Μια καλή είδηση περιμένει τους αλιείς, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα λάβουν ενίσχυση, έστω και με καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνων, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος στον Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , Φιλήμονας Ζαννετίδης: «το επόμενο διάστημα θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Πράγματι υπήρξε καθυστέρηση, ένας αριθμός αλιέων δεν έχει λάβει την επιδότηση. Είναι ένα θέμα που έθεσα στην συνάντησή μου με τον αρμόδιο υπουργό και θα λυθεί». Την ίδια στιγμή τονίζει πως ο πρωτογενής τομέας περνάει τη σοβαρότερη κρίση με την άνοδο της τιμής των καυσίμων, ωστόσο θεωρεί ότι και εδώ οι παρεμβάσεις που κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχουν αποτέλεσμα.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας κύριε Ζαννετίδη, με αυτή την πρωτοβουλία από τη μια και την έκθεση τροφίμων και ποτών στο Παρίσι. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα, για τους παραγωγούς, για τους γεωργούς, για τους κτηνοτρόφους. Θέλω ένα πρώτο σχόλιο.
Εμείς παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν συνεχίζουμε να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας, αυτούς τους θησαυρούς που παρά τις δυσκολίες οι παραγωγοί μας συνεχίζουν και παράγουν. Καταφέραμε και φέτος να είμαστε εκεί με παραγωγούς από τα νησιά μας με προϊόντα μέλισσας, με αρτοσκευάσματα, με καινοτόμα προϊόντα που έχουν ξεκινήσει και παράγονται όπως είναι τα μπισκότα από βελανίδια που παράγονται στην Κέα και διάφορα άλλα προϊόντα. Η έκθεση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο με μεγάλη επισκεψιμότητα και είμαστε εκεί και πριν, αν εξαιρέσουμε την περίοδο της πανδημίας.
Πριν μέρες γιορτάσαμε και την παγκόσμια ημέρα που έχει καθιερωθεί για την Ελληνίδα αγρότισσα σε μια περίοδο που ο κόσμος, ίσως να περνάει τη δυσκολότερη περίοδο στην ιστορία. Νομίζω αυτή η κατάσταση με το πετρέλαιο, με τα λιπάσματα, γενικότερα με τα αγροεφόδια ειδικά στην περιοχή μας είναι ένα πρόβλημα το οποίο μεγενθύνεται.
Έχετε δίκιο. Αυτό που θα πω είναι ότι η παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας είναι θεσμός ο οποίος γιορτάζεται από το 2007 και κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έκανε αυτή την όμορφη εκδήλωση στην οποία είχα την τιμή να έχω πρόσκληση από τον υπουργό. Παρεβρέθηκα και να πω με χαρά ότι είδα ότι μια από τις τρεις γυναίκες που βραβεύτηκαν από το υπουργείο να είναι μια νέα αγρότισσα, μελισσοκόμος από την Αστυπάλαια. Είναι γεγονός και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά η μεγάλη πορεία της αύξησης των τιμών, το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται. Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες τις Ευρώπης και γενικότερα του κόσμου και ειδικότερα τα νησιά γιατί είναι και τα μεταφορικά και άλλα ζητήματα με αποτέλεσμα εδώ οι τιμές να είναι πιο αυξημένες από την ηπειρωτική χώρα. Εμείς δίνουμε συνεχώς στοιχεία στο υπουργείο με τιμές σε προϊόντα και εφόδια από τα νησιά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Το υπουργείο μπορώ να πω ότι τα βλέπει, λαμβάνει κάποια μέτρα και δίνει κάποιες επιδοτήσεις, όπως επιστροφή ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, έχουμε στα λιπάσματα μια επιδότηση, έχουμε στις ζωοτροφές επίσης. Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι δεν αρκούν αυτά.
Βλέπετε αν υπάρχει συρρίκνωση παραγωγής, γιατί μαθαίνουμε από διάφορους συλλόγους των Κυκλάδων ότι μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο, δηλαδή τα πρόβατα, οι αγελάδες και μπορεί αυτό να έχει συνέπειες και στην παραγωγή των τυριών, των διαφόρων τοπικών προϊόντων. Το διαπιστώνετε εσείς αυτό κύριε Ζαννετίδη;
Εγώ δεν μπορώ να το πω με ακρίβεια, γιατί δεν έχω δει ακόμα τα στοιχεία και όλα αυτά που λέγονται. Τα διαβάζω, αλλά δεν έχω στοιχεία αυτή την στιγμή να τα ελέγξω. Αυτό που διαπιστώνω είναι την μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει και συνεχίζεται. Καθημερινά μιλάω με εκπροσώπους συνεταιρισμών, με αγρότες, με κτηνοτρόφους σε όλα τα νησιά. Είναι γεγονός ότι η μεγάλη ακρίβεια δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Δεν διαπιστώνω ότι υπάρχει μείωση των προϊόντων, ενδεχομένως σε κάποια νησιά να υπάρχει.
Μας λένε για παράδειγμα ότι επειδή έχουν ακριβύνει τόσο πολύ οι ζωοτροφές παρά το γεγονός ότι υπάρχει ενίσχυση από την πολιτεία δεν μπορούν να συντηρήσουν τα ζωντανά τους. Αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει μόνο στις Κυκλάδες το έχουμε παρατηρήσει σε όλη την χώρα.
Δεν έχω τέτοια στοιχεία, δεν έχω τέτοια εικόνα, δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω. Όμως γεγονός είναι ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα η ακρίβεια και εδώ στα νησιά ιδιαίτερα. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους.
Και πολύ περισσότερο στο Νότιο Αιγαίο που ό,τι έρχεται, έρχεται με πλοίο και έχει περισσότερα έξοδα, τα μεταφορικά.
Κύριε Δεμερτζή, πρόσφατα στο υπουργείο είχα την ευκαιρία να θέσω ξανά αυτό το θέμα, είδα τον υπουργό, είδα τον υφυπουργό τον κύριο Στύλιο, τον διευθυντή του γραφείου του κυρίου Κεδίκογλου και άλλους υψηλούς υπηρεσιακούς παράγοντες και έγινε θέμα συζήτησης αυτό. Και στο υπουργείο αυτή την στιγμή το συζητάνε αυτό το θέμα και προσανατολίζονται στην αποδέσμευση πόρων από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Το λεγόμενο Ουκρανόμετρο, έτσι το ονομάζουν τώρα με τις συνέπειες που έχουμε υποστεί εξαιτίας του πολέμου.
Άρα αυτό λέτε θα μας δώσει ανάσα;
Αυτή είναι η εικόνα και σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού οι σκέψεις όλων των υπουργών τις Ε.Ε. είναι στο πως θα αποδεσμευτούν πόροι έτσι ώστε να ενισχυθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Αυτό διαπιστώνω από τις εισηγήσεις που κάνουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Περισσότερα μέτρα, περισσότερες αποδεσμεύσεις ποσών, να ενισχυθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς. Μιλάμε για όλο τον πρωτογενή τομέα.
Μιας που αναφερθήκαμε στους αλιείς, ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει πάρει ακόμα αυτή την οικονομική βοήθεια που έπρεπε από το υπουργείο για την περίοδο των μέτρων λόγω κορονοϊού. Τα χρήματα υπάρχουν όμως έτσι;
Το συζητήσαμε και αυτό, τις επόμενες μέρες θα πάρουν όσοι δεν πήραν, θα αποδοθούν τα χρήματα αυτά, έτσι μάθαμε από το υπουργείο όταν θέσαμε το θέμα. Σύντομα οι αλιείς θα τα δουν τα χρήματα αυτά στο λογαριασμό τους.