Το σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών προϊόντων και την επιβεβαίωση του εξωστρεφούς αναπτυξιακού χαρακτήρα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, επιβεβαιώνει η μεγάλη συμμετοχή εταιριών από τη χώρα μας στην Διεθνή Έκθεση SIAL Τροφίμων και Ποτών στο Παρίσι, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Enterprise Greece, από κοινού με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, κ. Κώστα Φραγκογιάννη και τον ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Πρόεδρο της Enterprise Greece, κ. Γιάννη Σμυρλή.
Υπογραμμίζεται ότι ο Γ. Γεωργαντάς εγκαινίασε, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, κ. Marc Fesneau, τη Διεθνή Έκθεση, στην οποία συνολικά συμμετέχουν 7.200 εταιρείες από 199 χώρες.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη SIAL 2022 ξεπερνούν τις 300, αριθμός διπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά. Ο Γ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε, μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία, τα ελληνικά περίπτερα και συνομίλησε με τους εκπροσώπους τους.
Η ελληνική συμμετοχή είναι 5η σε αριθμό περιπτέρων, ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, γεγονός που επιβεβαιώνει τον σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα των μεταποιημένων προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς εξελίσσεται σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης και οικονομικών ανακατατάξεων.
Η Διεθνής Έκθεση SIAL που διοργανώνεται από 15 έως 19 Οκτωβρίου 2022 στο Εκθεσιακό Πάρκο PARIS NORD VILLEPINTE, πραγματοποιείται για περισσότερα από 50 χρόνια και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκθέσεις του κλάδου των τροφίμων και ποτών στον κόσμο. Αποτελεί το εμπορικό γεγονός της χρονιάς για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με τους εκθέτες να ξεπερνούν τις 6.000 και τους εμπορικούς επισκέπτες τις 150.000. Επισημαίνεται δε, ότι η Enterprise Greece, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, έχει αναλάβει τη διοργάνωση του εθνικού περιπτέρου της Ελλάδας με συμμετοχή άνω των 100 εκθετών, αναδεικνύοντας προϊόντα μεσογειακής διατροφής από όλη την Ελλάδα, με έμφαση στη φέτα και το γιαούρτι. Η συνολική ελληνική παρουσία στη SIAL 2022 αριθμεί πάνω από 300 εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών Επιμελητηρίων και Περιφερειών όπως αυτές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στο χώρο των τροφίμων παγκοσμίως, που αποκαλύπτει τις τάσεις και τις καινοτομίες οι οποίες διαμορφώνουν τη βιομηχανία τροφίμων του αύριο.
Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής, πραγματοποίησε σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους επιβεβαιώνοντας τις στενούς οικονομικούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας.
Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση του κ. Σμυρλή με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Γαλλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, MEDEF International, κα. Géraldine Lemblé, διαπιστώθηκε η επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε i) στα αποτελέσματα της επιχειρηματικής αποστολής του MEDEF στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022, ii) στο ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης και στην απορρόφηση κονδυλίων, iii) στους τομείς διμερούς οικονομικής συνεργασίας (ΑΠΕ, αμυντικός εξοπλισμός, έργα υποδομών, διαχείριση υδάτων και αποβλήτων, περιβαλλοντική συνεργασία), iv) στην από κοινού προετοιμασία του Ελληνογαλλικού Φόρουμ της 13ης Δεκεμβρίου 2022 στο Παρίσι, v) στη συνεργασία όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου και vi) στη ψηφιακή συνεργασία για την μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος. Από πλευράς του Γενικού Γραμματέα υπογραμμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδος ως περιφερειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων σε τομείς τεχνολογίας/ καινοτομίας και ενέργειας.
Ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τη Διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Διεθνοποίησης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, κα. Magali Cesana, με θέματα συζήτησης i) το Ελληνογαλλικό Φόρουμ της 13ης Δεκεμβρίου στο Παρίσι, ii) τις δυνατότητες συντονισμού σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες, iii) την μεταρρύθμιση του γαλλικού συστήματος εξαγωγικών πιστώσεων, καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης της γαλλικής τεχνογνωσίας από την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (πρώην ΟΑΕΠ), iv) την επιχειρηματική επέκταση γαλλικών εταιρειών, μέσω της Ελλάδας, σε γειτονικές χώρες και v) την εκδήλωση ενδιαφέροντος από γαλλικής πλευράς για συμμετοχή μεγάλων ομίλων σε projects σε τομείς υποδομών, αμυντικού εξοπλισμού, μεταφορών και διαχείρισης υδάτων/αποβλήτων.
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών προωθεί τη γαστρονομική διπλωματία
Στο μεταξύ με την υποστήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή της χώρας μας, μέσω 20μελούς αποστολής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις”, στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας CEUCO, (Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques) στην πόλη Dijon της Γαλλίας.
Η γαστρονομία συμβάλλει στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό αφήγημα για τη χώρα που έχει θετική επίδραση στην εικόνα της και ταυτόχρονα ευνοεί ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική συμμετοχή στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας CEUCO συμβάλλει στην ανάπτυξη και προβολή του σύγχρονου ελληνικού γαστρονομικού προϊόντος, καθώς και στην προώθηση παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και ευρύτερα του γαστρονομικού πλούτου της χώρας.
Η γαστρονομία αποτελεί μέρος της Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας, καθώς συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά, τις αξίες, αλλά και την ιδιαίτερη ταυτότητα ενός τόπου. Εντάσσεται στο σχέδιο των επικοινωνιακών δράσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τόσο μέσα από το δίκτυο των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό, όσο και μέσα από το δίκτυο των Αποδήμων Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.