Της Ειρήνης Προμπονά
Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά την αυτοψία του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) στην περιοχή της Αλυκής Νάξου στις 27/09/2022 να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να αποκατασταθεί η νομιμότητα στη Λαγκούνα, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός αποφασίζει, αντί να συμμορφωθεί, να περάσει στην….”αντεπίθεση” ορμώμενος αυτή τη φορά από δημοσίευμα της εφημερίδας “ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ” και του δημοσιογράφου Λάμπρου Δεμερτζή αποφασίζοντας να στείλει εξώδικο στο Μέσο.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το naxostimes, στην εισήγησή του κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής o δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανέφερε μεταξύ άλλων πως “οι αναληθείς και κατάφωρα δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα προσβάλλουν βάναυσα και θίγουν την τιμή, υπόληψη και το κύρος του νομικού προσώπου του Δήμου και των εκπροσώπων αυτού, είναι παντελώς ανυπόστατες και ψευδείς κατά περιεχόμενο”.
Πολύ σοβαρά τα όσα καταλογίζει στο Μέσο Ενημέρωσης ο κ. δήμαρχος, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή αναλυτικά, ρίχνοντας μια ματιά στο κείμενο της ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ και του Λάμπρου Δεμερτζή τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική του μορφή.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Στην εισαγωγή του δημοσιεύματος με τίτλο “Ο Δήμος Νάξου έδωσε άδεια να καταστρέψουν τον βιότοπο”στην εφημερίδα ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ο Λάμπρος Δεμερτζής αναφέρει:
“Μόλις 2,5 χιλιόμετρα από τη Χώρα βρίσκεται ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Νάξου και των Κυκλάδων έκτασης 1700 στρεμμάτων, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ). Στα βόρεια βρίσκεται μια αμμώδης παραλία, η Λαγκούνα, η οποία καλύπτεται από αμμοθίνες, αλμυρίκια, θαλάσσιους κρίνους και αποτελεί ενδιαίτημα ειδών ορνιθοπανίδας που τρέφονται και φωλιάζουν στην άμμο.
Χωρίς κανείς να κατανοήσει το γιατί – αν και οι λόγοι είναι προφανώς τουριστικοί- , ο δήμος προχώρησε σε διάνοιξη δρόμου κατά το παρελθόν. Στη συνέχεια έκλεισε και πάλι άνοιξε. Ένας δρόμος ο οποίος από πολλούς χαρακτηρίζεται παράνομος, –δίπλα στο πρώτο φανάρι στον δρόμο του αεροδρομίου-. Γιατί όμως άνοιξε και πάλι; Τον Αύγουστο επιχειρηματίες του νησιού βρέθηκαν με τον δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και του ζήτησαν να μπορούν να μπαίνουν με τα οχήματά τους στην παραλία.
Στις διαμαρτυρίες της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου και του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής, ο αστυνομικός διοικητής του νησιού απάντησε πως διενεργήθηκε αυτοψία από τον ίδιο, τον δήμαρχο και την αρμόδια εισαγγελική αρχή, κατά την οποία δεν βρέθηκε τίποτε το επιλήψιμο, με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου να θεωρεί ότι πραγματοποιείται ήπια δραστηριότητα.”
Το Cyclades Open έχοντας ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή εκτενώς με το θέμα της Αλυκής και έχοντας αναπτύξει επικοινωνία και με το αρμόδιο υπουργείο, δεδομένου πως τα θέματα περιβάλλοντος είναι θέματα ζωτικής σημασίας, έχει ήδη δημοσιεύσει πέντε ρεπορτάζ που, αν εξαιρέσει κανείς την διατύπωση η οποία είναι λογικό να διαφέρει από Μέσο σε Μέσο, στα βασικά του σημεία συμφωνεί με το παραπάνω κείμενο του Λ. Δεμερτζή.
Μάλιστα στο ρεπορτάζ της εφημερίδας γίνεται σαφής αναφορά πως ο δήμος-και όχι η παρούσα δημοτική αρχή προφανώς-“προχώρησε σε διάνοιξη δρόμου κατά το παρελθόν“, σε μια δίοδο δηλαδή που αν ψάξει κανείς, πράγματι θα την βρει αποτυπωμένη στους χάρτες του google earth.
Αν το ζήτημα είναι να παίξουμε με τις λέξεις και το νόημά τους, προς δημιουργία εντυπώσεων, τότε η διατύπωση δεν προσφέρεται ούτε για υπονοούμενο. Προφανώς λέγοντας “ο δήμος κατά το παρελθόν” είναι αυτονόητο πως υπήρξαν και άλλες δημοτικές αρχές πριν απ’ την σημερινή, όπως θα συνεχίσουν να υπάρχουν -η ίδια ή άλλες- κατόπιν εκλογών. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο δήμος ενός τόπου έχει συνέχεια οι δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται.
Επίσης, η ύπαρξη διόδου προς την Λαγκούνα -στο παρελθόν και τώρα- δεν συνιστά απαραίτητα “δρόμο” με την ευρεία έννοια, αλλά χρησιμοποιείται χάριν ευκολίας στην καθομιλουμένη, αφού στην παρούσα εξυπηρετεί και την κάθοδο αυτοκινούμενων και άλλων οχημάτων απ’ τη στιγμή που τα εμπόδια που την έκλειναν, προσφάτως απομακρύνθηκαν. Τα μόνα που δεν χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη δίοδο-δρόμο είναι τα ελικόπτερα, καθώς αυτά “παρκάρουν” κατά καιρούς στη Λαγκούνα από αέρος, αφού προσγειωθούν.
Κάθε δίοδος-δρόμος έκλεισε δια νόμου από τη στιγμή που η περιοχή θεωρείται προστατευόμενη και αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής το 2004 (Φ.Ε.Κ. 652/Β/04-05-04), ενώ κάθε διάνοιξη και χρήση για πρόσβαση οχημάτων προς αυτήν απαγορεύεται δια νόμου (άρθρο 13 του Νόμου 3937/2011).
Σε ό,τι αφορά τις συνεντεύξεις και τις απόψεις που φιλοξενούνται στο επίμαχο ρεπορτάζ του Λ. Δεμερτζή, φαντάζομαι πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης, καθώς αυτό υπάγεται στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας όπου επουδενί δεν γίνεται να λογοκριθεί η άποψη του συνεντευξιαζόμενου, για παράδειγμα.
Κατόπιν ενημέρωσης του Cyclades Open για όσα λαμβάνουν χώρα στην Λαγκούνα στο ΥΠΕΝ, o ΟΦΥΠΕΚΑ απέστειλε αναφορά-την οποία λάβαμε και εμείς- η οποία ορίζει οκτώ (8) αποδέκτες μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Στο έγγραφο το οποίο έχουμε ήδη δημοσιεύσει σε εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται η αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΟΦΥΠΕΚΑ στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 όπου, όπως αναφέρει “διαπίστωσε διάνοιξη χωματόδρομου μέσα στο Καταφύγιο Άγρας Ζωής , κίνηση αυτοκινήτων και δικύκλων στον εν λόγω δρόμο και στάθμευση αυτοκινήτων εντός του καταφυγίου”.
Στο παρόν έγγραφο αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά και η σχετική νομοθεσία που διέπει το ΚΑΖ. Μήπως να σταλεί εξώδικο και στον ΟΦΥΠΕΚΑ που αναφέρεται σε “διάνοιξη χωματόδρομου” και επιπλέον καλεί τους εμπλεκόμενους, ανάμεσά τους και τον δήμο, να προβούν στις νόμιμες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους”;
Γιατί για να το κάνει αυτό η δημόσια αρχή προφανώς διαπιστώνει ένα παράνομο καθεστώς, που αν συνεχιστεί θα βλάψει σοβαρά την προστατευόμενη περιοχή, επομένως ζητά να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του naxostimes.gr, “κατόπιν, αυτοψίας που διενεργήθηκε από αρμόδιο υπάλληλο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων στη συγκεκριμένη περιοχή στις 14 Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι η πρόσφατη διάνοιξη δρόμου στο αμμώδες έδαφος από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατέστρεψε τις αμμοθίνες που βρίσκονταν στο σημείο, συνιστώντας – αν μη τι άλλο – ένα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε σε μια οικολογικά ευαίσθητη έκταση προς εξυπηρέτηση της πρόσβασης και στάθμευσης αυτοκινήτων και δικύκλων όσων θέλουν να… κάνουν απλά το χόμπι τους (δεδομένου ότι εκεί δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ).
Μάλιστα, κατά τον χρόνο διενέργειας του ελέγχου, δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθούν τα στοιχεία ταυτότητας των υπευθύνων για τη συγκεκριμένη διάνοιξη.
Εκτός, όμως, από περιβαλλοντικές, η διάνοιξη του δρόμου (μήκους 15 μέτρων και μέσου πλάτους περίπου 3 μέτρων) έχει και νομικές προεκτάσεις, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 4α του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α) περί Διατήρησης της Βιοποικιλότητας ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες κ.λπ. Κατόπιν αυτού, προκύπτει ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι υπεύθυνος για τις διαπιστωθείσες επεμβάσεις, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ η οδική προσβασιμότητα στην υπόψη περιοχή, διότι συνιστά μη επιτρεπτή χρήση γης.
Επίσης, οι «οδηγίες» περί απαγόρευσης στάθμευσης μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και περί επιτρεψιμότητας στάθμευσης στο σκληρό έδαφος στην ανυπόγραφη πληροφοριακή πινακίδα που υπήρχε στον χώρο δεν συνάδουν με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13, παρ. 4α του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α), γι’ αυτό και η συγκεκριμένη πινακίδα θα έπρεπε να απομακρυνθεί” αναφέρει στις αποκλειστικές του πληροφορίες το naxostimes.gr.
ΟΦΥΠΕΚΑ, Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων, Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ΠΕΚΙΝ, περιβαλλοντολόγοι, ρεπορτάζ κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η δίοδος-δρόμος που άνοιξε πρέπει να κλείσει!
Τελικά τί είναι αυτό που αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση και φέρνει τον δήμαρχο να προσφεύγει σε εξώδικο και να απειλεί με μηνύσεις και αγωγές την ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ, αν αυτό δεν απαντηθεί εντός δέκα (10) ημερών κι αν δεν αποκατασταθεί η προσβολή προς τον Δήμο; Που ακριβώς συνίσταται αυτή η προσβολή; Γιατί, ο δήμος αφού δεν γνωρίζει τι γίνεται από τον Αύγουστο στην Λαγκούνα, ενώ τα δημοσιεύματα βοούν σε Νάξο και Αθήνα δεν κάνει μήνυση κατ’ αγνώστων για διάνοιξη και παραμονή εντός προστατευόμενης περιοχής, αλλά προτιμά να βάλει κατά ενός Μέσου Ενημέρωσης;
Υπάρχει κάτι ακόμα που προκαλεί εντύπωση.
Στο δημοσίευμα του Cyclades Open με τίτλο “Νάξος-Καταφύγιο Άγριας Ζωής: Το…. “μυστήριο” της Λαγκούνας αποκαλύπτεται!” παραθέτουμε στοιχεία, όπως αυτά δημόσια έχουν αναρτηθεί σε σελίδα στο Facebook που αναφέρεται η συνάντηση παραθεριστών wind serfers με τον δήμαρχο και -κατόπιν- με τον δήμαρχο και την Εισαγγελέα Νάξου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δυο φορές με την δεύτερη να καθίσταται “νικηφόρα” και τους παραθεριστές να είναι χαρούμενοι που η Εισαγγελέας έδωσε την άδεια να κατέβουν με τα οχήματά τους μέσα στο ΚΑΖ.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις επίμαχες αναρτήσεις ο δήμαρχος έδωσε και συμβουλές, ζητώντας από τους παραθεριστές-πιθανόν κάποιοι να είναι και μόνιμοι κάτοικοι, μικρή η σημασία-να είναι προσεκτικοί και να μην μπαίνουν γουρούνες στο Καταφύγιο. Δεν ξέρω με ποια γνώση και εκτίμηση ακριβώς οι γουρούνες βλάπτουν περισσότερο από άλλα οχήματα, ούτε πως πολίτες που έχουν παρκάρει τα δικά τους μέσα στο καταφύγιο θα απαγορεύσουν κάτι τέτοιο και με ποιά ιδιότητα. Επίσης αντιλαμβάνεται ο καθένας πως από τη στιγμή που άνοιξε η δίοδος και δεν κλείνει, ο καθένας μπορεί να μπει με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τον υδροβιότοπο της Λαγκούνας.
Το print screen είναι από τη σχετική σελίδα στο facebook. Η σχετική σελίδα εδώ
1.
Μεταφρασμένο από την αυτόματη μετάφραση του facebook:
2.
Μεταφρασμένο από την αυτόματη μετάφραση του facebook:
Στην προστατευόμενη περιοχή, στα καλά καθούμενα, τοποθετήθηκαν “ενημερωτικές” πινακίδες, άγνωστο ποιος τις έφτιαξε και τις τοποθέτησε εκεί, οι οποίες “ενημέρωναν” το κοινό, πως πρόκειται για “περιορισμένη” περιοχή, και όχι προστατευόμενη, όπως ο νόμος ορίζει, μαζί με άλλες υποδείξεις, άγνωστο και αυτές ποιος τις εμπνεύστηκε.
Άγνωστο επίσης παραμένει και αν το αίτημα για την τοποθέτηση αυτών των παραπλανητικών, στην πραγματικότητα, πινακίδων έγινε με τον νόμιμο τρόπο, κατόπιν δηλαδή έγγραφου αιτήματος στον δήμο από τον φορέα που επιθυμούσε την τοποθέτησή τους. Οι “ενημερωτικές” πινακίδες είναι ανυπόγραφες, οι πληροφορίες παραπλανητικές, αφού δεν είναι βασίζονται στον νόμο που διέπει το ΚΑΖ και εν τέλει ουδείς γνωρίζει ποιος φορέας (;), ιδιώτης (;) τις τοποθέτησε.
Η Αστυνομία ζήτησε την απομάκρυνσή τους, ωστόσο μια ακόμα παραμένει στη θέση της. τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, χωρίς κανείς να γνωρίζει πως απομακρύνθηκε η πρώτη πινακίδα.
Κατόπιν όλων αυτών που έχουν γίνει στην προστατευόμενη περιοχή του Καταφύγιου και αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε στα links που ακολουθούν στο τέλος του κειμένου, ο δήμαρχος αποφάσισε να στείλει εξώδικο σε Μέσο για αναλήθειες και συκοφαντική δυσφήμιση.
Όπως μάλιστα αναφέρει το naxostimes.gr“o δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σημείωσε ότι «το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, δεδομένου ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα, είτε από πρόθεση είτε εξ αντικειμένου, βλάπτουν και δυσφημούν όχι μόνο το νομικό πρόσωπο του Δήμου αλλά και το ίδιο το νησί της Νάξου και το τουριστικό προϊόν»” .
Αναρωτιέμαι για δυο πράγματα ως δημοσιογράφος και ως δημότης:
-Για αυτό το, τόσο σημαντικό θέμα, το “εξαιρετικά σοβαρό” όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Λιανός, δεν πρέπει να γίνει ενα δημοτικό συμβούλιο; Είναι θέμα που πρέπει ν’ αποφασίσει μια οικονομική επιτροπή και μόνο, ακόμα κι αν νομιμοποιείται να το κάνει;
-Υπάρχει αντιπολίτευση στον δήμο, ώστε να λάβει θέση ως οφείλει για το θέμα αυτό επίσημα;
Ας κάνουμε μια υπόθεση:
Ας υποθέσουμε πως ο δήμαρχος δεν αναφέρθηκε ποτέ σε “νομικό κενό” στο δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν σχετικής ερώτησης του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το θέμα.
Ας υποθέσουμε ακόμα πως δεν συναντήθηκε ποτέ με τους παραθεριστές και όποιους τους συνόδευαν και πως δεν έχει ιδέα για όσα καταμαρτυρούνται και για τα στοιχεία που παρέχονται προς επίρρωσιν των λεγομένων.
Ας υποθέσουμε ακόμα πως όσοι μιλούμε για το θέμα της Αλυκής θέλουμε το κακό του δήμου και του….”τουριστικού προϊόντος”.
Υπάρχει ένα έγγραφο από τον ΟΦΥΠΕΚΑ που κλιμάκιό του έκανε αυτοψία, διαπίστωσε την παράβαση του νόμου, εξηγεί με τον πιο σαφή τρόπο το νομικό καθεστώς και ως καθ’ ύλην αρμόδιο, ζητά την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή. Το ίδιο ζητά και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων.
Το έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ έχει γίνει γνωστό ήδη από αρχές Οκτωβρίου με την αυτοψία στον χώρο να πραγματοποιείται τέλη Σεπτεμβρίου. Το έγγραφο αυτό έχει κοινοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και στον δήμο, που σημαίνει πως ακόμα κι αν δεν ήξερε, δεν είχε ιδέα τι έχει συμβεί απ’ όσα διαβάσατε, τώρα τα γνωρίζει. Ένα επίσημο έγγραφο του κράτους που, κοίτα να δεις σύμπτωση, διαπιστώνει ό,τι και οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το θέμα, αλλά και πλείστοι άλλοι φορείς.
Γι’ αυτό, θα πράξει κάτι η παρούσα δημοτική αρχή; Οι αρχές;
Και κάτι τελευταίο:
Τί είναι αυτό που προκαλεί αυτή την αντίδραση για την Λαγκούνα; Γιατί τόση σπουδή προκειμένου η περιοχή να θεωρηθεί πως βρίσκεται σε καθεστώς “νομικού κενού”, ενώ αυτό δεν συμβαίνει και πως ακριβώς βλάπτεται το “τουριστικό προϊόν” εξ αιτίας των τεκμηριωμένων δημοσιευμάτων ή πως ωφελείται -αντίστοιχα-το ίδιο προϊόν αφήνοντας μια προστατευόμενη περιοχή να ρημάξει, ενώ ο δήμος και οι αρχές έχει την δυνατότητα και οφείλει να την προστατεύσει;
Πηγή: