Παρέμβαση του Φιλήμονα Ζαννετίδη για την στάση του δημάρχου Νάξου στο ζήτημα του ΦΟΔΣΑ. Ο προεδρεύων του Περιφερειακού Συμβουλίου και αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τόνισε την ανάγκη να επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές στο ζήτημα της αντιπαράθεσης του Γιώργου Χατζημάρκου με τον δήμαρχο της Νάξου Δημήτρη Λιανό, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον του νησιού. Μια ακόμη φωνή, στέλνει μήνυμα προς τον Δημήτρη Λιανό για το σοβαρό αυτό θέμα που αντιμετωπίζει το νησί.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Είναι γεγονός οι αυξήσεις στα κόστη του πρωτογενούς τομέα. Εσείς, ως πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος στο κομμάτι του αγροτικού τομέα, τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει για να ανακουφίσουμε τους αγρότες από αυτό το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής;
Πράγματι η ακρίβεια -ιδιαίτερα εδώ στα νησιά- των προϊόντων, των κτηνοτροφών, των εφοδίων των αγροτών είναι πολύ πιο ακριβά από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Αυτό συνεχώς το αναδεικνύουμε όλα τα χρόνια. Ιδιαίτερα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, φάνηκε το πρόβλημα. Συνεχώς λοιπόν το αναδεικνύουμε ως περιφερειακή αρχή και εγγράφως και σε παραστάσεις και σε συνεντεύξεις και σε δελτία τύπου, το θέμα αυτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιες αποφάσεις από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στο 6% από το 13%, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους νέους αγρότες, συνεταιρισμένους, σε ομάδες παραγωγών -ως ένα πρώτο μέτρο. Βέβαια με αυτόν το τρόπο δεν λύνει το θέμα, δεν ανακουφίζει τους αγρότες. Εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε και μάλιστα την προηγούμενη Παρασκευή που ήμουν στην Αθήνα, πήγα στο υπουργείο, είχα αυτή την συζήτηση με την κυρία Καλογήρου και όχι μόνο. Ετοιμάζονται να ανακοινώσουν κάποια μέτρα το επόμενο διάστημα προκειμένου να ανακουφιστεί ο τομέας αυτός που έχει πληγεί και ιδιαίτερα στα νησιά. Εμείς αναδεικνύουμε πάντα τη νησιωτικότητα, περιμένουμε την επιστροφή ως μάνα εξ ουρανού των μειωμένων συντελεστών, αν μπορεί να γίνει πριν το 2025 όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το εξετάζουν, το περιμένουμε. Αυτό θα ήταν ένα μέτρο ανακούφισης εδώ στα νησιά μας και θα φαινόταν στην τσέπη του καταναλωτή.
Κάποιοι αγρότες λένε ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος και θα σταματήσουν την παραγωγή γιατί δεν τους συμφέρει. Δεν είναι ότι δεν θέλουν να το κάνουν αλλά είναι τέτοιο το κόστος. Μου λέγανε μάλιστα για ένα φυτοφάρμακο το οποίο από 15- 20 ευρώ έχει πάει στα 40 ευρώ το τσουβάλι. Και μην πούμε για το νερό, για το ρεύμα. Βλέπετε να υπάρχουν στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες παραγωγοί οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο;
Βεβαίως. Δίκιο έχουν οι αγρότες. Το αναγνωρίζουμε και πριν τις κινητοποιήσεις, γιατί είχαμε και κινητοποιήσεις στη Ρόδο ιδιαίτερα. Αναγνωρίσαμε τα θέματα των αγροτών όλα. Μεταφέραμε στην κυβέρνηση το θέμα, γιατί δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να λύσει η περιφέρεια και φοβάμαι ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης ούτε η κυβέρνηση μπορεί να πάρει ριζικά μέτρα καταστολής της ακρίβειας. Είναι ένα θέμα της Ευρωπαϊκής επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καθίσουν τα κράτη και να δουν τι γίνεται με την ενεργειακή κρίση, διότι είναι η αιτία που έχουν εκτιναχτεί οι τιμές και στα καύσιμα με συνέπεια όλα τα υπόλοιπα προϊόντα όπως οι ζωοτροφές και τα κτηνοτροφικά εφόδια να φτάσουν στα ύψη. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και θα δούμε. Πάντως δεν είναι θέμα που μπορεί από μόνη της η κυβέρνηση να λύσει. Είναι θέμα Ευρωπαϊκό.
Πολλαπλασιάζεται στη νησιωτική Ελλάδα…
Ε ναι, ιδιαίτερα. Και αυτό το έχουμε αναδείξει. Με παραδείγματα έχουμε πάει στο υπουργείο, με τις ζωοτροφές πόσο στοιχίζουν στο κάθε νησί σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Και να σας πω ένα παράδειγμα. Το καλαμπόκι συγκεκριμένα, το τσουβάλι των 30 κιλών στο Καστελόριζο και στην Σύμη θα το βρεις από 19 έως 20 ευρώ και στην ηπειρωτική χώρα από 7 μέχρι 10 ευρώ το πολύ. Είναι τεράστιες οι διαφορές. Και το θέμα είναι ότι υπάρχει και επιδότηση στις μεταφορές. Επιδότηση ζωοτροφών που έτσι όπως είναι η ρύθμιση δεν φτάνει στην τσέπη του καταναλωτή. Δεν το βλέπει καν ο καταναλωτής. Όλα αυτά έχουν μπει σε μια τροχιά συζητήσεων, τα αναδεικνύουμε με το υπουργείο και πιστεύω το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις.
Αυτή ήταν η μια όψη του νομίσματος, η άλλη είναι ότι η Αιγαιοπελαγίτικη γη παράγει αυτά τα υπέροχα προϊόντα τα οποία είδαμε και στην EXROTROF, ήσασταν και εσείς εκεί. Η εικόνα που αποκομίσατε κύριε Ζαννετίδη;
Το αισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπει ο πρωτογενής τομέας και οι παραγωγοί που ασχολούνται με την γη και την κτηνοτροφία είναι ότι είμαστε εδώ, συνεχίζουμε και παράγουμε θησαυρούς των νησιών μας, τα αναδεικνύουμε και τα προβάλουμε σαν περιφέρεια ως έχουμε υποχρέωση και κάποια από αυτά βραβεύονται. Πρέπει να συγχαρούμε τους παραγωγούς μας για αυτήν την προσπάθεια που κάνουν.
Εχει απασχολήσει το περιφερειακό συμβούλιο, το ζήτημα του ΦΟΔΣΑ σε σχέση με την Νάξο;
Όχι γιατί είναι ένα θέμα καθαρά του ΦΟΔΣΑ, είναι η περιφέρεια που έχει το 40% και το 60% του φορέα αυτού ανήκει στους δήμους. Μπορεί να είναι πρόεδρος ο Περιφερειάρχης αλλά η πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο είναι στους λίγους. Δεν έχει έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν απαιτήθηκε, δεν ζητήθηκε. Εξάλλου είμαι δύο μήνες πρόεδρος στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν μου έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε έχει γίνει κάποιο αίτημα. Ωστόσο νομίζω ότι βαίνει προς εκτόνωση αυτή η κρίση που υπάρχει.
Από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ ή από την πλευρά του δήμου Νάξου;
Νομίζω ότι ο δήμος Νάξου πρέπει να επανεξετάσει την θέση αυτή. Αυτή είναι η άποψή μου. Ο ΦΟΔΣΑ και το διοικητικό συμβούλιο νομίζω πως λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο και σύμφωνα με αυτό που πρέπει να κάνει. Πρέπει να φέρει σε πέρας την αποστολή που έχει από τον νόμο που έχει ψηφιστεί. Πιστεύω να επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές και οι λογικές και αυτό το θέμα να τελειώνει. Είναι προς συμφέρων του νησιού της Νάξου και των Ναξιωτών!