλά από προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα νησί που οι οικονομικές δραστηριότητες ήταν περιορισμένες τα προηγούμενα χρόνια, τώρα προσπαθούμε να το αναπτύξουμε τουριστικά αξιοποιώντας αυτό που έχουμε χωρίς να χαλάσουμε τίποτα. Έχουμε καταφέρει και έχουμε μεγαλώσει αρκετά τη σεζόν και υπάρχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα πάνω στο νησί αν και αυτή είναι εποχιακή. Ο στόχος που έχουμε βάλει είναι να είναι από Απρίλιο μέχρι Οκτώβρη. Δεν τα έχουμε καταφέρει λόγω της πανδημίας αλλά ήταν μια αρκετά ικανοποιητική χρονιά από ό,τι ήταν παλιότερα. Ο πληθυσμός είναι μοιρασμένος, σίγουρα θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη χρονιά όσον αφορά τους μόνιμους κατοίκους. Σας είπα και νωρίτερα η καταμέτρηση που κάνουμε εμείς εδώ έχω δει ότι κυμαίνεται ανάλογα την χρονιά. Τώρα είμαστε κάπου 700 γιατί μείναμε αρκετοί στο νησί λόγω της πανδημίας. φέτος θεωρώ θα είναι λίγο λιγότεροι, γύρω στους 600 κατοίκους. Αυτός είναι ο πραγματικός μόνιμος πληθυσμός, γιατί είναι πολλοί που δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι στην Κίμωλο αλλά μένουν πολύ μεγάλο διάστημα στις μεγάλες πόλεις.
Λάβατε μέρος και εσείς στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τις ανεμογεννήτριες. Το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό κύριε Βεντούρη, η δική σας η θέση είναι σαφής. Πως βλέπετε να εξελίσσεται αυτό το θέμα, διότι από την άλλη καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια ώθηση στο να δημιουργηθούν αιολικά πάρκα σε πολλά νησιά.
Το τουριστικό προϊόν κινδυνεύει από αυτήν την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στα νησιά μας. Οποιος έρχεται σε εμάς θέλει να επισκεφτεί ένα νησί που σε πηγαίνει σε μια πίσω εποχή. Όταν πριν από χρόνια, το 2000 περίπου, στη Σέριφο ήταν να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες έλεγα «τι είναι πια αυτό που θα διαφοροποιηθεί;». Όταν όμως μου έφεραν τη μακέτα και την είδα, παρατήρησα ένα άλλο νησί, με ό,τι συνεπάγεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεν μιλάμε μόνο ότι οπτικά είναι κάτι άλλο, μιλάμε για δρόμους, μιλάμε για τεράστιες ανεμογεννήτριες που κάποιοι συνάδελφοι τις αποκαλούν βιομηχανικές. Δεν ξέρω πώς θα τις αποκαλέσουμε όταν οι ανεμογεννήτριες είναι 3 MV και ξεπερνάνε κατά πολύ τα 100 μέτρα ύψος και όταν αυτή τη στιγμή στην Κίμωλο έχουμε κατανάλωση 2 MV άντε το πολύ 3 να έχουμε τον Αύγουστο. Σημαίνει ότι με μια ανεμογεννήτρια καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες και δεν είμαστε παράλογοι. Εχουμε 2 MV, αυτή είναι η κατανάλωσή μας, και ξαφνικά να θέλουμε να βάλουν στη διοικητική περιφέρεια της Κιμώλου, 150MV! Αυτό το τεράστιο αιολικό πάρκο είναι αλλοίωση των νησιών μας. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να το ξανασχεδιάσουν. Εμείς σαν Κίμωλος έχουμε ήδη προχωρήσει, έχουμε πάει και στην Ευρωπαϊκή ένωση, έχουμε ενταχθεί στα προστατευόμενα νησιά -η Σίκινος και η Κίμωλος είναι από τις Κυκλάδες. Πρέπει να μπορέσουμε να τα θωρακίσουμε και να αποφύγουμε αυτή την παράλογη ανάπτυξη των τεράστιων αιολικών πάρκων.
Υπάρχει η διάθεση από πλευράς πολιτείας να σας ακούσει;
Δεν νομίζω μέχρι τώρα. Για αυτό και γίνονται όλες αυτές οι ενέργειες από την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού και προσπαθούμε να δώσουμε και να καταλάβουν ότι αυτό θα είναι ζημιά. Εμείς για αυτό επιμένουμε. Σε τόσο μικρά μέρη αυτό θα είναι καταστροφή. Έρχεται επισκέπτης εδώ και βλέπει ένα νησί παρθένο, ένα νησί αυθεντικό, ένα νησί που σε πάει σε μια πίσω εποχή. Είναι κάτι διαφορετικό από τον τόπο που μένει και αυτό είναι που ζητάει και το επισκέπτεται συχνά, ένας επαναλαμβανόμενος τουρισμός.
Κλείνοντας την συζήτησή μας θα ήθελα να σας ρωτήσω τι γίνεται με το αγροτικό ιατρείο, πώς θα περάσει ο χειμώνας σε θέματα υγείας;
Το κομμάτι του να προστατευτούμε από τον covid το έχουμε πετύχει αλλά υπάρχουν και τα άλλα προβλήματα υγείας. Το ιατρείο μας είναι στελεχωμένο με δύο αγροτικούς γιατρούς και με νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό που διεκδικούμε τώρα είναι κάποια στιγμή να μπορέσουμε να στελεχωθεί και με έναν επιστήμονα γενικής ιατρικής. Αν υπάρξει και αυτός ο γιατρός τα πράγματα θα είναι αρκετά ικανοποιητικά για το νησί μας και θα αισθάνονται οι κάτοικοι ασφαλείς. Υπάρχει το ελικοδρόμιο, υπάρχει το φαρμακείο, ασθενοφόρο καινούριο -το μόνο που θέλουμε να πετύχουμε κάποια στιγμή είναι να έχουμε έναν γιατρό γενικής ιατρικής.