«Έθεσα στον Πρωθυπουργό τα θέματα που αφορούν την Ίο. Το έργο της αποχέτευσης είναι το μεγαλύτερο του νησιού και έχει προχωρήσει η σύμβασή του. Ήταν κάτι που είχα ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη μας συνάντηση πριν από δύο χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα, θέσαμε και άλλα ζητήματα και πραγματικά είδα την κατανόηση του Πρωθυπουργού» σημειώνει ο Γκίκας Γκίκας. Την ίδια στιγμή τονίζει πως στην Ίο υπάρχει ακόμη χώρος για επενδύσεις, αλλά με σεβασμό στην ιδιομορφία του τοπίου.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ας ξεκινήσουμε με την συνάντηση που είχατε με τον πρωθυπουργό και να επικεντρωθούμε στο ζήτημα της Ίου. Τέθηκαν θέματα που αφορούν το νησί;
Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ σημαντική η συνάντηση. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός 4,5 ώρες ήταν μαζί μας, μιλήσαμε 42 δήμαρχοι και μας άκουσε. Εγώ πραγματικά το θεωρώ πάρα πολύ σπουδαίο. Τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και πιστεύω χρειαζόταν γιατί μπορεί να βρεθούν λύσεις. Εγώ καταρχήν ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό, γιατί όταν είχε γίνει το άνοιγμα στην Σαντορίνη το 2020 του τουρισμού μας, μετά τον κορονοϊό που είχαμε περάσει, είχαμε κάνει μια σύντομη συνάντηση και του είχα πει για ένα πολύ μεγάλο έργο που εδώ και 40 χρόνια εκκρεμεί και αναφέρομαι στην αποχέτευση της παραλίας μας στον Μηλοπότα, και κατ’ επέκταση το δίκτυο σε όλο το υπόλοιπο νησί. Τότε μάλιστα μου είχε πει χαρακτηριστικά ότι «δήμαρχε το έργο της Ίου θα γίνει» και σήμερα που μιλάμε θέλω να πω ότι το έργο έχει συμβασιοποιηθεί, δηλαδή έχει αναλάβει ο εργολάβος, έχει εγκατασταθεί στην Ίο και από Σεπτέμβριο -γιατί καλοκαίρι δεν είναι εφικτό να σπάμε τους δρόμους-, θα ξεκινήσει δυναμικά το έργο το οποίο είναι πολύ σπουδαίο για το νησί μας. Θύμισα αυτή την ιστορία για να δείξω ότι πραγματικά έχουμε πάρει εντάξεις έργων και ο σκοπός δεν είναι μόνο να πάρουμε την ένταξη αλλά να φτάσουμε να γίνουν και τα έργα. Από εκεί και πέρα έχει περάσει από την επιτροπή του Αντώνης Τρίτσης και ένα έργο οδοποιίας για το δήμο μας προϋπολογισμού 2,300,000 το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ το νησί. Εμείς για να πάμε στο νοτιότερο σημείο του νησιού πρέπει πρώτα να πάμε στο βορειότερο και με αυτό το έργο βελτιώνονται πάρα πολύ οι αποστάσεις και για τον πρωτογενή τομέα και για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας αλλά και γενικά για όλους μας θα γίνονται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια οι αποστάσεις του νησιού μας. Από εκεί και πέρα, εγώ επικεντρώθηκα στους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας και το πώς θα τους κάνουμε την ζωή καλύτερη. Στην τελευταία απογραφή στην Ίο είμασταν περίπου 2,200 μόνιμοι κάτοικοι τον χειμώνα, μόνο αν καταφέρουμε μετά από 10 χρόνια να γίνουμε 3,000, τότε θα πούμε ότι είμαστε πετυχημένοι. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε από την μια πλευρά ο δήμος κάνοντας υποδομές όπως αυτά που προαναφέραμε και μετά με κίνητρα από την πολιτεία. Αλλά να θυμίσω στα μικρά νησιά υπήρχαν φορολογικά κίνητρα, υπήρχε το αφορολόγητο, αυτά δυστυχώς και με την κρίση που περάσαμε την τελευταία 10ετία χαθήκανε. Πήραμε την υπόσχεση από τον πρωθυπουργό ότι θα τα ξαναδούμε πάλι από την αρχή αυτά τα πράγματα, γιατί κατάλαβα ότι και σε εκείνον άρεσε η ιδέα ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα νησιά μας. Η Ίος έχει 460 μαθητές και δυστυχώς την τελευταία 10ετία έκλεισε ο βρεφονηπιακός σταθμός μας. Το να δημιουργεί η πολιτεία μια οριζόντια στάση, δεν είναι εύκολο για εμάς τους μικρούς δήμους να συμμετέχουμε. Θέλουμε λοιπόν στοχευμένες δράσεις που να απευθύνονται σε εμάς και στα μικρά νησιά μας για να μπορέσουμε και εμείς να συμμετέχουμε.
Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο κύριε Γκίκα από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τι κρατάτε σαν παρακαταθήκη από αυτή την συνάντηση γιατί ενδεχομένως μέχρι τις εκλογές δεν ξέρω αν θα έχουμε την ευκαιρία να υπάρξει άλλη συνάντηση.
Έχουν γίνει εντάξεις έργων και με τον Φιλόδημο που υπήρχε πριν και με το Αντώνης Τρίτσης που ακολούθησε, όλοι οι δήμοι έχουμε εργαλεία στα χέρια μας ώστε να κάνουμε πράγματα για τις κοινωνίες μας. Εγώ είδα ότι έναν πρωθυπουργό που και τα γνώριζε και θέλει να δώσει λύσεις, και για εμένα έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία αυτό. Ήταν σημαντικό το θετικό κλίμα που υπήρχε. Δεν πήγαν οι δήμαρχοι εκεί για να κλαφτούν, πήγαν να πουν ότι είμαστε εδώ, γνωρίζουμε τις τοπικές μας κοινωνίες καλύτερα από τον καθένα, δώστε μας αυτά που πρέπει για να μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας καλύτερα και αυτό ήταν το σημαντικότερο όλων. Είμασταν όλοι μαζί, δήμαρχοι και κυβέρνηση να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που πραγματικά είναι πολλά. Δεν λύνονται αμέσως αλλά γίνονται προσπάθειες.
Φυσικά και για αυτό έγινε και η συνάντηση και δόθηκαν και υποσχέσεις και για νέα προγράμματα όπου θα ενταχθούν τα νησιά.
Εμείς δουλεύουμε για ένα καινούριο πρόγραμμα που σχεδιάζει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, έχουν ήδη εγκριθεί 44 έργα μέσα σε αυτό, έχουμε 2 σπουδαία έργα για την Ίο. Το ένα είναι η αναβάθμιση του λιμανιού μας. Το λιμάνι μας φτιάχτηκε το 1978, καταλαβαίνετε ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια και θέλει να το προσαρμόσουμε στις σύγχρονες ανάγκες ώστε να μπορέσει για τα επόμενα 30-40 χρόνια να είναι το λιμάνι που αξίζει να έχει η Ίος. Αλλά το παν είναι να πάμε ένα βήμα παραπάνω- και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- φτιάχνουμε εμπορικό λιμένα, ένα άλλο λιμάνι σε μια άλλη περιοχή που είναι η ζώνη των δραστηριοτήτων. Θα φτιαχτεί ένα νέο λιμάνι που θα είναι μόνο εμπορικό. Η βενζίνη, τα πετρέλαια, οι μπουκάλες υγραερίου, όλα θα πηγαίνουν εκεί πέρα και θα είναι πραγματικά ένα πολύ πρωτοποριακό έργο που και αυτό έχει εγκριθεί από την συγκεκριμένη κυβέρνηση και αυτό λοιπόν μέχρι τέλος του χρόνου θα ανακοινωθεί επίσημα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήδη έχουν εγκριθεί και θα υλοποιηθούν νέες λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ίο.
Σχετίζονται όλα αυτά με την ανάπτυξη γιατί θα μιλήσουμε για τον τουρισμό που φαίνεται ότι και φέτος η Ίος θα πρωταγωνιστήσει. Αυτή η ανάπτυξη που έχει το νησί τα τελευταία χρόνια, οι υποδομές, τα έργα, συνάδουν με το χαρακτήρα του τόπου;
Η Ίος ακόμα χρειάζεται επενδύσεις, αυτό είναι δεδομένο. Δεν είναι ούτε κορεσμένη, ούτε τίποτα. Η Ίος πραγματικά αν θέλουμε να πάει μπροστά και να κρατήσουμε τους μόνιμους κατοίκους χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις και όταν λέμε επενδύσεις εννοούμε του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι δεδομένο και ξεκάθαρο. Εμείς θα κάνουμε τις υποδομές μας, το λιμάνι μας, το αποχετευτικό μας σύστημα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το όνειρο μας να έχει το νησί μας πόσιμο νερό, θα ανοίξουμε νέους δρόμους και άλλα πολλά. Όμως οι επενδύσεις που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να πληρούν κάποια δεδομένα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα. Πρέπει λοιπόν αυτές οι επενδύσεις να σέβονται τον χαρακτήρα του τόπου μας, να σέβονται τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, να είναι σύμφωνες με την νομοθεσία και να προάγουν την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Πρέπει να κρατήσουμε τον χαρακτήρα μας. Αλλά από την άλλη όπως σας είπα και είναι ξεκάθαρο, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στο νησί για να μπορέσει το νησί να κρατήσει κόσμο. Πρέπει όλα τα νησιά να κρατήσουν τον χαρακτήρα τους αλλά ταυτόχρονα να γίνονται επενδύσεις για να μπορέσουμε να πάμε πολλά βήματα μπροστά.
Αυτό το πολιτιστικό πάρκο που θέλετε να δημιουργήσετε είναι κάτι το οποίο είναι εμβληματικό για το νησί και σχετίζεται με το περιβάλλον και ταυτόχρονα με τον τουρισμό.
Είναι ένα σημείο ο Πλακωτός, απέναντι από την Νάξο, πραγματικά η ατμόσφαιρά του εκεί είναι σαν να βρίσκεσαι κάπου αλλού, δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι σε ένα τουριστικό μέρος. Είναι μια φανταστική τοποθεσία. Το όνειρό μας είναι κάποια στιγμή πηγαίνοντας εκεί να συναντάς κάτι που να έχει σχέση με την ιστορία του Ομήρου. Με την Ίο σχετίζεται ο θάνατός του και όχι με το μέρος που γεννήθηκε και έζησε, για να τα διαχωρίσουμε σωστά. Ένα συνεδριακό κέντρο που τόσο λείπει σε εμάς θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Άρα λοιπόν φανταστείτε πόσα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν με έναν όγκο κτηρίων τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στην απλότητα της περιοχής, πόσα πολλά οφέλη θα δώσει στον τόπο μας. Αυτό είναι το όνειρό μας, είμαστε έτοιμοι όμως επιτέλους να ανοίξουμε το μουσείο μας. Ένα όνειρο 10ετίας που είμαστε στο τελικό στάδιο και ελπίζουμε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν τοποθετηθεί τα έργα του Γαΐτη και της συζύγου του ώστε το νέο έτος που θα είναι και τα 100 χρόνια από την γέννηση του Γαΐτη να κάνουμε και τα επίσημα εγκαίνια.