Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Πράγα, όπου συζητήθηκε το θέμα της διασφάλισης επισιτιστικής επάρκειας και του ρόλου της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων στην βιώσιμη παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.
Ο Υπουργός στην παρέμβασή του τόνισε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση έχει συμπαρασύρει όλους τους τομείς της οικονομίας σε ύφεση, με το γεωργικό τομέα να αποτελεί έναν από τους βαριά πληττόμενους, αναδεικνύοντας τη σημασία του για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα παγκοσμίως.
Επισήμανε ότι είναι πολιτική αναγκαιότητα να πετύχουμε ευθυγράμμιση των επιμέρους πολιτικών της Ένωσης και να θέσουμε ως πολιτική προτεραιότητα την παρακολούθηση των παγκόσμιων αποθεμάτων, τη διασφάλιση των μεταφορών αγροτικών προϊόντων, την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και το απρόσκοπτο και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο. Υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη μας να βρεθούν πρόσφορες λύσεις για την τιθάσευση του πληθωρισμού και την αποφυγή κερδοσκοπιών και εκτόξευσης των τιμών των τροφίμων με στόχο την προστασία των πολιτών.
Όσον αφορά στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αξιοποίηση της μικρής κλίμακας γεωργίας και η προστασία των τοπικών, καλά προσαρμοσμένων ποικιλιών και φυλών που μπορούν να ανταπεξέλθουν ευκολότερα σε ακραίες κλιματικές συνθήκες. Οι βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, τα εναλλακτικά δίκτυα τροφίμων και τα τοπικά συστήματα καλλιέργειας επιτρέπουν την πώληση νωπών, ποιοτικών, υγιεινών και παραδοσιακών τροφίμων με θετικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, σημείωσε.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, σημαντικό είναι να διατηρηθεί το μη εντατικό μοντέλο γεωργίας και κτηνοτροφίας και οι τοπικές γεωργικές πρακτικές, που είναι απόλυτα συμβατές με τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας. Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, μεταξύ άλλων, η στήριξη των μικρών και οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών με εργαλεία, όπως η γεωργία ακριβείας, η ορθολογική διαχείριση του νερού με έργα υποδομής, η βιολογική παραγωγή και η δίκαιη κατανομή του εισοδήματος, είπε ο ΥπΑΑΤ.
Κλείνοντας, τόνισε ότι το κοινό μας Ευρωπαϊκό όραμα για την γεωργία συνδέεται στενά με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος και συνεπώς η προστασία του αγροτικού κεφαλαίου της Ένωσης από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, είναι επιτακτική ανάγκη.
Στην δευτερολογία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας κ. Janusz Wojciechowski, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Έλληνα ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά, συμφωνώντας με την ανάγκη υποστήριξης των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως μια από τις ενδεδειγμένες λύσεις προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας.