Τα αυξημένα κρούσματα στις Κυκλάδες τον τελευταίο καιρό, έχουν χτυπήσει συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες. Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χαράλαμπος Δαρζέντας, τονίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, και όλα τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν μέχρι και την Πρωτομαγιά, θα εφαρμοστούν, ενώ θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις σε όσους τα παραβιάζουν. Παράλληλα ζητά τη συνεργασία όλων των φορέων ενόψει του Πάσχα, ώστε να κυλήσει ομαλά η περίοδος και να εισέλθουμε με υγειονομική ασφάλεια στην καλοκαιρινή σεζόν.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Πόσο έτοιμοι είμαστε στην περιφέρεια μας από υγειονομικής άποψης από την στιγμή που βλέπουμε ότι όλα τα κρούσματα έχουν πάρει την ανηφόρα και πάλι;
Εμείς είμαστε μπροστά από τα τώρα γεγονότα, με συνεχείς ελέγχους και συνεχίζουμε -δεν έχουμε σταματήσει καθόλου, προετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία η περιφέρεια έχει λειτουργήσει πολύ άμεσα και υπάρχουν για τα κρουαζιερόπλοια για παράδειγμα, που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Δηλαδή αν κάποιο πλοίο πάει Σαντορίνη ή αν πάει Μύκονο ή σε οποιοδήποτε νησί μας με κρούσμα, υπάρχει ολόκληρος μηχανισμός αντιμετώπισης. Από πέρσι οργανωθήκαμε πάρα πολύ καλά, με αποτέλεσμα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε περίπτωση από την ώρα που θα εμφανιστεί το κρούσμα.
Αυτό είναι κυρίως στα μεγάλα νησιά γιατί στα μικρότερα νησιά οι τρόποι μετακίνησης είναι αυτοί που ξέρουμε έτσι και αλλιώς. Πλέον η νόσος δεν είναι τόσο σοβαρή, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, είναι όμως υπερμεταδοτική. Αυτό μας προβληματίζει;
Εδώ εκτελούμε τις εντολές που παίρνουμε από τον ΕΟΔΥ, δεν χαράζουμε μια δική μας πολιτική, όποιοι νόμοι περάσουν απ’ το κράτος εμείς τους εφαρμόζουμε. Και νομίζω ότι κάνουμε καλή δουλειά παρότι υπάρχει υποστελέχωση.
Εδώ θα ήθελα να σταθούμε. Ενώ θα ήταν μια καλή ευκαιρία ο covid να κάνει το εθνικό σύστημα υγείας και κυρίως στα νησιά μας πιο ισχυρό, εντούτοις οι ελλείψεις παραμένουν τουλάχιστον σε ανθρώπινο δυναμικό.
Εγώ όμως πρέπει να ευχαριστήσω αυτά τα λίγα στελέχη που έχουμε, από την προϊσταμένη που είναι η κυρία Ουζουνίδου μέχρι τον τελευταίο υπάλληλό μας οι οποίοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις. Δεν μπορεί τώρα να μην έχουμε για παράδειγμα υπάλληλο στην Μύκονο, που είναι ένα νησί πρώτης προτεραιότητας στον τουρισμό. Δεν μπορούμε να μην έχουμε μόνιμο υπάλληλο εκεί, για αυτό λέμε ότι μας λείπει κόσμος, γίνονται προσπάθειες και μακάρι να μπορέσουμε να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες μας με τον καλύτερο τρόπο. Παρόλα αυτά σας λέω ότι και με τους λίγους υπαλλήλους οπουδήποτε χρειαστεί θα πάνε. Και εγώ βλέπω τουλάχιστον από τα έγγραφα που μου έρχονται καθημερινά και υπογράφω ότι σε όλα τα νησιά υπάρχει υπάλληλος ή ακόμα και αν δεν υπάρχει θα πάει από άλλο νησί προκειμένου να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και να έχουμε πραγματικό έλεγχο γιατί με την δημόσια υγεία δεν παίζουμε.
Κατά την γνώμη σας σε έναν πολυνησιακό χάρτη όπως είναι η περιοχή η δική μας πού πρέπει να πέσει το μεγαλύτερο βάρος κυρίως της πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας;
Στις αρμοδιότητες της περιφέρειας δεν είναι ούτε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τίποτα από αυτά. Εμείς επειδή όμως έχουμε καλό Περιφερειάρχη και καλό χωρικό Αντιπεριφερειάρχη φροντίζουμε και τα νοσοκομεία μας. Τους στέλνουμε και κάποια μηχανήματα όπως έναν αξονικό, ένα μαγνήτη και οτιδήποτε και φαίνεται η περιφέρεια ότι βοηθάει παντού. Αυτό όμως δεν είναι στις αρμοδιότητες μας. Το θέλουμε και το κάνουμε. Εμείς στις υπηρεσίες μας έχουμε να ελέγξουμε τα φαρμακεία, να δώσουμε άδειες στα φαρμακεία, να δώσουμε χώρους σε εστιατόρια σε ξενοδοχεία, ως προς την υγιεινή. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που έχουμε. Απλά εμείς με μεγάλη θέληση από την πλευρά των υπαλλήλων προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους γιατί ξέρετε και ο φόβος καμιά φορά ότι μπορεί να σου γίνει έλεγχος μπορεί κάποιον να τον βάλει σε έναν σωστό δρόμο, να μην έχει στα ψυγεία του ας πούμε χαλασμένα τρόφιμα, γιατί σου λέει αν έρθει έλεγχος θα είναι βαρύ το πρόστιμο. Έτσι λοιπόν επειδή εμείς ποτέ δεν έχουμε σταματήσει να κάνουμε ελέγχους παντού, υπάρχει αυτός ο φόβος. Και όπως ξέρετε τα πάμε πάρα πολύ καλά γιατί τόσα χρόνια που είμαι στην περιφέρεια δεν έχει ακουστεί το παραμικρό πρόβλημα στο νότιο Αιγαίο. Υπάρχει μια αντίστοιχη πολύ καλή Αντιπεριφερειάρχης και στα Δωδεκάνησα πάνω στα θέματα υγείας, πολύ έμπειρη και νομίζω ότι με την βοήθεια πάντα του Περιφερειάρχη όλοι είμαστε συστρατευμένοι στο να μπορέσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Και ένα από τα θέματα που μας απασχολούν πραγματικά είναι και το τσιγάρο. Εγώ όντως ως αντικαπνιστής νομίζω ότι είναι ένα θέμα που καμιά φορά το ξεχνάμε κάπου.
Ακριβώς. Αυτό ήταν το πρώτο που τους είπα, ότι ο νόμος υπάρχει, δεν έχει καταργηθεί. Μάλιστα το ερώτημα που μου κάνανε είναι αν ισχύει αυτό με τον ναργιλέ, αν μπορούν να κάνουν στα μαγαζιά μέσα ακόμα και με αρωματικά και φυτικά βότανα, κάναμε ερώτημα στο υπουργείο και μας απάντησαν ότι απαγορεύεται και αυτό. Και μάλιστα κάποια μαγαζιά αφήνουν και πιτσιρίκια να πάνε και να κάνουν ναργιλέ.
Συμμορφώνονται οι καταστηματάρχες;
Ναι, έχουν συμμορφωθεί πάρα πολύ. Ειδικά μετά την συνάντηση γιατί καταλάβανε ότι καταρχάς πρέπει να εφαρμόσουμε όλοι τον νόμο αλλά και ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Αν εγώ προσέχω και δεν αφήνω στο μαγαζί μου να καπνίζουν και κάποιος άλλος αφήνει τότε οι καπνιστές θα πάνε στον άλλον, με αποτέλεσμα να χάσει από την δουλειά του κάποιος. Είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, τα είπαμε όλα αυτά, δείχνουν να τα έχουν καταλάβει και πάμε καλά τώρα.
Φαντάζομαι ότι μέχρι το Πάσχα θα γίνονται οι έλεγχοι, έχει να κάνει και με τα μέτρα κατά της πανδημίας.
Βεβαίως ό,τι μας λένε θα κάνουμε και ό,τι μας στέλνουν τα εφαρμόζουμε στο έπακρον διότι είναι θέμα υγείας. Ξέρουμε ότι αυτή την περίοδο πάλι είναι αυξημένα τα κρούσματα, εμείς εφιστούμε την προσοχή σε όλους λέγοντάς τους προσέξτε δεν έχει φύγει ο κορονοϊός και με συνεντεύξεις που δίνω εγώ και σε φυλλάδια που μοιράζουμε, σε μαγαζιά τους ενημερώνουμε ότι ο κορονοϊός είναι εδώ, πρέπει να προσέχουμε ακόμα. Αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλια το περνάνε ελαφρά αλλά δεν σημαίνει ότι έχει φύγει. Και πάντα καλούμε τον κόσμο που δεν έχει εμβολιαστεί ότι καλό είναι να εμβολιαστεί ακριβώς για να μην έχουμε συνεχώς θέματα μεταλλάξεων ή οτιδήποτε.