«Ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε οι μπαταρίες του Ν. Αιγαίου, τονίζει ο δήμαρχος Άνδρου, μετά την λειτουργία του αιολικού πάρκου στη θέση Φραγκάκι συνολικής ισχύος 15 MW οι οποίες θα παράγουν περισσότερες από 58 GWh ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο. Ο Δημήτρης Λοτσάρης σημειώνει πως “πρέπει να προτάξουμε το χωροταξικό, ώστε να αξιοποιήσουμε τις επενδύσεις μας μέσω ΑΠΕ. Φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη αυτής της μορφής ενέργειας”.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε κύριε Λοτσάρη την συζήτησή μας με αφορμή την ενεργειακή επάρκεια που φαίνεται ότι θα αποκτήσει το νησί με τις ανεμογεννήτριες. Πώς η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται αυτό το θέμα αλλά κυρίως οι κάτοικοι του νησιού, γιατί είχαμε και κάποιες αντιδράσεις κατά καιρούς πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Οι Ανδριώτες είναι ξεκάθαρο ότι έχουν μεγάλη αγωνία και άγχος σε σχέση με την ακανόνιστη και χωρίς σχέδιο χωροθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί μας. Δεν είμαστε κατά, απλώς δυστυχώς, πάρα τις συνεχείς εκκλήσεις στο υπουργείο να προτάξει το ειδικό χωροθετικό για τις ΑΠΕ, ως τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Ως δημοτική αρχή αλλά και ως κοινωνία έχουμε αντιπρόταση, ξέρουμε που μπορούμε να φιλοξενήσουμε τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς αυτό να επηρεάζει τις υπόλοιπες δραστηριότητες και χωρίς να κινδυνεύει από αυτό το μονάκριβο φυσικό περιβάλλον του νησιού και είναι και αυτό που πουλάμε ως τουριστικός προορισμός.
Θα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που προτείνει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ για να παράγει τις 15 MW που χρειάζεται το νησί για τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων του νησιού;
Ήδη έχει γίνει η χωροθέτηση και από την εταιρία αλλά και στον Καμπανό όπου εκεί έχουμε κάποιες ανεμογεννήτριες. Επί της ουσίας αυτό που πρέπει να προτάξουμε, είναι το ειδικό χωροταξικό. Θα φιλοξενήσει κάθε μορφής ΑΠΕ και θα μπορούμε από αυτό να αξιοποιήσουμε τις επενδύσεις μας.
Εσείς είστε της άποψης η οποία εκφράζει και την άποψη της κοινωνίας της Άνδρου, η ενέργεια που θα παράγει να είναι μόνο για το νησί ή ενδεχομένως θα παράγει ενέργεια η οποία θα διοχετεύεται και σε άλλες περιοχές;
Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε η μπαταρία του Νοτίου Αιγαίου, φιλοδοξούμε όμως σε συγκεκριμένη περιοχή να αποκτήσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη με όλων των μορφών τις ΑΠΕ, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό και γνωρίζουμε το πόσες, το ποιες και που.
Πάμε σε ένα άλλο θέμα που ουσιαστικά σχετίζεται και με το χωροταξικό. Ενα θέμα που ταλαιπωρεί όλα τα νησιά και ήρθε ο ΦΟΔΣΑ για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Υπάρχουν ήδη κάποιες αντιδράσεις από νησιά για την κατάσταση αυτή. Θέλω να μου πείτε και εσείς πώς βλέπετε το συγκεκριμένο ζήτημα που ουσιαστικά μεταφέρει όλες τις ευθύνες στον νέο οργανισμό, αλλά ουσιαστικά οι δήμοι είναι υπεύθυνοι.;
Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή. Για τη διαχείριση είναι ο ΦΟΔΣΑ. Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας υπερτοπικός φορέας που να διαχειρίζεται τα απορρίμματα, γιατί καταρχήν το προηγούμενο σχήμα διαχείρισης από τους δήμους αποδείχτηκε και στην πράξη -όταν συνοδεύει τα απορρίμματα οπουδήποτε αλλού εκτός από την πόρτα μας και με τις απείρου κάλους σκηνές που έχουμε ζήσει με την διαχείριση-, ότι η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το θέμα. Εγώ είμαι σύμφωνος με την διαχείριση σε υπερτοπικό επίπεδο και νομίζω ότι ο ΦΟΔΣΑ τώρα που έχει αρχίσει να στελεχώνεται θα μπορέσει να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να λυθούν τα προβλήματα χρόνων. Ο ΦΟΔΣΑ, όσο λειτουργούσε με την πλειοψηφία των δήμων και χωρίς την παρουσία του υπερτοπικού δευτέρου βαθμού της περιφέρειας, δεν νομίζω ότι κατάφερε πολλά πράγματα και αν γίνανε κάποια πράγματα βλέποντας την πρόσφατη ιστορία των Κυκλάδων, έγιναν όταν πήρε πρωτοβουλία η νομαρχία να χωροθετήσει. Στην λειτουργία υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα της νησιωτικής περιφέρειας που πραγματικά καθιστά δύσκολο το εγχείρημα, γιατί έχει να διαχειριστεί πέρα από την εποχικότητα και την μεγάλη διακύμανση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων, έχει να διαχειριστεί και διαφορετικό μέγεθος νησιών με διαφορετικές υποδομές. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Παραταύτα θεωρώ ότι η προηγούμενη λύση δεν περπάτησε και αποδεικνύεται με τα πρόστιμα που πέφτουν βροχή στο νότιο Αιγαίο για την μη διαχείριση των απορριμμάτων. Είπαμε και για το δικό μας το νησί για να μπορέσει να χωροθετήσει, παρόλο που είχε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στις αρχές του, όταν ο ΧΑΔΑ κατρακύλησε στην θάλασσα. Παρόλο που ήταν αυτό το μεγάλο γεγονός που έπρεπε να επιταχύνει τις διαδικασίες παραταύτα μέσα στο 2018 βγήκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το ΧΥΤΥ. Αλλά ακόμα και από εκεί και μετά υπήρχε μια αδράνεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ηρθαμε, το επιταχύναμε, βρήκαμε τις μελέτες, βρήκαμε την χρηματοδότηση, ανέλαβε ο ΦΟΔΣΑ, μας έχουν υποσχεθεί εδώ και αρκετό καιρό και νομίζω ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εγκριθούν και θα πάμε στην δημοπρασία και τέλος πάντων έχει μπει σε μια σειρά αυτό το έργο. Αλλά το ότι θέλαμε -παρόλο που είχαμε αυτό το σοβαρό ατύχημα- πάνω από 7 χρόνια για να χωροθετήσουμε, τα λέει μόνο του. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορούσε ο δήμος να διαχειριστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Πάμε και σε ένα άλλο θέμα το οποίο και αυτό χρόνιζε. Φτάσατε να κάνετε και εσείς προσωπική μετωπική σύγκρουση και αναφέρομαι στο ζήτημα του δημοτικού λιμενικού ταμείου. Τελικά βγήκε αυτό το περιβόητο προεδρικό διάταγμα, συστάθηκε. Που βρισκόμαστε τώρα; Έχει ξεκινήσει να λειτουργεί;
Υπάρχει μια εμπλοκή ως προς την διαδικασία της εκκαθάρισης που πρέπει να αναθέσει η αποκεντρωμένη, έχει κάνει ερώτημα και έχουμε την ενημέρωση από το υπουργείο ότι θα περάσει σύντομα μια διάταξη που θα ξεμπλοκάρει την διαδικασία του διαχωρισμού και της εκκαθάρισης ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Αυτή την στιγμή έχουμε διοικητικό συμβούλιο στο δημοτικό λιμενικό ταμείο Άνδρου, υπάρχει μέσω του εντάλματος η μετατροπή του παλιού λιμενικού ταμείου Τήνου – Άνδρου σε Τήνου, αλλά δεν υπάρχει η μεταβατική περίοδος ώστε να μπορέσει να γίνει εκκαθάριση. Πάνω σε αυτό μας έχει υποσχεθεί το υπουργείο ότι θα περάσει η διάταξη ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να αρχίσουμε να λειτουργούμε. Αυτή την στιγμή έχουν παγώσει όλα περιμένοντας αυτή την εκκαθάριση .
Θα είναι το μεγάλο σας χαρτί σας αυτό για τις επόμενες εκλογές; Γιατί νομίζω ότι ό,τι ήταν δυνατό να κάνετε από την δική σας πλευρά, το κάνατε, τώρα πια αυτό που περιμένετε είναι θέμα γραφειοκρατίας. Φαντάζομαι θα είστε ξανά υποψήφιος.
Υποψήφιος θα είμαι αλλά, ό,τι κάνω και ο κάθε αγώνας που δίνω εγώ ή η δημοτική μου ομάδα, δεν έχουν σχέση με τις εκλογές. Δηλαδή δεν διαχωρίζω κάτι για τις εκλογές. Εμένα με ενδιαφέρει ο καθημερινός αγώνας που δίνω για το νησί. Άρα δεν θα είναι αυτό το μεγάλο μου χαρτί για τις εκλογές. Το μεγάλο μου χαρτί θα είναι η σχέση εμπιστοσύνης που έχω αναπτύξει με τον κόσμο, η καθημερινή προσπάθεια και σιγά σιγά αρχίζουν να φαίνονται και τα απτά αποτελέσματα.
Ποιό είναι αυτό που δεν προλάβατε να κάνετε -γιατί είχαμε και δύο χρόνια πανδημίας και είναι λειψή αυτή η περίοδος για όλους τους δήμους δεν αφορά μονό την Άνδρο. Τι πήγε πίσω ή τι δεν προλάβαμε να κάνουμε;
Εγώ είμαι από τους δημάρχους που υποστηρίζω ότι σε επίπεδο ωρίμασης έργων, σχεδιασμού και πραγματικής δουλειάς ο κορονοϊός βοήθησε και δεν εμπόδισε. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια που δεν φαινότανε αλλά δεν είχαμε και την πίεση της καθημερινότητας λόγο του κορονοϊού παρά δουλεύαμε πάρα πολλές ώρες στον δήμο και ωριμάζαμε έργα, το μεγάλο πρόβλημα είναι η ενεργειακή κρίση και όλη αυτή η ακρίβεια που υπάρχει. Είναι σοκαριστικό ότι έχουμε κάνει δύο διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν βγει και οι δύο άγονοι, ο ένας που αφορά το λιμάνι του Γαυρίου και ο άλλος που αφορά έργα οδοποιίας και όταν λένε βγήκαν άγονοι εννοώ ότι δεν ήρθε κάποιος να υποβάλει κάποια προσφορά. Και φτάνουμε στο σημείο αυτό μετά από πολύ δουλειά και εννοώ όταν αρχίζει ένα έργο να το σκέφτεσαι να το μελετάς, να το ωριμάζεις, να κάνεις την ένταξη για χρηματοδότηση, να το δημοπρατείς και να πάρεις το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και να βλέπεις μηδέν την συμμετοχή σε διαγωνισμούς…είναι απελπισία. Μιλάμε όλο αυτό που σας περιέγραψα πριν μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είναι 2,5 χρόνια δουλειά. Υπάρχει η διαδικασία του άγονου διαγωνισμού που μπορείς να πάρεις μια απευθείας διαπραγμάτευση. Το σοκαριστικό είναι ότι υπάρχουν 3-4 εταιρίες που με μηδέν έκπτωση δεν δέχονται να κάνουν το έργο λόγω αυτής της ανασφάλειας και του τιμολόγιου που υπάρχει με τιμές του 2021 που φτιάχτηκε η μελέτη. Δεν ξέρω αυτό πως θα αντιμετωπιστεί αλλά νομίζω θα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση έτσι όπως μας έχουν επιβεβαιώσει.
Κλείνοντας ας μιλήσουμε λίγο για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και τον πρωτογενή τομέα. Η Άνδρος έχει δυνατό πρωτογενή τομέα και στην κτηνοτροφία αλλά και στην παραγωγή, φαίνεται όμως ότι και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, εγκαταλείπουν τα χωράφια τους, πουλάνε τα ζωντανά τους επειδή έχουν πάει στα ύψη οι ζωοτροφές.
Αυτό το πρόβλημα είναι στο σύνολο της κοινωνίας πόσο μάλλον στον πρωτογενή τομέα. Όσοι είναι πιο οργανωμένοι και παράγουν κάποια ποσότητα ζωοτροφής ή έχουν περιορισμένο αριθμό ζώων θα επιβιώσουν. Πραγματικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.