Το αρχικό πάγωμα του πολέμου το ξεπεράσαμε και όλα δείχνουν πως το φετινό καλοκαίρι για τις Κυκλάδες θα είναι όμοιο με αυτό του 2019. Αυτό επισημαίνει ο Δημήτρης Μωραϊτης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μήλου. «Θα μειώσουμε το δικό μας κέρδος ώστε να κρατήσουμε τις τιμές στην προ ενεργειακής κρίσης εποχή. «Τα γραφεία με τα οποία συνεργαζόμαστε έχουν τον κατάλογο των τιμών και μπορούν να συγκρίνουν. Δεν γίνεται ξαφνικά να δουν αυξήσεις, την στιγμή που κλείνουν πακέτα με χαμηλότερες τιμές» σημειώνει, ενώ αναφέρει πως το κόστος θα επιβαρύνει τους ξενοδόχους.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Air condition, πρωινά, καθαρισμοί, λειτουργικά έξοδα στα ξενοδοχεία όλα είναι πιο ακριβά, πώς θα τα αντιμετωπίσετε;
Δυστυχώς όλοι ξεκινήσαμε και βγάλαμε τιμές με τη λογική των περσινών κοστολογίων. Είναι λίγο δύσκολο τώρα να αλλάξουμε οπότε θα το απορροφήσουμε αναγκαστικά για να είμαστε εντάξει στους πελάτες μας, αν και έχει ανέβει πάρα πολύ το κόστος. Θα μειώσουμε το περιθώριο κέρδους μας.
Όταν όμως μιλάμε για μια αύξηση στην ενέργεια που είναι στο 300 με 400. Πώς θα βγει για εσάς τους ξενοδόχους;
Η μεγάλη αύξηση του κόστους στο ρεύμα έχει να κάνει με τον κλιματισμό, την θέρμανση του νερού, το κόστος στις μεταφορές το οποίο έχει σαν επακόλουθο να ανεβάσει και τα κόστη και στα πρωινά και στις ημιδιατροφές που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, στο κόστος του πλυντηρίου, γιατί πολλοί από εμάς δίνουν για πλύσιμο έξω. Ωστόσο μετά από κουβέντες που έχω κάνει με συναδέλφους δεν έχουν κάποια πρόθεση αυτή την στιγμή να ανεβάσουν τιμές, δεν υπάρχει δυνατότητα μέσα στην σεζόν.
Αυτό γίνεται λόγω του επαγγελματισμού ή γιατί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ποια θα είναι η πραγματική αύξηση;
Είναι και τα δύο. Δεν έχουν υπολογίσει κάποιοι γιατί οι αυξήσεις ακόμα δεν έχουν φτάσει, γιατί ακόμα τα ξενοδοχεία δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν και να χρησιμοποιούν ρεύμα. Βλέπουν μια μικρή αύξηση αλλά έχει να κάνει με την αύξηση των σπιτιών τους. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει τι θα γίνει όταν ξεκινήσουν και λειτουργούν τα ξενοδοχεία.
Επιστρεπτέα προκαταβολή, αναπτυξιακός νόμος κάποιες παροχές οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Ξέρω ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία τουλάχιστον στις Κυκλάδες έχουν μείνει εκτός.
Είναι για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, και οι επιχειρήσεις των Κυκλάδων δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν πολλά άτομα προσωπικό, επειδή είναι μικρές επιχειρήσεις αλλά ούτε να λειτουργούν όλο τον χρόνο ώστε να μπορούν να πιάνουν τα όρια που θέλουν για τα ασφαλιστικά οι επιχορηγήσεις αυτές.
Ναι αλλά μιλάμε τώρα για την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Γιατί οι μικρές και οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι αυτές που ουσιαστικά στήριξαν και δώσανε την άνοδο στον τουρισμό μας και ειδικά οι Κυκλάδες.
Δυστυχώς οι οικογενειακές επιχειρήσεις όπως περιγράψατε ήταν επιχειρήσεις που την περίοδο της πανδημίας λόγω των συνθηκών -λίγα άτομα προσωπικό- ήταν αυτές που επιδοτήθηκαν και επιχορηγήθηκαν λιγότερο από τις υπόλοιπες. Αν ήθελε το κράτος να βοηθήσει θα μπορούσε με κάποιες επιδοτήσεις για ενεργειακά. Για να γίνουν τα ξενοδοχεία ενεργειακά ανεξάρτητα ή να αρχίσουν να επεκτείνονται στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Πράγματα τα οποία υπάρχουν μόνο για μεγάλες επενδύσεις που κάποιοι από εμάς δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν.
Στην Μήλο ειδικά και θέλω το σχόλιό σας για αυτό κύριε Μωραΐτη, έχει προκύψει και ένα ζήτημα τον τελευταίο καιρό με την ύδρευση. Έτσι κι αλλιώς τα νησιά μας ξέρουμε ότι έχουν ακριβό νερό -υπάρχει και εδώ ένα ζήτημα. Σε συζήτηση που είχα με τον δήμαρχο, μου είχε αναφέρει ότι είναι πολλοί αυτοί που δεν πληρώνουν την ύδρευση και προφανώς αν υπάρχει και οποιαδήποτε αύξηση, αυτή επιβαρύνει κάποιους που καταναλώνουν πολύ, που έχουν πισίνες.
Κοιτάξτε να δείτε, επειδή εγώ είμαι και δημοτικός σύμβουλος με τον κύριο Δαμουλάκη, με την προηγούμενη δημοτική αρχή, αυτό δεν είναι λογικό, το να παρουσιάζονται σαν παθητικό οι οφειλές των προηγούμενων ετών, γιατί στον επόμενο προϋπολογισμό που έρχεται, βγαίνει ένα ποσό μεγάλο και καλούνται να το πληρώσουν αυτοί που είναι εντάξει. Δηλαδή καλούνται να ξαναπληρώσουν αυτοί που πληρώνουν και για αυτούς που δεν πληρώνουν. Το νερό ξεκίνησε από τον Δαμουλάκη με 1,50 το κυβικό, αυτό μετά με την θητεία του κυρίου Μικέλη πήγε στο κλιμακωτό που ξεκινούσε από 1,20 αλλά επί της ουσίας οι επιχειρήσεις πλήρωναν 2,00 και 2,50 ευρώ το κυβικό γιατί κατανάλωναν πολλά κυβικά και τώρα το φτάσανε να είναι 3,00 ευρώ για όλους. Ανέβηκε πολύ η τιμή και αυτό που λένε συνέχεια για τις πισίνες… δεν έχουν όλοι πισίνες. Εγώ έχω πολλά μικρά δωμάτια στα οποία δεν έχω πισίνα αλλά έχω μεγάλη κατανάλωση γιατί έχω αρκετά δωμάτια. Και μια πισίνα δεν χαλάει νερό, γιατί έχω συναδέλφους με πισίνες. Η πισίνα δεν αδειάζει κάθε φορά που αλλάζει νερό. Η πισίνα έχει ένα μικρό ποσοστό το οποίο εξατμίζεται στον αέρα και μια μικρή ανακύκλωση. Δεν σημαίνει ότι αυτός που έχει πισίνα κάθε φορά θα αδειάζει 300 κυβικά νερό.
Άρα τώρα εδώ βγαίνει ένα ερώτημα, από το 1,20 μέχρι το 3,00 ευρώ που είναι, είναι πάνω από το διπλάσιο η τιμή.
Είναι χρέωση από το πρώτο κυβικό. Τα πρώτα κυβικά τα πληρώνεις με 1,20, τα επόμενα με 1,70, τα επόμενα με 1,80 και αν πας πάνω από 100 κυβικά τα πληρώνεις όλα με 3,00 ευρώ.
Και ερχόμαστε τώρα λοιπόν στην δική σας την περίπτωση. Δεν θα αυξήσετε τις τιμές στα δωμάτια;
Δυστυχώς θα πρέπει να το κάνουμε αλλά σας ξαναλέω επειδή οι τιμές μας βγαίνουν από τον Οκτώβρη – Νοέμβρη είναι στον αέρα και υπάρχουν συστήματα που μπορούν να παρακολουθήσουν την κλιμάκωση των τιμών και να το δουν σαν κερδοσκοπικό παιχνίδι. Οταν ξαφνικά ανεβάσω την τιμή μου 15-20% θα πουν «πάει καλά το νησί και θέλει να μας τα πάρει όπου μπορεί».
Υπάρχουν ενδείξεις που να σας προσδιορίζουν πώς θα κινηθεί η τουριστική σεζόν;
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, κινούμασταν με αριθμό κρατήσεων του 2019, δηλαδή πηγαίναμε πάρα πολύ καλά. Έδειχνε ότι θα είναι ένα καλοκαίρι πολύ δυνατό. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το πρώτο δεκαήμερο του πολέμου είμασταν σχεδόν παγωμένοι, δεν είχαμε καθόλου κρατήσεις. Μετά τις 10 μέρες ξεκινήσαμε δειλά δειλά και είχαμε κάποιες κρατήσεις. Και τώρα έχουμε αρχίσει και παίρνουμε κανονικά κρατήσεις πάλι. Αλλά σε γενικές γραμμές δείχνει ότι θα είναι ένα καλό καλοκαίρι.
Υπάρχουν αιτήματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ξενοδόχους;
Σίγουρα ένα αίτημα που θα μπορούσε να βοηθήσει όλη την νησιωτική Ελλάδα θα ήταν να γίνει σε όλα τα νησιά το μεταφορικό ισοδύναμο γιατί δεν είναι σε όλα. Και το άλλο να πάμε πάλι στο μειωμένο ΦΠΑ. Θα μπορούσε η κυβέρνηση αυτό να το τρέξει πιο γρήγορα και όσο συντομότερα γίνει τόσο καλύτερο για όλους μας. Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ όπως είμασταν προ κρίσης θα βοηθούσε πάρα πολύ.