Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η κυβέρνηση για την επάρκεια στα τρόφιμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τον τουρισμό.
Η καλή και απρόσκοπτη πορεία του τουρισμού αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα για την οικονομία και αυτό προϋποθέτει, πρώτον, ότι η τροφοδοσία της αγοράς τροφίμων θα είναι ομαλή, και δεύτερον, ότι και το κύμα ακρίβειας δεν θα γιγαντωθεί, προκαλώντας αδυναμία σε πολίτες και επιχειρήσεις να ανταποκριθούν.
Τα μηνύματα αγωνίας από τους παράγοντες του τουρισμού είναι πολλά, καθώς οι προσδοκίες για ένα οικονομικά προσοδοφόρο καλοκαίρι μετριάζονται λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, που γιγαντώνει ο πόλεμος, και περιορίζει τους οικογενειακούς προυπολογισμούς για τις διακοπές.
Επάρκεια ως το τέλος της άνοιξης
Σύμφωνα με το newsit, το γεγονός ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς ορίζοντα τερματισμού, και παράλληλα και οι απειλές της Μόσχας για “πάγωμα” εξαγωγών σιταριού και άλλων προϊόντων στη Δύση, έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού.
Την προσπάθεια να μην υπάρξουν προβλήματα επισιτιστικής επάρκειας αλλά και οι τιμές στα προϊόντα να μην εκτιναχθούν περαιτέρω, δυσχεραίνει το γεγονός πολλές από τις υποψήφιες προμηθεύτριες χώρες είναι πολύ μακριά, κάτι που αυξάνει τα μεταφορικά κόστη.
“Αγκάθι” και το γεγονός ότι ήδη συγκεντρώνουν αιτήματα για εξαγωγές από πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τις τιμές.
Τι γίνεται με τα αποθέματα
Όπως αναφέρει το newsit, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια προϊόντων και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις. Ωστόσο, τουλάχιστον για κάποια βασικά προϊόντα και πρώτες ύλες (π.χ. σιτάρι, αραβόσιτος, ηλιέλαιο, κ.α.), τα αποθέματα επαρκούν ως τα τέλη Μαΐου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως στα κράτη – μέλη να προβούν σε κινήσεις οι οποίες μπορούν να στηρίξουν την αύξηση των εθνικών παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εντάχθηκε στη συνδεδεμένη επιδότηση το αραβόσιτο, ενώ δρομολογείται η μείωση του ποσοστού του ηλίανθου που κατευθυνόταν για την παραγωγή βιοκαύσιμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση στον τομέα των τροφίμων. Αυτός ο σχεδιασμός, ωστόσο, έχει πιο μεσοπρόθεσμο στόχο, καθώς αφορά τις καλλιέργειες της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.
Ενισχύσεις για την κτηνοτροφική παραγωγή
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς θα δοθούν πριν από το Πάσχα ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών,
“Το ποσό της ενίσχυσης που θα αποφασιστεί, θα είναι ακατάσχετο, για να μπορέσουν να το εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι μας” δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς.
Το συνολικό ύψος της επιδότησης είναι πάνω από 45 εκατ. ευρώ, και μαζί με άλλα μέτρα στήριξης που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, ο στόχος είναι να συνεχιστεί ομαλά ή και να αυξηθεί η κτηνοτροφική παραγωγή