Είναι πρότυπο για την προστασία των θαλασσών μας οι ψαράδες της Αμοργού, γιατί προσφέρθηκαν από μόνοι τους για την παύση της αλιευτικής δραστηριότητας τους μήνες αναπαραγωγής των ψαριών, τόνισε ο Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον δημοσιογράφο κ. Αντώνη Σρόιτερ.
Ο Υφυπουργός αναφερόμενος στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη χθες με στόχο την αλιευτική διαχείριση στη θαλάσσια και ευρύτερη περιοχή της Αμοργού, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα στην υπεραλίευση αλλά και στη ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. «Να γίνει πρότυπο για όλη την Ελλάδα η Αμοργός, για όλα τα νησιά μας και για όλες τις παραλιακές περιοχές της Ελλάδας», εξήγησε.
Ο κ. Κεδίκογλου εξήγησε ότι η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη. Παράλληλα θύμισε ότι μέσα σε διάστημα ενός μήνα, οι αλιείς του νησιού, κατάφεραν να συλλέξουν πάνω από 12 τόνους θαλάσσια απορρίμματα.
Καταλήγοντας, είπε ότι χρέος μας είναι να παραδώσουμε ζωντανές θάλασσες στα παιδιά μας, και ζωντανές θάλασσες σημαίνει υγιές οικοσύστημα. «Ελλάδα δίχως υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν υπάρχει!», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο υπεγράφη κατόπιν πρωτοβουλίας του ΥφΑΑΤ και συνυπογράφουν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Αμοργού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού και οι φορείς BlueMarineFoundation και Cyclades Preservation Fund.