Στην Αμοργό δε χιονίζει συχνά και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο κρατικός φορέας (δημοτικός και Περιφέρεια) να μην έχουν τον βαθμό ετοιμότητας που χρειάζεται. Όπως άλλωστε αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του νησιού Κώστας Γρίσπος «δεν είχαμε αλάτι για το χιόνι, θα έπρεπε να έχει γίνει ένας καλύτερος προγραμματισμός τον Σεπτέμβριο. Τρεις μέρες το λιμάνι ήταν κομμένο και έπρεπε να μεταφέρουμε ανθρώπους που είχαν προβλήματα υγείας».
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Η κατάσταση αυτή που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες με το έντονο καιρικό φαινόμενο Ελπίδα, έδειξε ότι όλο και περισσότερο χρειαζόμαστε την ανάγκη για περισσότερα μέτρα και σίγουρα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητες και σε άλλους τομείς πλην του τουρισμού.
Όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους δηλαδή δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω την τοπική κοινωνία για να προχωρήσουμε μόνο στον τουρισμό, γιατί αν τον χειμώνα έχουμε κακοκαιρίες με έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σωστά, δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες καταστάσεις σωστά. Οπότε πιστεύω ότι το ένα με το άλλο είναι αλυσίδα.
Η Αμοργός ήταν έτοιμη σε όλη αυτή την δοκιμασία; Τη μια είναι ο χιονιάς την άλλη είναι οι βροχές. Είναι έτοιμα τα νησιά ή έχουμε αφεθεί σε κάτι που λέμε ότι στις Κυκλάδες δεν έχει κακό καιρό και ξαφνιαζόμαστε όταν φτάνει στα 103 χιλιοστά η βροχόπτωση; Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός -για να το πω γενικότερα- να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα;
Πιστεύω ότι στην Αμοργό τουλάχιστον, παρόλο που ήταν έντονα τα καιρικά φαινόμενα, λειτουργήσαμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο όλες τις μέρες με την βοήθεια βέβαια της πολιτικής προστασίας στο επαρχείο της Περιφέρειας που μας στήριξε με τα προγράμματα και με κάποιους εργολάβους εδώ αρμόδιους για τα καιρικά φαινόμενα αυτά, και με τα δικά μας μηχανήματα τα οποία δεν είναι πάρα πολλά, δουλέψανε οι δημοτικοί υπάλληλοι παραπάνω από αυτό που αντέχουν για να ανταπεξέλθουν. Αλλά γενικότερα πιστεύω ότι στα νησιά δεν είμαστε έτοιμοι. Για παράδειγμα εμείς στην Αμοργό δεν είχαμε αλάτι, δεν μπορείς να μας λες προμηθευτείτε αλάτι δύο μέρες πριν. Θα πρέπει να γίνεται ένας καλός προγραμματισμός. Ίσως από το Σεπτέμβριο ειδικά τώρα που βλέπουμε ότι και πέρσι αλλά και φέτος είχαμε χιόνια. Το λιμάνι Κατάπολα και Αιγιάλη ήταν κομμένα, πήγαμε 4 το πρωί να ανοίξουμε την Αιγιάλη προς Κατάπολα για να φύγει το καράβι και να μπορέσουν να επιβιβαστούν κάποιοι άνθρωποι που είχαν θέματα υγείας. Οπότε θα πρέπει να υπάρχει ένας καλός συντονισμός από τον Σεπτέμβριο και ας μη τα χρειαστούμε ποτέ.
Ο λόγος που η Αμοργός δεν είχε προμηθευτεί αλάτι ποιος ήταν;
Αλάτι δεν είχαμε γιατί όταν μας ειδοποιήσανε για τα καιρικά φαινόμενα, ήδη είχαν ξεκινήσει. Δεν είχαμε τον χρόνο να παραγγείλουμε αλάτι.
Ρωτώ στο πλαίσιο της προστασίας και της πρόληψης, δεν έπρεπε να είχε γίνει κάτι; Γιατί βλέπουμε ότι τα φαινόμενα το χειμώνα μπορεί να είναι έντονα, χιόνια τον χειμώνα, το καλοκαίρι καύσωνες, ίσως θα πρέπει αυτό να ενεργοποιήσει διαφορετικά την πολιτική προστασία;
Πιστεύω και εγώ αυτό που λέτε, ότι όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική προστασία και είμαστε υπεύθυνοι ο καθένας στον τομέα του στο νησί του και στην περιφέρεια του, θα πρέπει να μαζευόμαστε από τον Σεπτέμβριο να κάνουμε έναν πιο σωστό συντονισμό και να είμαστε πιο έτοιμοι. Γιατί εμείς είχαμε έντονες χιονοπτώσεις στο βουνό αλλά ήταν εκεί όλο το εικοσιτετράωρο κάποια μηχανήματα για να μπορούν να ανοίγουν το βουνό γιατί ο δρόμος από Αιγιάλη στα Κατάπολα περνάει από το βουνό για να φτάσει και στο Κέντρο Υγείας. Δηλαδή αν κάτι γίνει το βράδυ κάποιος δεν μπορεί να πάει στο κέντρο υγείας οπότε έπρεπε να δουλέψουμε λίγο παραπάνω από το κανονικό ώστε να έχουμε τον δρόμο ανοιχτό. Το άλλο είναι ότι τα λιμάνια λειτουργούν μια το ένα και μια το άλλο, οπότε θα έπρεπε να έρθουν από τα Κατάπολα στην Αιγιάλη για να φύγουν και το αντίστροφο. Οπότε και για αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να δουλέψουμε πολύ καλά ώστε να είναι ο δρόμος στο επαρχιακό δίκτυο ανοιχτός.
Κατά την γνώμη σας την επόμενη φορά που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο τι θα πρέπει να έχει αλλάξει στην Αμοργό έτσι ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα;
Θα πρέπει να γίνει μια σωστή πρόληψη, να ξεκινήσουν να γίνονται μελέτες στα ρέματα που υπάρχουν στις περιοχές μας, γιατί τα έχουμε ξεχασμένα τον τελευταίο καιρό -επειδή δεν γίνονται μεγάλες βροχοπτώσεις- για να μη κάνουν ζημιές σε χωράφια, καλλιέργειες και σπίτια.
Ενημέρωση των πολιτών για τα φαινόμενα υπήρχε έτσι ώστε να μην κυκλοφορήσουν χωρίς κάποιο σημαντικό λόγο;
Ναι. Και ο δήμαρχος αλλά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου καθημερινά και με πάρα πολλές συνεχόμενες ανακοινώσεις ενημερώνανε τον κόσμο, έπαιρναν πληροφορίες από εμάς που είμασταν έξω, πού είναι κλειστά, πού είναι ανοιχτά και πιστεύω ότι ανά δύο τρείς ώρες υπήρχαν συνεχόμενες ανακοινώσεις όλο το 24ωρο για το αν είναι ανοιχτοί οι δρόμοι, αν έχουν απεγκλωβιστεί, αν τα ρέματα που έχουν κατέβει έχουν σταματήσει να τρέχουν και μπορεί να γίνει η διέλευση. Σωστή πληροφόρηση υπήρχε. Και φυσικά να ευχαριστήσω και την Περιφέρεια που ήρθαν μετά τα καιρικά φαινόμενα και μας στηρίζουν οικονομικά γιατί είμαστε μικρός δήμος και δεν έχουμε μεγάλα κεφάλαια για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις οικονομικές δυσκολίες. Η περιφέρεια είναι κοντά μας και θα βοηθήσει όπως μας έχει υποσχεθεί και για τον καθαρισμό των ρεμάτων.