Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού, στα πλαίσια της ευαισθησίας του σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και έχοντας σαν γνώμονα την ουσιαστική κατάρτιση όσων το δυνατό περισσότερων στα θέματα Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης, οργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ετήσια εκπαίδευση της εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, χθες και σήμερα, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2021 στον Λιμένα των Καταπόλων.
Συνεργάτης στο εγχείρημα ήταν η εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για αντίστοιχα θέματα “ΜΕΤΟΠΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ” την οποία εμπιστευόμαστε τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό. Η εκπαίδευση περιελάβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στα πλαίσια του δεύτερου εκτελέστηκε και άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.
Η θεωρητική εκπαίδευση διεξήχθη την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίουστην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του ΔημαρχείουΑμοργού, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον COVID-19. Κατά τη διάρκειά της, αναλύθηκαν πολλά θέματα εκ των οποίων τα κυριότερα αφορούσαν στα πιθανά σενάρια διαρροής ρυπογόνων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον και στις μεθόδους αντιμετώπισης που συνιστώνται ανάλογα με το είδος του περιστατικού, με την σωστή επιλογή των αντιρρυπαντικών υλικών και μέσων από αυτά που διαθέτει το ΔΛΤ Αμοργού, προκειμένου η αντιμετώπιση της όποιας ρύπανσης να γίνει σωστά και γρήγορα. Επίσης δόθηκε πρόβλημα υποτιθέμενης ρύπανσης σε άσκηση επί χάρτου για την επίλυση του οποίου παρουσίασαν οι συμμετέχοντες την άποψη τους για την καλύτερη αξιοποίηση του συνόλου του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού του ΔΛΤ Αμοργού και προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης σε άλλη εγχώρια λιμενική εγκατάσταση.
Σε συνέχεια των όσων είχαν αναλυθεί κατά τη θεωρητική εκπαίδευση, την επομένη, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα η πρακτική εκπαίδευση της Εθελοντικής Ομάδας Αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ. Αμοργού, στον Λιμένα Καταπόλων. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν 2 μέλη του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Αμοργού, στελέχη του Λιμενικού Τμήματος Καταπόλων, η Αντιδήμαρχος Πόπη Δεσποτίδου, επαγγελματίες αλιείς, καβοδέτες, μέλη της ΕΔΟΚ, και άλλοι εθελοντές.
Αρχικώς, έγινε παρουσίαση του εξοπλισμού που έχουμε στη διάθεση μας και εξηγήθηκε η χρησιμότητα του και ο σωστός τρόπος χρήσης του καθενός υλικού ξεχωριστά, από αυτά που διαθέτουμε, σε περίπτωση ατυχούς συμβάντος θαλάσσιας ρύπανσης.
Στη συνεχεία οργανώθηκε και εκτελέστηκε η άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, το σενάριο της οποίας προέβλεπε διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων από άγνωστοπλοίο, μάλλον διερχόμενο, η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένο σημείο, στο Λιμένα Καταπόλων.
Αμέσως αποφασίστηκε η παρέαση και η αγκυροβόληση 150 μέτρων πλωτών φραγμάτων, με στόχο τον εγκλωβισμό της υποτιθέμενης θαλάσσιας ρύπανσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Λιμενικού Τμήματος Καταπόλων και των Επαγγελματιών Αλιέων ήταν καθοριστική, αφού εκτός του προσωπικού που συμμετείχε, αφενός τα στελέχη του Λιμενικού Τμήματος διέθεσαν και κατάλληλο όχημα για την έλξη της μπαγκαζιέρας του Δ.Λ.Τ και αφετέρου οι επαγγελματίες αλιείς διέθεσαν κατάλληλο σκάφος για την έλξη του πλωτού φράγματος και για την απαραίτητη επιχειρησιακή αγκυροβόληση του εντός της θαλάσσιας περιοχής ευθύνης του ΔΛΤ.