«Επί της ουσίας ο Δημήτρης Λιανός κι ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος συμφωνούν στη διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι χρειάζεται ένας κρατικός μηχανισμός που να διαχειρίζεται τα απορρίμματα, να βάζει σε προτεραιότητα και τις ανάγκες του κόσμου και να μην λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών» αναφέρει ο Δημήτρης Κορρές. Ο σύμβουλος κοινότητας Κορωνίδας Νάξου Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου μίλησε και για το θέμα της μπασκέτας στο δημοτικό σχολείο Κωμιακής: «Εκτός από το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στην άκρη του γηπέδου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τραυματισμού κάποιου μαθητή, καθώς έχει σηκωθεί το πάτωμα σε σχέση με την υπόλοιποι αυλή, αλλά και εφάπτεται με τον τοίχο ακριβώς από πίσω».
Δημήτρης Κορρές
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Την επόμενη εβδομάδα κύριε Κορρέ, έρχεται στην Νάξο ο περιφερειάρχης για το θέμα του ΦΟΔΣΑ. Ένα νησί ανάστατο με αυτό το θέμα, με τις αποφάσεις του δημάρχου, με το πισωγύρισμα που τον κατηγορεί η περιφερειακή αρχή. Από την άλλη φαίνεται ότι παραμένει ένα θέμα άλυτο. Η δική σας θέση πάνω σε αυτό ποιά είναι;
Εμείς έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα -μαζί και ο σύμβουλός μας Γιάννης Κορρές, για το πως βλέπουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων γενικότερα και ότι χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός κεντρικά, με ευθύνη του κράτους. Τώρα από εκεί και πέρα θα δούμε και το θέμα αυτό.
Εσείς συμφωνείτε με τους χειρισμούς του Δημάρχου; Το ρωτώ αυτό γιατί είστε ένας άνθρωπος που ζει στην Νάξο, γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν σχέση με τα απορρίμματα. Η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος και η ρήξη με την περιφερειακή αρχή του Νοτίου Αιγαίου τι σας προκαλεί;
Καταρχάς σε σχέση με τη ρήξη θεωρώ ότι επί της ουσίας είναι για τα μάτια του κόσμου. Στην πολιτική την οποία ακολουθείται και από την δημοτική αρχή και από την περιφερειακή αρχή, υπάρχει συμφωνία. Συμφωνούν επί της ουσίας ότι τα απορρίμματα πρέπει να δίνονται προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες για να εξασφαλίζουν κέρδος. Για να μπορέσει να υπάρχει μια σωστή διαχείριση και των απορριμμάτων και άλλων ζητημάτων χρειάζεται ένας ειδικός κρατικός σχεδιασμός ο οποίος θα βάζει και τις ανάγκες του κόσμου, θα τις καλύπτει και δεν θα λειτουργεί όλο αυτό με γνώμονα το να κερδίζουν κάποιοι χρήματα ή δεν ξέρω τι άλλο. Δηλαδή δεν θα λειτουργεί προς όφελος κάποιων μεγάλων επιχειρηματιών.
Προς όφελος των κατοίκων θα είναι όμως;
Εάν γίνει με αυτό τον τρόπο που λέμε και στην συσπείρωση και στο ΚΚΕ, θα είναι προς όφελος των κατοίκων ξεκάθαρα. Να υπάρχει κρατικός σχεδιασμός, να είναι κρατική η ευθύνη. Δεν μπορεί να δίνονται όλα αυτά σε ιδιώτες. Έχουμε παραδείγματα και από την υπόλοιπη Ελλάδα και σε άλλα ζητήματα, τι γίνεται όταν μπλέκεται το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσα σε τέτοιους τομείς και το πως υποβαθμίζονται οι ανάγκες του κόσμου και οι υπηρεσίες. Το βλέπουμε και με την ΔΕΗ και με άλλα πράγματα το πόσο υποβαθμίζονται όλα αυτά γιατί λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.
Μια και είπατε για υποβάθμιση, εγώ έχω την εντύπωση ότι υπάρχει ένας αγώνας για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα της υγείας των νησιωτών μας, ωστόσο φαίνεται τουλάχιστον και με την πανδημία πόσο έχουν επιβαρυνθεί τα νοσοκομεία και της Νάξου και της Σύρου.
Φυσικά, η πανδημία ήταν κάτι το οποίο έδειξε ξεκάθαρα τη σαπίλα του ίδιου του συστήματος που ζούμε με το όνομα καπιταλιστικό σύστημα, τη σαπίλα που επιφέρει η δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στον τομέα υγείας. Σήμερα ενώ έπρεπε να υπάρχει πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, κέντρα υγείας με προσωπικό, νοσοκομεία στελεχωμένα, αυτή την στιγμή έχουμε υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Στο νησί έχουμε ένα κέντρο υγείας που δεν έχει τις δυνατότητες που θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει για να καλύπτει τις ανάγκες του λαού στο θέμα της υγείας και βλέπουμε αυτή την στιγμή ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο και μετράμε νεκρούς. Βλέπουμε αυτή την στιγμή ότι οι ΜΕΘ όχι απλά δεν φτάνουν αλλά είναι πια στα όρια όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Και από την άλλη πλευρά η ίδια η κυβέρνηση αρνείται επιτακτικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, δίνει δωράκια στους μεγαλοκλινικάρχες και αρνείται την επίταξη που είναι η μόνη λύση στην παρούσα φάση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και την κατάσταση της πανδημίας. Είναι και το θέμα με το δεύτερο μνημόνιο που κλείσανε τα λοιμωδών σε όλη την Ελλάδα που είναι νοσοκομεία που θα μπορούσαν να καλύψουν και να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις και έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, απαρχαιωμένα μηχανήματα σε πολλά νοσοκομεία όπως και στο δικό μας. Δεν υπάρχει ο εξοπλισμός που θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα να καλύψει ακόμα περισσότερες ανάγκες σε αυτόν τον τόσο βασικό τομέα. Την ίδια στιγμή έχουμε και τα χωριά μας γύρω γύρω που παλεύουν με έναν αγροτικό γιατρό που πολλές φορές και αργεί να έρθει ή και όταν έρθει έχει στην ευθύνη του δύο και τρία και πέντε χωριά. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει όμως δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.
Η Λαϊκή συσπείρωση έφερε στην δημοσιότητα αυτές τις φωτογραφίες για τις οποίες μιλάει όλη η Ελλάδα και αναφέρομαι στο μπάσκετ γιατί πραγματικά αυτό που είδαμε στο δημοτικό σχολείο της Κωμιακής δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Δηλαδή όταν το είδα εγώ νόμιζα ότι ήταν φωτομοντάζ.
Δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Βέβαια εδώ θέλω να πω ότι η όλη συζήτηση όπως την παρακολουθώ και στα σαιτ και σε συζητήσεις που γίνονται ακόμα και με τον ίδιο τον κόσμο, σχετικά με τον χώρο που βρίσκεται η μπασκέτα δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή κάποια ζητήματα. Παρόλα αυτά το σοβαρό θέμα στην υπόθεση είναι η επικινδυνότητα που υπάρχει εξαιτίας αυτής της κατασκευής. Σε αυτό το σημείο έπρεπε να πέσει μπετόν ώστε να ευθυγραμμισθεί το σημείο που αποφάσισαν να κάνουν γήπεδο γιατί όλο το προαύλιο είναι σαν χωράφι με μπετόν, με πολλές λακκούβες και επικίνδυνο. Το σημείο έχει σηκωθεί περίπου 10 πόντους, είναι πάνω στη γωνία του κτηρίου και ήδη έχουμε μαρτυρίες από 2-3 γονείς που τα παιδιά τους έχουν σκοντάψει στο συγκεκριμένο σημείο και έχουν πέσει κάτω. Εδώ μιλάμε για μικρά παιδάκια που τρέχουν ανεξέλεγκτα και αυτό δημιουργεί ήδη τεράστια επικινδυνότητα για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών από τη μπασκέτα που είναι κολλημένη στον τοίχο. Αν παρατηρήσετε τις φωτογραφίες που έστειλα, θα δείτε ότι στον τοίχο στους περίπου 50 πόντους κάνει και μια γωνία που αυτό είναι ακόμα χειρότερο και η δικαιολογία είναι ότι προϋπήρχε η μπασκέτα και περιμένουμε τις καινούριες. Διάβασα σε ένα σχόλιο κάποιου από την δημοτική αρχή ότι εάν έμενε η συγκεκριμένη μπασκέτα θα χαλούσε το ειδικό υλικό που έχει πέσει κάτω. Μπετόν είναι καταρχάς και έτσι κι αλλιώς για να βγει αυτή η μπασκέτα θα το χαλάσουν γιατί θα πρέπει να κόψουνε το σίδερο και θα μείνει το σίδερο εκεί, όπως έχουν μείνει και οι λακκούβες από την παιδική χαρά που υπήρχε στον χώρο του σχολείου και τις αφαιρέσανε και έχουν μείνει έτσι και είναι επικίνδυνες.
Όταν το είδαν αυτό τι είπανε; Πραγματικά μου κάνει εντύπωση! Βλέπω στην φωτογραφία το έργο και είναι δικαιούχος ο Δήμος Νάξου. Κάποιος μηχανικός το είχε αναλάβει. Όταν το τελειώσανε δεν είδαν ότι αυτή η μπασκέτα κοντεύει να βγει έξω από το γήπεδο, τι είπαν;
Συγκεκριμένα είναι στο μισό μέτρο από το σκαλοπάτι που λέγαμε πριν. Προσωπικά δεν μίλησα με κάποιον. Το μόνο που διάβασα σε ένα σχόλιο μέσα στα social media ήταν αυτό που κάποιος εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής σχολιάζοντας το άρθρο είπε ότι την μπασκέτα την αφήσαμε προσωρινά στο σημείο για να έχουν τα παιδιά να παίζουν και περιμένουμε τις καινούριες και δεν αφήσαμε αυτή γιατί θα χαλάσει το υλικό που έχει πέσει κάτω αν φύγει αυτή. Βέβαια ξαναλέω ότι για να αφαιρεθεί αυτή έτσι κι αλλιώς θα χαλάσουν το υλικό για να κόψουν το σίδερο. Τη συγκεκριμένη μπασκέτα την έθαψαν μέσα στο μπετόν. Δεν κοίταξαν καν να αφήσουν κάποιο κενό ώστε να βγει αυτή και να τοποθετηθεί στη σωστή θέση η καινούρια. Επειδή έχουμε φάει με το κουτάλι το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», μας δημιουργεί και ανησυχία το αν θα μείνει μόνιμα αυτό το πράγμα εδώ. Αλλά εκεί που πρέπει να σταθούμε είναι το θέμα της ασφάλειας των παιδιών και στο συγκεκριμένο σχολείο έχουν γίνει και άλλα έκτροπα. Για παράδειγμα όταν ζητούσαμε να φτιαχτεί ένα κάγκελο περιμετρικά του σχολείου επειδή από κάτω στο προαύλιο υπάρχει μεγάλο ύψος, είχαμε και ένα περιστατικό ένα καλοκαίρι με ένα παιδί που είχε πέσει από κάτω και κόντεψε να χτυπήσει σοβαρά, η επιλογή που έκανε η δημοτική αρχή τότε, που η τωρινή είναι η συνέχεια της τότε, ήταν να βάλει περιμετρικά του προαύλιου χώρου συρματόπλεγμα, λες και θα μάντριζε κατσίκια και έχει δεθεί πάνω στους στύλους που έβαλαν περιμετρικά του προαυλίου με απλά σύρματα τα οποία εξέχουν οι άκρες τους και ένα παιδί που μπορεί να αποφασίσει να ανέβει πάνω στο πεζουλάκι που είναι τα συρματοπλέγματα μπορεί εύκολα να τραυματιστεί. Αυτά τα έχουμε επισημάνει από τότε και εγώ ως τότε πρόεδρος. Παρόλα αυτά, παραμένουν και ήρθε και αυτό με την μπασκέτα σαν το κερασάκι στην τούρτα.